Gözden kaçırmayın

Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Yrd. Dç, Dr, Serhat Korkmaz diş sağlığı haftası ile ilgili olarak bir bildiri yayınladı .
 
Korkmaz yayınladığı bildiride şu ifadelere yer verdi;
 
" Öncelikle bütün Diş Hekimlerimizin ?Diş Hekimliği Günü? nü en içten dileklerimle kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum. 
 
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası neden önemlidir?
 
Ağız ve diş sağlığı genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Çünkü ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz. Bunların yanında diğer bütün sistemi etkileyen rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Örneğin diş çürükleri;
 
 -Kalp dolaşım hastalıkları,
 -Diyabet,
 -Pnömoni,
 -Kronik solunum hastalıkları,
 -Mide-bağırsak hastalıkları,
 -Ortopedik hastalıklar,
 -Psikosomatik hastalıklar,
 -Hamilelerde düşük riski v.b hastalıkların bir nedeni olabilmektedir.
 
Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları önlenebilir olmasına rağmen maalesef ülkemizde ve bütün dünyada en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Halbuki ciddi sistemik sorunlara yol açan diş çürüğü ve diş eti hastalıkları koruyucu diş hekimliği hizmetleriyle önlenebilmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarımız çeşitli uygulamalar ile sürdürülmektedir.   
 
Amacımız ağız diş sağlığı konusunda toplumumuzda farkındalık sağlayarak, günde en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması yolu ile ilerde daha ciddi sorunlara yol açabilecek diş eti hastalıkları ve çürüklerin önlenmesidir. Düzenli diş fırçalamak da diğer alışkanlıklar gibi çocukluk çağında edinileceğinden, çocuklarımıza örnek olarak bu alışkanlık kazandırılmalıdır. Onların sağlıklı büyümelerinde yeterli ve dengeli beslenme kadar sağlıklı bir ağız ve diş yapısı da önemlidir.
 
Özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde vücut direncinin yüksek tutulması için ağız hijyeni ve ağız-diş sağlığının korunması daha çok önem taşımaktadır. Korona virüsünün vücuda, çoklukla, ağız ve burun yoluyla girdiği gerçeği ile baktığımızda; ağız hijyeni ve sağlığının bozuk olduğu durumlarda, virüsün daha kolay yayılıp daha çok etkili olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu dönemde kişisel ağız hijyenine dikkat ederken çok acil durumlar dışında ağız içine tıbbi ya da estetik müdahale yaptırılmamalı eğer yapılması gerekiyorsa müdahale yapılacak kuruluş, genel temizlik ve hijyen kurallarına riayet etme konusunda sorgulanmalıdır.     
 
Sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkileyen ağız ve diş sağlığı hastalıklarından ve onların sebep olabileceği diğer sağlık sorunlarından korunmak için günde en az 2 defa ve en az 2 dakika diş fırçalamak gerektiğini ve kişisel hijyenin önemini tekrar hatırlatmak istiyorum." dedi.