Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

İyi Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, haftalık basın toplantısında, AFJET ile ilgili açıklamalarda bulundu ve ??Afyonkarahisar?ı ısınmada doğalgaz ve kömüre bağımlılıktan kurtaracağız?? dedi.
 
Basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Koçak;
 
Afyonkarahisar ilimiz jeotermal enerji yönünden Batı Anadolu`nun en önemli jeotermal havzalarına sahiptir.
 
Afjet`in Ömer ?Gecek jeotermal havzasında 24 adet sıcaksu sondajı vardır. Bu sondajlardan çıkarılan jeotermal sıcak su isale hattı ile şehir merkezinde bulunan ısı merkezlerine getirir ve 20.000 konutun 24 saat ısınması sağlanır.
 
Afjet ayrıca yaptığı turizm hattı ile, protokol yaptığı termal otellerin ısıtılmasını ve sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca 3 MGW elektrik üretmektedir.
 
Bunlara ilaveten jeotermal enerji ile Çamaşır yıkama ve kurutma fabrikası, meyve, sebze kurutma üniteleri projeleri üzerinde çalışılmaktadır. Bu projeleri biz de sonuna kadar destekliyoruz.  Ancak bu bizim için yeterli değil, dedi.
 
Daha çok evin ısıtılması için yeni kuyular açıp, yeni mahallelere
ısı merkezleri kuracağız, şehri ısınma konusunda kömür ve doğal gaza bağımlı olmaktan kurtaracağız.
 
Afjet?in 800m. derinlikte açtığı sondaj kuyularının birinci rezervuar olarak kabul edildiğini ifade eden Koçak,
?Havzanın 1800-2000 metre derinliklerinde ikinci rezervuar bulunmaktadır. Açılacak yeni sondajlarda 2000 m. hedeflendiğinde daha yüksek sıcaklıklarda ve daha yüksek debide sıcak su elde edilecek, yapılacak yeni isale hattı ile bu sular şehir merkezine getirilecek ve yeni projelendirilecek mahallelerin ısıtılması sağlanacaktır.? Dedi.
 
Termal su ile hem modern seraları geliştireceklerini, hem tıbbi aromatik bitki sahalarını geliştireceğini ifade eden Koçak, aynı zamanda modern ve büyük balık tesisleri kurulması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
 
Gecek`te, yer yüzüne çıkarılamayan suların olduğunu, bunların Erenler, Organize Sanayi Bölgesi, Akçin yöresinin derinliklerinde gezindiklerini söyleyen Koçak, ?Bu suları daha derin sondajlarla yer yüzüne çıkarıp, Afyonkarahisar?ın hizmetine sunacağız.? Dedi.
 
Koçak sözlerine sole devaö etti:
Afjet tarafından Erenlerde açılan sondajla ANS (Üniversite) ısıtılmaktadır.
 
Bunlara ilave olarak; Merkez Susuz beldemizde birkaç sene önce açılan ve derinliği 650m olan jeotermal sondajdan 55 °C sıcaklıkta, 100 t/sn debide sıcak su alınmıştır. Açılacak 3 kuyu ile Susuz kasabasının Jeotermalle ısıtılması projelendirilmiştir.
 
Yeni kaynaklarla,  Akçin, Çetinkaya, Ertuğrulgazi, Karşıyaka mahallelerinin ısıtılmasını sağlayacağız.
 
Ayrıca, Susuz karşısında, Bant fabrikası arkasında da açılan sondajda sıcak su alınmış olup, Sahipata yöresinde de sıcak su  bulunabileceği ile ilgili çalışmalar mevcuttur.
 
 
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Lisesi Açacağız!
 
Bütün bu çalışmalarımızda kalifiye, yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması amacıyla ?Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi? açılması için öncülük yapacağız. Atölye, laboratuvar, pansiyon ve kapalı spor salonlarıyla tam donanımlı lise kuracağız.
 
 
Koçak, bu konunun üzerinde çokca durmalarının sebebinin aslında ortada olduğunu söyledi: Jeotermal; yerli ve milli, çevre dostu, yenilenebilir, dolarla satın alınmayan, dışa bağımlılığı olmayan, kömür ve doğal gaza göre çok daha ucuz. Ayrıca patlama, zehirleme, yangın çıkarma gibi kötü huyları olmayan bir enerji... diyerek sözlerini bitirdi.