Gözden kaçırmayın
Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi, Kulak burun boğaz uzmanı op. Dr. Hüseyin Işıklı Vertigo hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
Işıklı yaptığı bilgilendime açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"Vertigo, hastanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonudur. Sizin, etrafınızdakilerin ya da hem sizin hem etrafınızdakilerin döndüğünü hissetmenize neden olan, sıklıkla bulantı ve denge kaybının eşlik ettiği bir yanılsama durumudur. Boşlukta dönüyor, devriliyor, sallanıyor ya da düşüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Genellikle altta yatan neden sanılanın aksine nörolojik değil kulak kaynaklıdır.
VERTİGO HASTALIĞI NEDENLERİ
Pozisyona bağlı baş dönmesi (BPPV olarak kısaltılır ve iç kulakta dengemizi sağlayan toza benzer bazı maddelerin fizyolojisinin bozulması)
Meniere Hastalığı (İç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek basınç artışı yapması)
Vestibüler Nörinit (İç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması)
Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılması (labirentit)
Menenjit veya diğer ateşli hastalıkların içkulağı etkilemesi
İç kulakta veya iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar
ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonları) sonrası iç kulak tutulumu
VERTİGO HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Baş dönmesi
Mide bulantısı
Bayılmalar
Baş ağrısı
VERTİGO ÇEŞİTLERİ
Vertigonun en sık rastlanan üç farklı çeşidi bulunuyor.
1- Kulak içi kristallerinin yerinden oynaması: Stres ya da bir travmanın etkisiyle iç kulakta bulunan küçük kalsiyum ve mineral kristalleri yerinden oynayabilir. Kulak içindeki yarım daire kanallarına dağılan bu kristaller kişide şiddetli bir baş dönmesine neden olur. Şayet kristaller sol kulaktaysa sol tarafa dönüldüğünde sağ taraftaysa da sağa dönüldüğünde şiddetli bir baş dönmesi yaşanır.
Bu baş dönmeleri genellikle 1 dakikadan daha kısa sürmektedir. Hasta zaman zaman ne olduğunu anlamayıp deprem oluyor zannedebilir. Bu kişilerde teşhis kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan testlerle ortaya çıkar. Manevra tedavisi denilen özel bir yöntemle de kristallerin yerine gelmesi sağlanır. İlaç tedavisi genellikle gerekmez.
2- İç kulaktaki denge sıvısında artış yaşanması (Meniere Hastalığı): İç kulaktaki denge sıvısının artması ataklar şeklinde olan baş dönmesine neden olur. Aşırı tuz tüketimi, yeterli sıvı alınmaması ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu sıvının artması ile sonuçlanabilir. Baş dönmesinin yanı sıra kulakta çınlama ve işitme kaybı şiddetli kusma gibi sorunlar da belirtilere eşlik edebilir. Tedavisinde ilk olarak tuz kısıtlaması ve diyet önerilir. Hastaya sorunun şiddetine ve sıklığına göre değişen ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavilerin yanıt vermediği durumlarda ise steroid tedavisine ve cerrahi tedaviye başvurulabilir.
3- Virüslerin denge sinirinde iltihaplanmaya neden olması: Hava yoluyla alınan virüsler denge sinirinin iltihaplanmasına neden olabilir. Şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin yaşandığı bu durumda hasta, tedavi için birkaç gün hastanede yatabilir. Şikayetlerin tamamen sona ermesi ise 1 ayı bulabilir." Dedi.
Yorumlar
Yorum Yap