Gözden kaçırmayın

Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Ekrem Hasbek panik bozukluk hakkında bilgiler verdi.
 
Hasbek yaptığı açıklamada;

"Panik atak ortada gerçek bir tehlike yokken aniden yükselen korku ve endişenin yoğun yaşandığı, fiziksel belirtilerin ortaya çıktığı ataktır. Bu ataklar oldukça korkutucu ve rahatsız edici olabilir. Terleme, hızlı nefes alıp verme, nefes yetmiyor gibi hissetme, kalp atışlarının hızlanması, titreme, baş ağrısı gibi birçok fiziksel belirti ile ortaya çıkabilir.
 
Panik atak yaşayan birisi genelde kontrolünü kaybedeceği, çıldıracağı ya da kalp krizi geçirdiğini ve ölebileceğini düşünerek büyük bir korkuya kapılabilir. Duygularınızın ve düşüncelerinizin farkına varıp kontrol altına almak panik atakların yoğunluğunu ve hayatınızdaki etkisini azaltabilir. Paniğin bedeninizde nasıl semptomlar çıkardığını fark edin. Panik atak bedeninizin size bir tehlike olduğunu, kaçmanız ya da savaşmanız gerektiğini söylemesidir.
 
Eğer ortada gerçek bir tehlike ve tehdit yoksa, bu durum bedeninizin yanlış alarm verdiği anlamına gelir. Bedeninizdeki semptomların ortaya çıkmaması için uğraşmak değil onlara yüklediğiniz anlamları yeniden yapılandırmak uzun vadede rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Nefesinizin hızlandığını fark ettiğinizde bunun fiziksel bir problemden kaynaklandığını düşünmeden önce farklı nedenleri gözden geçirin. Panik atak hakkında paniğe kapılmak kaygı döngüsünü besler, kendinize panik atakların zor olduğunu ama fiziksel olarak size zarar vermediğini hatırlatın.
 
Yaşadığınızın durumun bedeninizin tehlikede olduğunu düşündüğü için yanlış alarm vermesinden kaynaklandığını hatırlayın. Düşüncelerinizin farkına varıp kontrol altına aldığınızda bu durumla baş etmeniz ve günlük hayatınıza devam etmeniz kolaylaşır. Bedeninizin alarm sisteminin yanlış zamanda harekete geçmiş olduğunu ve her şeyin normale dönmesinin zaman alabileceğini kabul edin. Hormonlar ve sinir sistemi bir kez harekete geçtikten sonra normale dönmeleri zaman alır. Panik atağın bir noktada biteceğini sonsuza kadar devam etmeyeceğini kendinize hatırlatın.
 
Başlatmak ve bitirmek sizin kontrolünüzde değil, ancak duygularınızın ve düşüncelerinizin farkına varmak düşüncelerinizi ve beden semptomlarınızı bastırmak yerine onları kabul etmek ve doğru şekilde anlamlandırmak sizin kontrolünüzde birçok kişinin hayatı boyunca birkaç panik atak geçirmesi olasıdır ve bu öneriler panik anını daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak panik atakların tekrarladığı bir sonraki atağın geleceği düşünülerek yoğun kaygı yaşadığı, acil servis başvurularınızın olduğu ve işlevselliğin bozulduğu durumda panik bozukluk yaşıyor olabilirsiniz ve Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir." dedi.