Gözden kaçırmayın
Köylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu2014 yılında aday olduğu Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı için Kültürüyle buluşan Afyonkarahisar sloganıyla yola çıkan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde yayınladığı kültürel yayınlara yenilerini eklemeye devam ediyor...
AFYONKARAHİSAR`I KÜLTÜR ŞEHRİ YAPTIK
Afyonkarahisar Belediyesi, kentin tarihine, kültürüne ve geleceğine ışık tutacak eserleri kazandırmaya devam ediyor.Belediye Başkanı Burhanettin Çoban dönemiyle birlikte adeta `Yayınevi` gibi hizmet veren Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, iki dev eseri daha kültür hayatına kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor. Pof. Dr. Mustafa Güler ve Öğretmen Lokman Derya Solmaz tarafından kaleme alınan Afyonkarahisar Mevlevihanesi Postnişinliğinde bulunan, Mevlevilik tarihi açısından önemli özelliklere sahip şahsiyetlerden Afyonkarahisar Mevlevihanesi Şeyhi Ali Celaleddin Çelebi ve o döneme ait Afyonkarahisar Mevlevihanesini anlatan eser ile Afyonkarahisar sevgisiyle yoğrulan hemşehrimiz; Araştırmacı, Yazar, Folklorcu, Seyyah ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun hayat hikâyesi İşte Hayatım isimli eserin tanıtımı yapıldı.
KATILIM YOĞUN OLDU
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın ev sahipliğinde Kültür Sanat Evinde düzenlenen kitapların tanıtımına ilgi yoğun oldu. Belediye Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Sarlık, Araştırmacı, Yazar, İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve ailesi, Eğitimci Lokman Derya Solmaz, Mevlana Hazretlerinin yirmi dördüncü kuşak, Ali Celaleddin Çelebi`nin üçüncü kuşak torunlarından Hayrullah Çelebi ve Vesile Çelebi ile Afyonkarahisar`ın kültürel hayatına büyük katkıda bulunan çok sayıda konuk katıldı.
KİTABIN İÇERİĞİ DOLU DOLU
Programın açılış konuşmasını Öğretmen Lokman Derya Solmaz yaptı. Afyonkarahisar`ın Konya`dan sonra en önemli Mevlevihanelerden birine sahip olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan eğitimci Lokman Derya Solmaz, Bu değerli eserimizde, Mevlevilik tarihi açısından önemli özelliklere sahip şahsiyetlerden Afyonkarahisar Mevlevihanesi Şeyhi Ali Celaleddin Çelebi`nin hem hayatı hem de o dönemdeki Mevlevihane`nin icraatlarını bulabilirsiniz. Yine içeriğine baktığımızda Afyonkarahisar`daki o büyük yangınla ilgili başlığı görebiliyoruz. Ayrıca Ali Celaleddin Çelebi`nin çok yetkin bir sima önemli bir Mevlevi şeyhi olduğunu hatta Balkan Savaşlarında önemli icraatlarda bulunup, 1. Dünya Savaşında da Yemen Cephesine giden Mevlevilerin içerisinde bulunduğunu da tespit edebiliyoruz.
BAŞKANIMIZ MEVLEVİ TARİHİNE OLAN DESTEĞİNİ BİLİYORUZ
Çelebiler sülalesinin Afyonkarahisar`da önemli sülalelerden biri olduğuna dikkat çeken Lokman Derya Solmaz; bugün bu zatımızın soyundan onlarında hayatta olması bizlere güç ve kuvvet veriyor. 2009 yılında Yüksek Lisans tezi olan Ali Celaleddin Çelebi`nin hayatını Danışman Hocam Prof. Dr. Mustafa Güler ile birlikte çalışmıştık. 2011 yılında da yayınlanması için jüriden geçerek tezimiz kabul oldu. Sağolsun Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban`ın ilimiz ve Mevlevi tarihine olan desteğini biliyoruz. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum diye konuştu.
