Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

Türk Kültüründe toprak; coğrafi, jeolojik ve zirai içeriğinden çok daha geniş bir anlam taşımakta, toplumsal değerinin tespiti mitolojik kaynak durumundaki destanlara kadar uzanmaktadır.
 
Yüz yirmi yıldan biraz fazla bir zamandır tüm dünya ile birlikte II.Abdülhamit`in hamlesiyle gündeme gelen Türk sinemasında "insan ve toprak bütünleşmesi" arayışı bizi binlerce yıllık halk kültürü birikimine götürmektedir. "Atalardan miras kalmış topraklar", "kendileri için kan dökülmüş topraklar" gibi ifadeler toprağı "vatan fikrini" şekillendirmiştir. "Zulme boyun eğmektense ölmek yeğdir" diyebilen bir insanın vatanlaştırdığı toprağını elinden almak hiç de kolay olmamıştır. Zira "Toprak sevgisini, bayrak ve Allah sevgisi gibi aziz bildik. Onun yolunda Tanrı`ya ulaşmayı, onun bir zerresi için toprak olmayı, her şeyin üstünde murat edindik." Türklerin vatan anlayışı diğer toplulukların anlayışında farklılıklar içerdiği herkesin dikkatini çekmektedir.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhuriyet Üniversitesi ve Motif Vakfının müştereken 13-14 Ekim 2017 tarihlerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi`nde gerçekleştirdiği Uluslararası Türk Halk Kültüründe Toprak Sempozyumu`na "Türk Sinemasında İnsan ve Toprağın Bütünleşmesi" başlıklı bildiri ile katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun toprağın Türk sinemasındaki yeri üzerinde aktarımlarda bulundu. Bildirisini 1923 - 2017 yılları arasında çekilen elliden fazla filmin bakış açısıyla aktardı. Bağımsızlığın elde edildiği ve Cumhuriyetin ilan edildiği günlerdeki toprak sevgisinin ve vatan heyecanının farklı zaman dilimlerinde olduğu gibi günümüzde de aynen devam ettiğini filmlerdeki örneklerle bilim camiasıyla paylaştı.
 
 
Değerlendirme oturumunda Prof. Dr. Can Etili Ökten, toprak temalı sempozyumda Türk sinemasına dair bir bildirinin bulunmasının son derece önemli olduğuna işaret etti.
 
 
Sivas merkezde gerçekleştirilen kısa araştırmada Nuri Demirağ`ın Cumhuriyet devrindeki havacılık ve demiryolu girişimciliğinin İhramçızade Kültür Sanat Merkezi`nde Model Uçak Rehberi Nuh Özçelik tarafından kursiyerlerle devamı gayreti, bu toprakları vatan yapma sevdalılarının emekleri ile tüm mahalli değerlerin yaşatılmasına örnek teşkil edecek şekilde, milli hassasiyetlerin yaşatılması adına takdire şayan görüldü.