Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülVali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine Ödül

Tüp bebek uygulamalarında gebe kalma şansını belirleyen birçok nokta bulunduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elçim Bayrak, ?Bunlardan en önemlisi, tedavi görmekte olan kadının yaşıdır.
 
Gebe kalma şansı 35 yaşından genç kadınlarda en yüksek, 35-38 yaş arasında kabul edilebilir, 38-40 yaş arasında azalan, 40-42 yaş arasında yine de ümidimizi koruduğumuz, 42-44 yaş arasında ise gittikçe düşmüş durumdadır? diye konuştu.
 
?Akdeniz tipi diyet önemli?
 
Programda tüp bebek tedavisi öncesi herhangi bir diyet uygulanmalı mı sorusuna yanıt veren Dr. Bayrak, ?Bu konuya ilişkin yeterli bilimsel çalışma verileri olmamakla birlikte, bazı çalışmalar özellikle gebelik planlamasına geçildiği dönemde Akdeniz tipi diyet ile beslenen hastalarda tüp bebek başarı oranlarının arttığını göstermektedir. Akdeniz diyetindeki bitkisel kaynaklı az doymuş yağlar, yüksek folit asit ve B6 vitamini bu beslenme şeklinin üstünlüğünde belirtilen temel içeriklerdir? şeklinde değerlendirmede bulundu.
 
?Tek embriyo transferi ile gebelik beklentisi yüzde 28 dolaylarındadır?
 
Transfer edilen embriyo sayısının gebelik şansını belirleyen bir faktör olup olmadığı konusunda değerlendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elçim Bayrak, ?Tüm yaş gruplarına bakıldığında tek embriyo transferi ile gebelik beklentisi yüzde 28 dolaylarında iken, çift embriyo transferi ile bu oran yüzde 45?e çıkmaktadır. Tek embriyo transferi yapılan vakalarda geriye dondurulabilecek birçok embriyo kalmaktadır ve bunların kullanımı ile de ciddi oranda ilave gebeliklere ulaşılmaktadır.
 
Ciddi derecede erkek faktörüne bağlı kısırlıkta, spermin ciddi şekil bozukluğu gösterdiği çiftlerde ve sperm üretiminin testiküler yetmezlik nedeniyle bozulduğu azoospermik vakalarda yine gebelik şansı tüp bebek tedavisinde düşmektedir? diye konuştu.