GÖZYAŞLARINA HÂKİM OLAMADI
Afyonkarahisar sevgisiyle yoğrulan hemşehrimiz; Araştırmacı, Yazar, Folklorcu, Seyyah ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ise 80 yılı geride bıraktığı yaşamında yayınlanan bu kitapla noktayı koymadığını söyledi. Bir insan için hayatını yazmak kadar zor bir çalışmanın olmadığına dikkat çeken Nasrattınoğlu; Bundan evvel ki kitaplarımda bu kadar zorlanmamıştım. Ama bu tabii hayatımın özetinin özeti. Bunun devamı gelecek yazacağımız daha çok şeyler var. Kendi hayatımızı yazarken yaşadığımız döneme de damga vurmuş oluyoruz dedi. Araştırmacı, Yazar, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, konuşmasının ardından duygu dolu anlar yaşadı.
TEMENNİM BELEDİYE BAŞKANIMIZIN YOLA DEVAM ETMESİ
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`dan da övgüyle bahseden Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu; Özellikle Belediye Başkanımız çok değerli bir insan. Kendisini kişisel olarak sevdiğim gibi Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak göreve geldiği günden bu yana Afyon`a her gelişimde beni şaşırtan eserlerin yayın hayatına girmesine vesile oluyor. Benim temennim Belediye Başkanımızın yola devam etmesi. Çünkü Afyonkarahisar`ın kültür hayatına çok önemli katkılarda bulundu. Deyim yerindeyse kültür konusunda tarih yazdı. Tabii onun Kültür Müdiresi Hanımefendi Emel Hanım` ı da çalışmalarıyla çok takdir ediyorum. Kendisi, yapacağı birçok çalışmayı benimle de paylaşma fırsatı buldular.
8. AFYONKARAHİSAR ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU HAZIRLANIYOR
Bildiğiniz üzere daha önce yedi defa Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu yapılmıştı. Bu sempozyumlarda sunulan bildirimlerde Türk kültür literatürüne yüzlerce bilimsel makale kazandırılmıştır. Sayın Başkanımızın önderliğinde önümüzdeki yıl Nisan ayında yapılacak sempozyumda da yeni çalışmalarla literatürümüzün daha da zenginleşeceğine inanıyorum. Bu kitaplar ortaya çıkmadan önce eserlerin hazırlanmasında sessiz kahramanlar vardır. Aslında bu kitapta en büyük emek onlarındır. Bu noktada Ramazan Gölcük kardeşime çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkanım başta olmak üzere Emel Hanım`a, Mehmet Sarlık Bey`e, Ramazan Gölcük ve diğer kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum diye konuştu.
MEVLEVİLİK KÜLTÜRÜ HAKKINDA ENGİN BİR BİLGİYE SAHİP
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar kültür hayatına iki değerli eserin daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Eğitimci Lokman Derya Solmaz`ın Afyonkarahisar Mevleviliği üzerine çok değerli bilgi ve birikime sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban; Lokman Bey; 2009 yılında göreve geldiğimizde Belediyemize bizden önceki Başkanımızın çok güzel bir şekilde tefrişatı yapılan Mevlevi Müzemizin Müdürlüğünü yapıyordu. Kendisi, Mevlevilik ve özelikle Afyonkarahisar Mevlevihanesi hakkında engin bir bilgi sahibi olduğunu, hem bu birikimi ile hemde şahsi özellikleriyle örnek aldığımız bir kardeşimiz. Kendisi şu anda Konya`da görev yapıyor. Şu anda da gerek Afyon`a, gerekse Konya`ya her türlü desteğini devam ettiriyor. Afyonkarahisa`da mevlevihanemizin son dönemdeki şeyhlerinden Ali Celadddin Çelebi ile ilgili çok güzel bir çalışmaya imza attı. Kendisini tebrik ediyorum diye konuştu.
