Gözden kaçırmayın

Garnizon Komutanı Afyon Eğitim Vakfını Ziyaret EttiGarnizon Komutanı Afyon Eğitim Vakfını Ziyaret Etti

Afyonkarahisar Gazetecileri ildeki eğitim düzeyini masaya yatırdı.
Gün FM radyosunda yayınlanan Gazeteci İsmail Akar’ın yönetiminde düzenlenen Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ile Polat Yılmaz yorumcu olarak katıldı. 
YGS sonuçları dolayısıyla eğitimdeki durum ve son zamanlarda doktorlar ile sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olayları konuşulan programda, ortak görüş, Afyonkarahisar’ın özlediği eğitim düzeyine ulaşamadığı oldu. 
Geçtiğimiz Cuma günü YGS sonuçlarının açıklandığını hatırlatan Gazeteci İsmail Akar, “Açıklanan sonuçlara göre Osmaniye ve Konya’dan iki öğrenci tüm puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldular. Bu yıl, test başarı ortalaması geçen yıla oranla düştü. 50 bin 805 aday sıfır puan aldı. Sınav sonuçlarına göre kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre daha başarılı oldular. En başarılı iller ise Ankara ve Burdur olarak açıklandı. En az başarı gösteren il Hakkâri olurken, bu ili Şırnak ve depremin vurduğu Van izledi. İlimizin durumunu ise henüz bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu durum netleşecektir. Ancak ilimizin geçmiş yıllarda durumunun çok iyi olmadığını biliyoruz. Çevremizdeki iller başarı oranlarıyla üst sıralarda yer alırken, ilimizin ise daha alt sıralarda bulunması oldukça düşündürücü” diye konuştu. 
Afyonkarahisar’ın eğitimde özlenen hedefe bir türlü ulaşamadığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, ise ‘’Bunun nedenleri üzerinde düşünmeliyiz. Yetkililer üzerlerine düşeni yapmalı. Örneğin öğretmen açığımız bir türlü giderilmedi. Uzun yıllardır öğretmen açığımız olduğunu biliyoruz. Başarılı olan illerle ilimizin durumunun kıyaslanması ve eksikliklerimizin giderilmesi lazım. Okullarımızın fiziki durumları iyileştirilmeli. Ayrıca ilçe ve beldelerimizde görev yapan öğretmenlerimiz çalıştıkları ilçe ve beldelerde kalmıyorlar. Görevlerini bitirip ya il ya da ilçe merkezlerine dönüyorlar. Bu da doğru değil. Öğretmenler görev yaptıkları yerde yaşamalı ve o bölge insanına örnek olmalı. Eğitim faaliyetleri sadece okulda değildir. Okulun dışında da devam eder. Ayrıca kimi öğretmenlerimiz ilimizi adeta bir geçiş noktası olarak kullanıyor. Çevre illere gitmek için bir süre ilimizde kalıp, sonra tayin istiyorlar. Sürekli gitme hazırlığı içinde olan öğretmenlerin bu durumları çalışma verimlerine de yansır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. 
Açıklanan YGS sonuçlarının ülkemizin eğitim durumunu gözler önüne serdiğini belirten Gazeteci Polat Yılmaz, da durumun hiç de iç açıcı olmadığını vurguladı. 
Polat, ‘’Sonuçlar sadece ilimiz açısından değil, ülkemiz açısından da beklediğimiz gibi değil. Ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri ara eleman sıkıntısı. İnsanlar üniversite bitirip, devlete kapağı atmak istiyorlar. Ara eleman olup daha düşük ücrete çalışmak istemiyorlar. Hizmet sektörü, sanayi ve tarım ülkemizde gelişmiş durumda değil. İlimiz merkezinde ve ilçelerde Meslek Liselerimiz var. Çocuklar bu okullarda öğrendiklerini dışarıda uygulamalı ki alanında uzman olsun. Ara eleman konusunda ilimiz şanssız bir il. Çocuklar mezun olup, sanayi sektöründe çalışamıyor. Çünkü büyük işletmelerin sayısı yetersiz. Bu durum insanların ilimizden başka illere göç etmelerine de neden oluyor” dedi. 
Programın ikinci bölümünde ise son zamanlarda doktor ve sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olayları konuşuldu. 
Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası, tüm katılımcıların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamaları ile son buldu.