Gözden kaçırmayın
Dikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecekRetina Hastaları Derneği basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
1921 yılında bir trafik kazası sonucu Görme engelli olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin Görme engeli olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar . Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931?de Fransız görme engellilerinin örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır.
Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve görme engellilerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. John Kenndy zamanında 1963?te 15 Ekim günü, ?Beyaz Baston Güvenlik Günü?olarak ilan edilir. Hatta Beyaz Baston Yasası çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kuralları saptanır. Sonunda 1969 yılında Srilanka?nın başkenti Colombo?da toplanan Dünya Görme engelliler Federasyonu 15 Ekim gününü, tüm dünyanın görme engelliler için Beyaz Baston Görme engelliler Günü olarak kabul eder.
BEYAZ BASTONUN GÖRME ENGELLİLERİÇİN ÖNEMİ
Her şeyden önce beyaz baston, Görme engelliler için bağımsızlığı ve özgürlüğü temsil eder. Kamuoyu görme engelliyi, beyaz bastonuyla tanır.
beyaz baston, görme engellinin güvenliğini sağlar. Çukurları, engelleri algılayarak onlardan sakınmasının imkanını sağlar. Bu sayede mesafeleri ve engelleri aşarak hedefine ulaşmasını mümkün kılar.
beyaz bastonuyla hareket eden bir görme engelliyi gören sürücü, bir kazaya meydan vermemek için durup karşıdan karşıya geçmesini beklemek zorundadır..
beyaz baston Görme engelli için bir öz-güven aracıdır. Beyaz baston sayesinde kimseye gereksinim duymadan ya da bağımlı olmadan hareket edebilen görme engelli , giderek kendine olan güvenini pekiştirir.
Bu bağlamda Merkezi ve yerel yönetimler Kaldırımların işgali gerçeğini görmezden gelmemelidir. Erişilebilirlik mevzuatı gereği Bütün kurumlar üzerine düşen görevi yapmalıdır.
Yaya geçitlerindeki sesli sinyalizasyonlar arttırılmalıdır. Bilgiye erişim tüm eserler görmeyenlerinde faydalanabileceği E-kitap sesli ve Braille seçenekleriyle sunulmalıdır Ve resmi, özel bütün internet siteleri görme engellilerinde kullanabileceği şekilde dizayn edilmelidir..
Görme engellilerin kulanmış olduğu destek ürünleri (beyaz baston, Braille satır, büyüteç, teleskopik gözlük, ekran okuyucu programlar ve eğitim materyalleri vb) sosyal güvenlik kurumunca karşılanmalıdır.
Görme engeline neden olan genetik sebebler araştırılmalı ve ülkemizde sağlık bakanlığu ve devlet üniversitelerinde retina araştırma merkezleri kurulmalıdır.
bu vesileyle bütün görme engelli kardeşlerimin 15 ekim beyaz baston güvenlik gününü kutlar beyaz bastonları ile maske ve mesafe kurallarına uyarak kendilerini sokaklara çıkmaya ve kendi işlerini kendi imkanlarını kullanarak çözmeye davet ediyorum. Şu covit 19 virüsünden en kısa zamanda kurtulmamızı temenni ediyorum.
Yorumlar
Yorum Yap