AKLINDAN AFYON`UN TARİHİ VE KÜLTÜRÜNÜ ASLA ÇIKARMYOR
Başkan Burhanettin Çoban, Araştırmacı, Yazar, Folklorcu, Seyyah ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun da adını Afyon`un her köşesine yazmış değerli bir insan olduğunu söyledi. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun çok güzel bir eseri kaleme aldığını ifade eden Başkan Çoban; Kitabı elimize aldığımız zaman sadece arka taraftaki fotoğraflara bakarsanız ne denli önemli işlere imza attığını görürsünüz. Aklından Afyon`un tarihi ve kültürünü asla çıkarmayan değerli bir şahsiyet. Kendisine sağlık dolu uzun ömerler diliyoruz. Yaşadığı müddetçe hem Afyonumuzun hemde ülkemizin tarihine, kültürüne ışık tutacak her türlü çalışmayı yapmayı gayret edecektir diye konuştu.
HOCALARIMIZI CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM
2018 yılı nisan ayında 8. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumunu Afyonkarahisar`da gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Çoban; Ayrıca üniversitemiz konservatuarıyla protokol imzaladık. Tüm giderleri tarafımızdan karşılanmak kaydıyla Afyonumuzun ne kadar musikisi, ne kadar folkloru , kültürü tarihi, sanatı ile ilgili ilçeler dahil olmak üzere altı ciltlik Afyonkarahisar ansiklopedisini de bir yıl içerisinde Afyonumuza ve ülkemize kazandıracağız. Eserlerimiz Afyonumuza ülkemize hayırlı olsun. Ben her iki değerli hocamızı da canı gönülden tebrik ediyorum. Bu vesileyle Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüze, başta müdürümüz olmak üzere tüm personeline ve tüm kitapları sayfa sayfa okuyup, inceleyen değerli kardeşimiz Mehmet Sarlık`a da huzurunuzda teşekkür ediyorum diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından yazarlar, konuklara imzaladıkları kitapları hediye ettiler.
SUNUŞ
Üzerinde yaşadığımız Anadolu Coğrafyası, İslam Medeniyeti`ne çok önemli katkıda bulunmuş tarihî bir geçmişe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, kendileri ile gurur duyduğumuz önemli şahsiyetlerin yaşadığı merkez olma kimliği taşımaktadır. Hoca Ahmet Yesevî, Hz. Mevlânâ, Hacı Bektaş-ı Velî, Yunus Emre, Hacı Bayram-ı Velî ve daha nice önemli şahsiyetler, İslam Kültür ve Medeniyeti`nin düşünce yapısını oluşturmuşlar, her dönemde kabul görmüş manevi mirası geride bırakmışlardır.Bu manevî mirasın zirve şahsiyetlerinden olan Hz. Mevlânâ`nın fikir ve düşünceleri, Mevlevîlik adı altında kurumsallaşmıştır. Mevlevîlik geleneğinin kurumsallaşmasında, Afyonkarahisar Mevlevîhânesi`nin yeri ve önemi, konunun uzmanları tarafından her ortamda teyit edilmekte ve `Konya`dan sonraki en önemli Mevlevîhâne` olma özelliği de ayrıca vurgulanmaktadır.
Tekke ve zaviyelerin etkin bir şekilde faaliyetlerine devam ettiği dönemde Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, varlığını her alanda hissettirmiş önemli bir merkez olmuştur. Özellikle Sultan Dîvânî ile özdeşleşmiş olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, kendi bünyesinden çok önemli şahsiyetler de yetiştirmiştir. Şeyh Ali Celâleddin Çelebi de Mevlevîhâne`nin son döneminde temayüz etmiş önemli bir kimliğe sahiptir. Şeyhlik dönemindeki önemli olaylar, Ali Celâleddin Çelebi`nin kişiliğini anlamamız açısından da önem arz etmektedir. Dolayısıyla kendisinin hayatı ve şeyhlik dönemi ile ilgili dikkat çekici bilgilere sahip olan bu çalışma, bilimsel çalışmalara kaynaklık edecek bir eser olma hüviyeti taşımaktadır. Halen Belediyemiz bünyesinde Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi olarak hizmet vermekte olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi ile ilgili yapılacak olan çalışmalar, belediyecilik anlayışımızın kültürel icraatları arasında önemli yer teşkil etmektedir. Böyle bir çalışmanın, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Yayınları arasından neşredilmiş olması bizim için ayrı bir önem taşımaktadır.Bu eserin ortaya çıkmasına vesile olan Prof. Dr. Mustafa GÜLER ve Lokman Derya SOLMAZ`ı tebrik eder, bundan sonraki yapacakları çalışmalarda da başarılar dilerim.
Burhanettin ÇOBAN
Afyonkarahisar Belediye Başkanı
AFYONKARAHİSAR ÂŞIĞI NASRATTINOĞLU
Halk kültürümüz ve Afyonkarahisar`la birlikte anılan Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu 80. yaşını tamamladı. Afyonkarahisar Halk Kültürüne ilişkin çok sayıda kitap, makale ve bildirileriyle tanıdığımız Nasrattınoğlu, hayatının tepe noktasında kendisi anlatan biyografik ve anı türü bir kitapla bizlerin huzuruna çıkıyor.Kitabın bir bölümünde köklerinin geldiği sülalesi, ailesi ve çevresini anlatan Nasrattınoğlu hayatını şekillendiren çocukluk ve gençliğini de kaleme alarak 1930-1940`lı yıllarda Afyonkarahisar yaşamına dair ipuçları veriyor. Henüz 15 yaşında iken babasını kaybederek yetim kalan Nasrattınoğlu`nun havacılığa olan merakı, askerlik, gazetecilik, kooperatifçilik, yazarlık, folklorculuğu, yaptığı yurt dışı seyahatleri, yurt dışında bulunan Türklerle temasları ve hayatı kitapta özetleniyor. Askerlik mesleği nedeniyle uzun yıllar Afyonkarahisar`dan ayrı kalan Nasrattınoğlu folklor ve yazarlık ağır basınca emeklilik sonrası yerleştiği Ankara`da bir anda kendini gazeteciliğin içinde bulur.
Ortak çizgisini merhum Musa Seyirci ile yaptığı söyleşide; Önce memleket ve millet sevgisi... Bu söz gelişi bir sevgi değil; giderek artan, ulusumun yüceliğini her gün biraz daha anlayıp, tutkuya dönüşen bir sevgi bu... Ayrıca doğup büyüdüğüm Afyonkarahisar topraklarına olan tutkum... Yazdığım her şeyde bu içten tutkular vardır. diyen Nasrattınoğlu yıllarca dur durak bilmeden arı gibi çalıştı. Kendi deyimiyle içten tutkularının peşinden koşarak gitti. Türk Halk Kültürü deyince aklımıza gelen ulu çınarlardan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu için; Ya kitapları? Acaba 100 sayısını ne kadar geride bıraktı? Belki bu yazımızın yer alacağı armağan kitabında onun kitaplarının eksiksiz bir listesi yer alır da biz de rahatlarız. Ama ben kendimce seçtiğim beş kitabını belirlemeden geçemeyeceğim. Bence Nasrattınoğlu demek Afyonkarahisar demektir. Dikkat edilirse bu kitapların hepsi Afyonkarahisar üzerinedir. İşte o beşibiryerdeler: Afyonkarahisarlı Şairler-Yazarlar-Hattatlar (1971), Afyonkarahisar Efsaneleri (1973), Anamın Afyonkarahisar Yemekleri (1974), Afyonkarahisar Folklorundan Damlalar-I (1976), Afyonkarahisar Ağzı (1986) diyerek Nasrattınoğlu`nun hakkını teslim ediyor.
