Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

2`inci Ormancılık ve Su Şurası Afyonkarahisar`da toplandı.


Ülkemizin orman ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konularında milli politika ve stratejilerin geliştirilmesi ile küresel gelişim ve değişimlere uyum sağlanması maksadıyla yapısal, mevzuat, kaynak yönetimi, uygulama, izleme ve değerlendirmek amacıyla düzenlenen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2`inci Ormancılık ve Su Şurası Afyonkarahisar`da toplandı.


 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Orman ve Su Varsa Hayat Var’ temasıyla 2.si 05-07 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacak olup şuranın açılış programına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali Aziz Yıldırım, Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Müsteşar Akif Özkaldı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri, İl Müdürleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.


 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Orman ve Su İşleri Bakanlığının çalışma ve faaliyetlerini içeren cine vizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; “ 2. Şuranın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katkı verecek herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu şuranın 1. Ankara’da yapılmıştı. 2.si de Afyonkarahisar’da yapılmaktadır. Zaferin başkenti Afyonkarahisar’a hoş geldiniz diyorum.



Afyonkarahisar istiklal harbinin kazanıldığı ve cumhuriyetin kurulduğu topraklardır. 25 Ağustos gecesi başlayan Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı. Afyonkarahisar binlerce şehidin olduğu mübarek toraklardır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Başkomutanlık Milli Parkı ve İstiklal tanıtım merkezi burada yer almaktadır. Burada esasen tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, su temini ve suyun korunması, meteoroloji, orman ve bunun yanında vatandaşlarımıza verilen desteklerle Türkiye’de ve hatta dünyada çok önemli işlere ve faaliyetlere imza attık.



Bizim Bakanlığımızın üç tane prensibi var. Bunlar tenkit etmek, tavsiye etmek ve teklifte bulunmaktır. Burada atış serbest tekniğini de uygulamaktayız. Herkes az veya çok katkıda bulunmak adına ortaya bir şeyler koymak zorundadır. Ülkemize ve halkımıza hizmet etmek adına bu toplantıları düzenliyoruz. Bizlerin çalışma amacı da bunun üzerinedir. Bugün Bakanlığımızın sloganı ‘Orman ve Su Varsa Her Şey Var’dır. Bizler Bakanlık olarak ülke çapında çok önemli çalışmalar yaparken dünyayı da yakından takip ediyoruz.



Zaten kendisini yenilemeyen, yeniliklere ve buluşlara açık olmayan kurum ve kuruluşlar gerilemeye ve hatta yok olmaya mecburdur.“ dedi.


 
Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Genel Müdürlüklerin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu, ülke çapında yapılan çalışmalara değinirken; “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla çalışan bizler 5000 köye gelir getirici orman kurduk. Bu anlamdaki çalışmalara devam ediyoruz. Böylece 3 yıl bakımı bize ait ve 49 yıllığına kiralamak suretiyle ceviz, badem ve fıstık çamı gibi ağaçlarla vatandaşlarımıza gelir kapısı açıyoruz. Ağaçlandırma çok önemlidir.



Bizler yola fidan 350-400 fidan üretimiyle başladık. Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlara ücretsiz fidan dağıtıyoruz. Dolayısıyla ormanlara sahip çıkınca 1,5 Milyon Hektar alan orman alanımız arttı. Birleşmiş Milletler tarafından 3 yılda bir ormanla alakalı zirveler yapılıyor. 27 yıl boyunca Birleşmiş Milletlerde yapılan bu zirve bizlerin girişimleriyle Türkiye’de yapıldı. Çölleşmeyle mücadelede konusunda da ben dönem başkanlığını yürütmekteyim.



Bizler bu yönde kurak yerlerde fidan yetiştirimi ve bölgeye uygun türlerin dikimi için çalışmaktayız. Burada da şura üyeleri bizlerle bilgilerini ve tavsiyelerini paylaşsınlar. Biz yine fidan dikiminde destan yazdık. Hastane alanlarına, okulların bahçelerine ve tüm karayolların kenarlarına fidan dikiyoruz. Bugün yine bazı okullarımızın bahçelerine fidan dikeceğiz. Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitki tesisimiz var. Burada lavanta, kekik, çörek otu olmak üzere tüm şifalı bitkiler üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Önümüzdeki haftada Konya’da Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı’nı yapacağız. Buraya yurt içinden ve yurt dışından uzman kişiler gelecek.



