Gözden kaçırmayın
Köylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koyduSigaranın dört binden fazla kimyasal madde içeren ve nefes yoluyla çekilerek tüketilen bir tütün ürünü olduğunu söyleyen Öztürk, ?Sigarayı ciğerlere çekerek kullanan bir kişi, her bir sigarada ortalama 1 ila 2 mg kadar nikotin alır.
Nikotin deri yoluyla, ağzın içini kaplayan mukoza yardımıyla veya içe çekilmesiyle ciğerler tarafından emilir. Beyin ve vücut üzerinde, bir kısmı henüz tespit edilememiş karmaşık bir takım etkileri vardır. Sigaranın içinde bilinen ve bilinmeyen dört binden fazla zehirli kimyasal madde bulunmaktadır? diye konuştu.
?Gelişmekte olan ülkelerde sigaraya başlama yaşı 12-16?dır?
Sigaranın her yıl yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını belirten Öztürk, ?Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini pasif sigara içimine bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80?inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde sigaraya başlama yaşı 12-16?dır.
Her gün dünyada 80 bin-100 bin gencin tütün bağımlısı olduğu bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bu nedenlerden dolayı sigarayla mücadeleye dikkati çekmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla her yıl 31 Mayıs?ı Dünya Tütünsüz Günü olarak kabul etmektedir? şeklinde değerlendirmede bulundu.
?ALO 171 hattı 7 gün 24 saat hizmet veriyor?
Sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik yapılan çalışmalara da değinen Öztürk, ?ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla sigarayı bırakmak isteyenlere destek sağlanmaktadır. ALO 171 hattında 7 gün 24 saat sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmaktadır. Sigara kullanan herkese bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmeye ve bırakamıyorlarsa mutlaka destek almaları çağrısında bulunuyoruz? diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap