Gözden kaçırmayın

Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?

Afyonkarahisar İl sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, 29 eylül  Dünya Kalp Günü ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
 
Korkmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
 
"Göğüs kafesinin içinde, akciğerlerin üzerinde ortalama herkesin kendi yumruğu büyüklüğünde yer kaplayan kalp, bütün canlılarda yaşamın merkezidir. Düzenli aralıklarla kasılıp gevşeyerek vücudun en uç noktasındaki hücreye kadar gerekli besin ve oksijenin kanla birlikte pompalanmasını sağlar.
 
Diğer bütün organlar gibi kalbin kendi çalışması için de oksijen gerekmektedir. Kalbin bu gereksinimi de koroner arter dediğimiz damarlar tarafından karşılanır. Kalbi besleyen damarlarda yaşanabilecek herhangi bir problem hayati önem taşımaktadır. Kalp kendisi beslenemediği için vücuttaki diğer doku ve organlarda da sorunlar yaşanarak, ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
 
Kalp hastalıkları tabirinin kapsamı oldukça geniştir. En yaygın görülenleri yukarıda belirttiğimiz koroner arterlerdeki rahatsızlıklar, kalp kapaklarında görülen rahatsızlıklar, kalbin yapısından kaynaklanan anormallikler, ritim bozuklukları olarak sayılabilir.
 
Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde hastalığa bağlı ölümlerin ortalama % 60 ?ını kalp hastalıkları oluşturmaktadır; 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir ve ne yazık ki kalp krizi dediğimiz ani atakların görülme yaşı gün geçtikçe düşmektedir. Gençlik ve hatta çocukluk çağında bile kalp krizinden ölümlerin olduğu gözlenmektedir.
 
Teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak artan hareketsizlik ve kolesterol yönünden zengin olan ayak üstü beslenme şekli özellikle gençlerde obezite ve beraberinde de kalp hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.
 
Kalp hastalıklarının pek çok sebebi bulunmakta olup en riskli olanı genetik sebeplerdir. Bunun dışında risk oluşturan faktörler; şeker hastalığı, yoğun stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, hareketsiz bir yaşam olarak sayılabilir.
 
Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;
 

Sağlıklı beslenin,
Düzenli fiziksel aktivite yapın,
Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
Alkol kullanmayın,
Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,
Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin,
Kan basıncınızı öğrenin,
Kan şekerinizi öğrenin,
Kan lipidlerinizi öğrenin.
Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.

Kalbinizi Ödüllendirin!" ifadelerini kullandı.