Gözden kaçırmayın
Köylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koyduGenellikle ataklar halinde seyreder ve ataklar arası sakin geçen hastalıkta; sinir sisteminin farklı bölgeleri hasar gördüğü için hasar gören yere göre farklı kişilerde, farklı şiddette, farklı bulgular ortaya çıkmaktadır.
MS teşhisi koymak için yapılan radyolojik görüntülemeler her zaman yeterli olmayabilmekte; genellikle hastanın detaylı öyküsü alındığında anlaşılabilmektedir. Kişinin hayatında daha önce olmayan, bir anda ortaya çıkan ve kısa sürede düzelen görme, konuşma bozuklukları veya yazının bozulması gibi kişiye de garip gelen ama önemsenmeyen belirtiler MS hastalığını işaret edebilmektedir. Belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genellikle; duyularda algılama problemleri, geçici felç ve güç kaybı, anormal kas spazmları ve hareket problemleri, denge zorlukları, yutmada zorluk ve aşırı yorgunluk şeklinde kendini göstermektedir. 24 saatte ya da daha kısa sürede düzelen sorunlar, çoğu zaman MS hastalığının belirtisi değildir. MS ile karıştırılan hastalıkların birçoğunda şiddetli baş ağrısı yaşanırken MS rahatsızlığında neredeyse hiç baş ağrısı oluşmamaktadır.
Yoğun stres, bağışıklık sistemini ve MS ataklarını tetikleyebileceği için MS tanısı konulmuş olan kişilerin stresten uzak durması; iş ve sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamaları farklı bir depresyon kaynağı olabileceğinden sosyal yaşamdan kopmamaları gerekmektedir.
Keyif alınan, yetiştirme veya başarma kaygısı olmayan bir işte çalışmak stres kontrolü için oldukça faydalı olabilmektedir. MS hastalarının sosyal hayatlarına devam etmesi, özellikle spor aktivitelerinde bulunması hastalığın seyrini olumlu yönde etkilemektedir.
MS hastalığı doğru tedavi ve doğru yaşam tarzı ile kontrol altında tutulabilir ve hastalar daha kaliteli bir yaşam sürebilir. Bunu için hastaların; aşırı yorgunluklardan kaçınması, sağlıklı beslenmesi, sigara ve tütünden uzak durması, günlük yürüyüş ve egzersizler yapması, bazı hastalarda mevcut şikayetlerin daha fazla hissedilmesine neden olabilecek hamam, sauna gibi sıcak ortamlar yerine ılık suda duş almayı tercih etmesi ve depresyon yaratabilecek olay ve ortamlardan özellikle kaçınması gerekmektedir.
Hastalığı daha geniş kitlelere duyurmak, farkındalık ve bilinç geliştirmek amacı ile her yıl Mayıs ayının son Çarşamba Günü Dünya MS Günü olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile bütün hastalarımıza acil şifalar diliyor, bütün hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve doğru yaşam tarzının önemine tekrar dikkat çekiyoruz.
Yorumlar
Yorum Yap