Gözden kaçırmayın
Helikopterler çarpıştı 6 şehitÖzel Afyon Fuar Hastanesi, Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr Önder Akci, kış aylarında yaşanan kalp rahatsızlıkları ile ilgili olarak bilgilendirme yaptı.
Akçi verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı;
" Son 12 yılda Ülkemizde yaşam süresi 7 yıl uzadığı saptanmıştır. Kadınlar erkeklerden 2 ila 3 yıl daha fazla yaşamaktadır. Her ne kadar ülkemizde ömür süresi uzamış olsa da kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Kış aylarında kalp ve damar hastalıkları yaz aylarına göre 2 ila 3 kat daha sık görülmekte ve daha ölümcül seyretmektedir.
Özellikle kış aylarında kanın pıhtılaşma eğiliminde, nabız ve kan basıncında artış olmaktadır. Bu nedenle özellikle koroner kalp hastalığı olanlar ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetiklenebilmektedir. Kalp krizinin kış aylarında daha sık görülmesinin en önemli nedeni, soğuk havanın uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonun yükselmiş olmasıdır. Kış mevsiminde günlük fiziksel aktivitenin azalmasına ve besin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo alımı daha kolay olmaktadır.
Obezite ve depresyon kalp hastalıkları ile doğrudan ilişkilidir. Kış mevsiminde özellikle gribal enfeksiyonlar ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarında artış görülmektedir. Kalp yetmezliği olan hastalar enfeksiyonlara karşı daha hassas olmakta, hastalıklar çok ağır seyretmekte ve hatta hastanın kaybedilmesine kadar ilerleyebilmektedir. Kış aylarında kendini gösteren başka bir kalp hastalığı da miyokardit adı verilen kalp kası iltihabıdır.
Miyokardit; özellikle üst solunum yolu veya gastrointestinal sistem enfeksiyonundan birkaç hafta sonra ortaya çıkar ve vücudun savunma mekanizması çökünce de kalbe saldıran ve kalbe zarar veren bir hastalıktır. Uzun süren ve geçmeyen bir grip enfeksiyon sonrasında iyileşmediyseniz, sürekli yorgunluk hissi ve eforla oluşan nefes darlığı şikayetiniz var ise mutlaka Kardiyoloji uzmanına başvurunuz.
Kalp hastalarının soğuk havada bazı önlemler alınmasında fayda vardır. Bu önlemler soğuk havada soğuğun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde sıcak tutacak giysiler giyilmeli ve ısı kaybı önlenmelidir. Ağır yemek yemekten, sigara ve alkol almaktan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız ve orta yaş ve üzerindeyseniz ve egzersize başlayacaksanız mutlaka öncesinde kardiyoloji uzmanına muayene olmalısınız.
Eğer spor amaçlı bir egzersiz yapılacak ise daha sıcak veya güneşli günler tercih edilmelidir. Ayrıca sabah erken saatlerde egzersiz tercih edilmemelidir. Kardiyovasküler hastalığı olanlarda mutlaka sonbaharda grip ve pnömoni aşılarının yapılması önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap