Gözden kaçırmayın

Tatlıdan kurt çıkınca açıklama gecikmediTatlıdan kurt çıkınca açıklama gecikmedi

Üniversiteye girmenin son aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), yarın ve pazar günü tamamlanıyor.
LYS Çilesi sona ererken, bir kararsızlık da puan hesaplamasında görüldü. Öğrencilerin başarı puan hesaplamasında yeni bir uygulama yürürlüğe konulmuşken, AK Parti torba yasayla eski hesaplamanın devam etmesini sağlıyor. Başarı puanında yeni uygulamanın gelecek yıldan itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor.Uzmanlar, sınav dönemde yaşanan bu tür kararsızlıkların öğrencilerde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekiyorlar.
LYS-3 Cumartesi, LYS-2 Pazar günü yapılacak
666 bin 163 adayın ter dökeceği LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınavı, 23 Haziran Cumartesi, 308 bin 702 adayın katılacağı LYS-2 (Fen Bilimleri) sınavı da 24 Haziran Pazar günü yapılacak. Her iki sınav da saat 10.00’da başlayacak.Nisan ayında düzenlenen Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) başarılı olan 871 bin 313 öğrenci LYS’ye başvuruda bulunmuştu. Adaylar bu hafta sonu yapılacak sınavlarda da internetten edinecekleri “Sınava Giriş Belgeleri”nin renkli ya da siyah-beyaz bilgisayar çıktılarını yanlarında bulunduracaklar. Sınavda fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya pasaport kabul edilecek. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek.
Yasak Olanlar
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak.
Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf, makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıt,defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına kesinlikle alınmayacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak. Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önem taşıyor.
Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Sınav sırasında tuvalet için bile olsa dışarı çıkılmayacak Adaylar, sınav salonuna Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınacak, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacak. Yerine oturan aday, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sırasının üzerine koyacak. Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacak. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kurulları adaylara hatırlatacak.
Üzerinde adayın fotoğraf, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kağıtlarıyla içinde kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtılacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacak.Adaylar kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası ile salon numarası bilgilerini dolduracak, soru kitapçık numarasını cevap kağıdında "Soru Kitapçık Numarası" alanına yazıp kodlayacak. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru kitapçığında hem de cevap kağıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacak.
Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna . sınav sırasında ÖSYM temsilcileri sınav salonlarını dolaşacaklar, gerekli gördükleri taktirde belge ve kimlik kontrollerini yeniden yapacaklar.
Adayların sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacak.YEHA