Gazeteci Nezih Demirtepe ile yaptığı söyleşide folklora olan merakını; Folklor benim hayat tarzım. Ben Afyonkarahisarlıyım. Geleneklerine son derece bağlı bir aileden geliyorum. Anam da babam da doğduğum kentin tanınmış sülalelerine mensupturlar. Beni de kendileri gibi, milli ve dini kurallarla yetiştirdiler. Belki bilmezsin. Küçük yaşlarda Kur`an kurslarına giderdim. Namaz surelerini ezbere bilirim. Henüz hoparlörün minareye monte edilmediği dönemlerde, minareye çıkar ezan okurdum. Kış geceleri de masallar ve halk hikâyelerimizi dikkatle dinler ve ezberlerdim. Çevremdeki yaşlı insanlardan derlemeler yaparken, yayımlanan yazıları yutarcasına okurdum... Diyarbakır`da bulunduğum yıllarda, Şevket Beysanoğlu`nun eserleriyle tanıştım. Onun Diyarbakır için yaptıklarını, ben de Afyonkarahisar için yapmaya başladım... Ankara`ya geldiğimde Osman Attila`yı ve Nail Tan`ı tanıdım.
O vakit başkanlığını, aynı zamanda kurucu üye olan, Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı`nın yaptığı Folklor Araştırmaları Kurumu`na üye oldum. O günlerde Kurumu Hikmet Dizdaroğlu, Cahit Öztelli, Ali Rıza Önder, Süleyman Arısoy vb. gibi halkbilim sahasının dev isimleri yönetiyordu... Hür Anadolu gazetesinde Folklor Sayfası düzenlemeye başladım. 1976`da Folklor Araştırmaları Kurumu yönetim kuruluna seçildim. Bir-iki yıl sonra da kurumun Genel Sekreteri oldum. 1981 yılından bu yana da Kurumun Genel Başkanlığını yürütüyorum. ifadeleriyle anlatan Nasrattınoğlu geleneklere bağlı olarak yaşamasının kendisini folklora ve Afyonkarahisar`a âşık biri haline getirdiğini söylüyor.
Nasrattınoğlu İşte Hayatım olarak isimlendirdiği kitabında kendisini bütün yönleriyle ele alıyor. Kitabı incelediğimde benim şahsen dikkatimi çeken hususları alıntı yaptım. Bu alıntılarda Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun yaşam felsefesini görüyoruz. 80 yaşına rağmen basılmayı bekleyen birçok eserin hazırlığından bahseden Nasrattınoğlu dur durak bilmeden Afyonkarahisar ve halk kültürümüz için yazmaya, üretmeye devam ediyor.
Ben kendisine İhtiyar Delikanlı diyorum. Tanıştığımız andan itibaren üretkenliğini, Afyonkarahisar sevdasını görüp, kendisini Afyonkarahisar`ın abide şahsiyetlerinden biri olarak kabul ediyorum. Çünkü Nasrattınoğlu bunu geçmişte yaptıklarıyla çoktan hak etti bile.
Elimizdeki kitap Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun akademik olduğu kadar çocukluk ve gençlik yıllarını ortaya koyması açısından da bir anı kitabı özelliğini taşıyor. 70 yıl geriden Nasrattınoğlu`nun çocukluk yılları, o günlerin eğitim ve öğretimi, gelenek ve göreneklerimiz, yoksulluk ve yoksunluk, vatan, millet, ordu, milliyetçilik, mukaddesatçılık erdemlerinin çocukların şekillenmesinde ne kadar değerli olduğunu ortaya koyuyor.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak halk kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`na minnettarım. Folklorun diğer adıyla halk biliminin gelecek kuşaklara aktarılmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçmişini ve değerlerini tanımayan nesillerimiz eksiklik içinde olacaktır. Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun Genel Başkanı olduğu Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu önemli bir görevi yerine getiriyor. Bu değerli çaba her türlü takdirin üzerindedir. Belki de kitabımız bu değerli çabayı anlatıyor.
Kitabımızın tasarım aşamasından sizlere ulaşana kadar emeği olan değerli çalışma arkadaşlarım; Kültür ve Sosyal İşler Müdürü E. Emel Sarlık, YÜNTAŞ Genel Müdürü Mehmet Sarlık, Grafiker Ramazan Gölcük ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.
Afyonkarahisar sevgisiyle yoğrulan hemşehrimiz; Araştırmacı, Yazar, Folklorcu, Seyyah ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu`nun hayat hikâyesi İşte Hayatım kitabını sizlere hediye ediyorum.
Yorumlar
Yorum Yap