Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Üzerinde yaşadığımız topraklar depremlere yabancı değil. 17 Ağustos 1999?da meydana gelen Yalova Depremi?nde binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Son 30 yılda sadece doğal afetlerden dolayı dünya genelinde 2.3 milyon insan hayatını kaybetti.
 
 
İHH acil yardım ve arama kurtarma ekipleri, bugüne kadar dünyanın birçok yerinde meydana gelen olağanüstü durumlar için Türkiye?den yola çıktı.(Nepal depremi,Meksika depremi,Nijer sel felaketi ve Arakanda yaşanan insanlık suçu için mülteci kampları ve Suriye?de ki mülteci kamplarında Türkiye de Van depreminde ,Artvin Hopa sel felaketinde, Soma maden faciasında  acil yardım ,çadır kurma  ,sıcak yemek dağıtma ve arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak görev yapmıştır)
 
 
Bu ekiplerin önceliği her zaman olayı ve bölgeyi hızlı bir şekilde inceleyip merkeze rapor sunmak oldu. Anlık raporlara göre projeler hazırlandı, mağdurların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapıldı.
 
 
 İHH acil yardım ve arama kurtarma ekipleri yetkinlik elde edebilmek için birçok farklı eğitimden geçer. Göçükte, su altında ve yangında arama kurtarma eğitimlerini kurlar halinde alırlar. Yangında arama kurtarma eğitimleri, İtfaiye Eğitim Merkezi?nde oluşturulan uzman ekiplerden alınır. Yangının gerçekleştiği mekandan yaralı tahliyesi, tahliye düzenekleri kurulması ve benzeri eğitimleri alan ekiplerimiz mekan yapısına özel müdahale edebilme kabiliyeti kazanır.
 
 
Göçük ve yıkıntıda arama kurtarma yapabilmek için AFAD İl Müdürlüğü Uzman  Eğitimcileri tarafından enkaz alanında birebir arama kurtarma eğitimleri alırlar. Ayrıca iletişimin çöktüğü, telefon ve internet şebekelerinin çalışmadığı afet durumlarında kullanılmak üzere telsiz eğitimleri alan ekipler, telsiz istasyonu kurma ve afet durumları için iletişim ağı oluşturma konularında yetkinlik kazanır.
  Sualtı arama kurtarma eğitimleri ise açık havuz ve denizlerde hedef üzerine arama kurtarma yapılarak gerçekleştirilir. İlkyardım eğitimlerini de tamamlayan ekipler farklı kaza ve afetlere müdahale etme ehliyetine sahip olurlar.
 
 
   Bu eğitimler belli periyotlarda ve belli seviyelerde verilmiş olup, uzmanlaşmanın uzun yıllar aldığı arama kurtarma eğitimleri İHH bünyesinde halen devam etmektedir. Şimdiye kadar farklı seviyelerde 850 kişi bu eğitimleri almış ve afetlere hazır durumdadır. Hedef 81 İlde Arama Kurtarma ekipleri oluşturup her İl de 1000 gönüllüye ulaşmaktır. Şu ana kadar 43 ilimizde ekip oluşumu tamamlanmıştır.
 
 
Bursa da Açmış olduğumuz Marmara Afet Koordinasyon Merkezinde  ekiplere eğitimlerini vermeye  başlayıp İl merkezlerinde de AFAD, İtfaiye ve yerel  kuruluşlarla koordineli bir şekilde çalışma yapmaktadır. 
 
 
 
 Bu kapsamda Afyonkarahisar İHH derneği olarak  2016 yılında 16 erkek 5 bayandan oluşan arama kurtarma  ekiplerimizi oluşturduk. AFAD İl Müdürlüğünden eğitimlerimizi aldık ve yetkinliğimizi artırmak ve uzmanlaşmak için her yıl düzenli olarak almaya devam ediyoruz .İlimizde, çevre İllerde, Türkiye ve Dünyada olası deprem, sel veya felaketlerde göreve hazırız.