Bu çalışmada çok önemlidir.  Çünkü ülkemiz dünya tıbbı ve aromatik bitki üretimi ve ihracatında önemli paylara sahiptir. Bizlerde vatandaşımıza hizmet etmek ve ülkemize katkıda bulunmak üzere bu yönde de çalışmalarımızı tüm hızıyla yürütmekteyiz. Bitki çeşitliliğini kayıt altında bulundurmak adına Nuh’un Gemisi adı altında bir veri tabanı oluşturduk. Burada 1.000.000’dan fazla tür bulunmaktadır. İlk türü de ben girdim. Eber Sarısı ismindeki Afyonkarahisar’a özgü bitkiyi sisteme işledim. Bizler canlıları yaşatmak için yine önemli çalışmalar yapmaktayız.



Tüm canlıları severiz Yaradan’dan ötürü. Onların hayatlarını en iyi şekilde devam ettirmeleri için bakanlığımızca tüm imkanları seferber ettik. Bu konuda da daha önemli çalışmalar yapmak üzere yine sizlerin katkılarını bekliyoruz.” dedi.


 
Su hayattır diyerek sözlerine devam eden Bakan Eroğlu; “Su konusunda DSİ olarak büyük adımlar atıyoruz. En çok ödenek ve akabindeki yatırımları DSİ olarak en iyi şekilde değerlendirmekteyiz. Barajlar, Göletler ve İçme Suyu temini konularında ülkemize en iyi şekilde hizmet etmekteyiz. Türkiye’nin dört bir tarafına suyu biz götürdük. Hatta bununla da yetinmedik ve Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine çok ileri bir teknoloji ile su temin ettik.



Geçmişte günü birlik çözümlerle su temini yapılıyordu ve sık sık su kıtlığı yaşanıyordu. Bizler tüm illerin 2050 yılına kadar su teminini sağladık. 76 ilde yeterli su yokken bu problemleri bizler ortadan kaldırdık. Başta İstanbul’un su sorunu olmak üzere tüm illerimizin su sorununu biz çözdük. Su medeniyettir. Allah’a şükür su teminini nasıl sağlarız değil, daha kaliteli su temini için büyük adımlar atıyoruz. Suyun temini amacıyla Türkiye’de 423 dev baraj yaptık.



Dünyanın en büyük barajları Türkiye’de inşa edilmektedir. Barajlardan sadece su temini değil enerji üretiminde de faydalanılmaktadır. 2019 sonuna kadar 1071 gölet ve sulama tesisi yapacağız. Tüm bu tesislerimiz ile 6,5 Milyon hektarlık araziyi çok modern bir şekilde sulamaktayız. Hedefimiz 8,5 Milyon hektardır. Bu hedefimize de emin adımlarla yürümekteyiz. Bizler zamanla yarışıyoruz. Eskiden yıllar süren yatırımlar bizim dönemimizde 2-3 yıl gibi çok kısa sürelerde tamamlandı. Bizler halkımızdan aldığımız gücü yine halkın yolunda kullanmaktayız. Bakanlık olarak bölgesel çalışmalara başladık. Bizden önceki dönemlerde projeler tozlu raflarda beklerken bizler bölgesel projelere el attık. 30 süren tünelleri bizler çok kısa sürede tamamladık.




20 yıl süren ve tamamlanamayan barajları bizler tamamladık. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ödül alan uygulamaları var. Bunları size anlatmamın sebebi Bakanlığımız bünyesinde yürütülen çalışma ve faaliyetleri daha iyi hale getirmek için katkıda bulunmanızdır. Bizler ülkemiz için belirlenen 2023 ve 2029 hedeflerini gerçekleştirmek için buradayız. Dünya ihtisaslaşma yönünde ilerliyor. Herkes her şeyi bilemez. İhtisaslaşma ile sizlerin bizlere ilgi alanınızla ilgili katkıda bulunacağınıza inanıyoruz. Bu anlamda sizlere gönülden teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.” dedi.


 
Şuranın açılış programı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun konuşmasıyla sona erdi.