Gözden kaçırmayın
Kütahya ve Uşaktan bile gerideyizBilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir.
Psikoterapi ruhsal rahatsızlık veya sorunları sözel etkileşim yoluyla (görüşmelerle) çözme tekniğine verilen genel addır. Bilişsel Davranışçı terapi ruhsal rahatsızlıkları açıklarken ve nedenlerini araştırırken psikoloji biliminin verilerine dayanır. Bu rahatsızlıkların çözümünde kullandığı sözel ve davranışsal yöntemler de aynı şekilde bu bilimsel ilkelere ve öğrenme kuramlarına dayalıdır.
Ortaya konulan bu tedavi yönteminin etkinliği bilimsel olarak sınanmış ve yüzlerce klinik araştırmayla birçok ruhsal rahatsızlıkta etkili olduğu gösterilmiştir.
Bilişsel Davranışçı Terapinin altında yatan kuram nedir?
Bilişsel Davranışçı terapi kognitif modele dayanır, bunu basitçe ifade etmek istersek, olayları algılama biçimimizin bizim duygusal tepkilerimizi etkilediği gerçeği kognitif terapinin ana çıkış noktasıdır. Yani ?olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz?. Örneğin bu yazıyı okurken okuduklarımızı bir değerlendirmeye ve yoruma tabi tutarız.
Bu satırları okuyan bir kişinin ?çok güzel, tam benim aradığım tedavi türü? diye düşündüğünü varsayalım, bu kişi kendisini mutlu, hevesli hissedecektir. Bir diğer kişinin ise buraya kadar yazılanları okurken aklından ?iyi gibi görünüyor, ama ben yapamam, bende işe yaramaz? şeklinde düşünceler geçmişse bu kişi de kendisini karamsar ve isteksiz hissedecektir.
Bu satırları okuyan her insan kendine göre bir değerlendirme ve yorumlama yapar, sonuçta ortaya çıkan duygu ve davranış bundan etkilenir. Yani kişinin duygusal tepkisi doğrudan durumdan (örneğin burada yazıyı okuma) değil, durumla ilgili düşüncelerinden etkilenir. İnsanlar gerilim, baskı altında oldukları zaman net ve açık düşünemezler ve düşünceleri bir biçimde çarpıklaşmaya başlar. Bilişsel Davranışçı Terapi kişilerin sıkıntı verici düşüncelerini saptamalarını ve bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu incelemelerine yardımcı olur.
Ardından uygunsuz düşünceleri değiştirmeyi öğrenip içinde bulunulan gerçekliğe uygun düşünülmeye başlandığında kişi kendisini daha iyi hisseder. Sorun çözme ve davranış değişikliği en çok ele alınan konulardır. (bilisseldavranisci.org)
Özel Fuar Hastanesi Aile ve Evlilik Danışmanlığı Biriminde Aile Danışmanı Elif Yücel aldığı Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini aile ve çiftlerde, çocuk-ergen danışmanlığında, bireysel görüşmelerde, depresyon, panik atak, sosyal fobi, agorofobi, sınav kaygısı, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, özgül fobilerin (uçak, hayvan, yükseklik vb) tedavisinde uygulamaktadır.
Yorumlar
Yorum Yap