Gözden kaçırmayın

Akarçay temizleniyorAkarçay temizleniyor

Türkiye?ye özgü bir tür olan ve nesli tehlike altında olan Anadolu Yaban Koyununun popülasyon yoğunluğunun artırılması ve gelecek nesillere türün devamlılığının sağlanması amacıyla 2016 yılında Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU?nun talimatlarıyla Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5.Bölge Müdürlüğü bünyesinde 28 Ha. Alan üzerine Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonu kuruldu.
Tüm dünyada yalnızca Anadolu topraklarında bulanan Anadolu Yaban Koyunu, bomboş gibi görünen bozkırlarda yaşamaktadır. Anadolu Yaban Koyunu Dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 4000 memeli türünden biridir. Halk dilinde Ceren, ya da Dağ Koyunu olarak bilinmektedir.
 
Çıplak bozkır dağlarda otlarken sürüden birisi gözcü olarak kalır, tehlike anında çıkardığı çok özel sesle tüm hayvanlar arka ayakları önlere göre uzun olduğundan dağın yukarılarına doğru düz arazide gider gibi kaçarak düşmanlarından kolayca kurtulur. Bu sayede yüz yıllarca; başta kurt olmak üzere her türlü yırtıcıdan korunarak neslini devam ettirmiştir. Dişilerin 2 yaşı ilk yavrulama dönemi olur ve ilk yıl ancak genç dişi sürünün %10-20 si kuzu verir. Erişkinler yılda bir kez bir kuzu doğurur. Nadiren ikizlikte görülür.
 
Bozkırın kurak engebeli açık arazilerinde 1000-1700 metre yükseklikte yaşayan Anadolu yaban koyunu bir zamanlar İç Anadolu?nun batı ve güney sınırlarında görülüyordu. Zamanla sayıları çok azalmış ve yalnızca Konya ilinde kalmışken hayvan koruma altına alınarak üretildi ve ülkenin değişik alanlarına salınıyor.
 
Konya İli Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasından getirilen 23 adet anaç Anadolu Yaban Koyunu beklenilenin üzerinde hızla sahaya uyum sağladı ve ilk yıl 13 dişi yaban koyunundan 7 adet sağlıklı yavru alınarak beklenenin üzerinde bir başarı sağlandı. Yavru yaban koyunlarının işaretlenmesi, kayıtlarının tutulması ve aşılanabilmeleri için Yaban Koyunu Yakalama Kapanı yapımı tamamlanarak faaliyete geçirildi. Kapan ile yakalanan yaban koyunları sağlık taramasında geçirilip, aşılanıp, paraziter ilaçlar verilerek aynı alana salınmak suretiyle daha sağlıklı şekilde üremeleri sağlanıyor.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü olarak bundan sonraki hedefimiz; yaban koyunlarının daha sağlıklı, hastalıktan arınmış güçlü sürülerinin elde edilmesidir. Bu hedefe odaklanan Bölge Müdürlüğümüz öncelikle alanın büyütülmesi, alan içerisinde çeşitli iklim koşullarında, doğum, üreme, eş tutma gibi değişik biyolojik koşullarda hayvanın kullanımına uygun bölgelerin oluşturulması için çalışmalar yapılıyor.
 
Böylece dünyada sadece ülkemizde bulunan, ülkemizde de çok az bir alanda ve çok az sayıda bulunan bu türün hem neslinin devamına katkı sağlanacak, hem de önceden yaşam sürdüğü bilinen ama şu an için Afyonkarahisar ilimizde nesli tükenen bu türün ilimizin uygun yaşam alanlarına yerleştirilmesi sağlanarak doğal hayata büyük katkı sağlayacaktır.