Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, il genelinde eğitimdeki başarının yükselmesi için çalıştıklarını ancak, eğitimi nedense birinci gündem maddesi olarak ilk sıraya oturtamadıklarını söyledi.
Afyonkarahisar Eğitim başarısının üst sıralara çıkması için herkesin konuştuğunu ancak kimsenin bir şey yapmadığını belirten Yalçın, 4+4+4 Eğitim sisteminde velilerin kafalarında oluşan soru işaretlerine de açıklık getirdi.
Atatürk İlköğretim Okulu ile Şemşettin Karahisari İlköğretim Okulunun son durumu hakkında bilgiler veren Yalçın, bu okullardan Atatürk İlköğretim Okulunun ilkokul, Şemşettin Karahisari İlköğretim Okulu’nun da ortaokul olduğuna işaret etti.
Okulların birleştirilmesi konusunda velilerin sıkıntılarını da iyi bildiklerini belirten Yalçın, şunları söyledi:
“Biz her iki okul yöneticilerini buraya çağırdık. Eğitimden sorumlu müdür yardımcımız ve atamadan sorumlu şube müdürümüzle beraber. Dedik ki arkadaşlar böyle bir sorun var, bizim en sorunsuz şeklinde yaklaştığımız bu okullar en sorunlu hale geldi. Ama karşımıza çıkan şeyler oldu; bunlar öngörülmeyen şeyler. Bakanlığında ön görmediği şeyler. Nihayetinde Şemsettin’deki 2,3,4 sınıfları branş öğretmenleriyle beraber aktarım yolunu seçeceğiz. Atatürk’teki 6,7,8 sınıfları öğretmenleriyle beraber aktaracağız. Velilerle bir görüşün eğer çoğunluk bunu kabul ederse bunu yapalım. Eğer kabul etmezlerse bu noktada yapabileceğimiz bir şey yok sorunlar devam eder. Ama biz aktarım yanayız ki sorunu çözelim.”
İmam Hatiplerin durumu
Afyonkarahisar merkezinde 2 olmak üzere ilçelerle birlikte 16 İmam Hatip Ortaokulu açıldığını belirten İl milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, diğer meslek liselerinin orta okul bölümlerinin açılmasının, kanunun mümkün olmadığını söyledi.İmam Hatip Orta Okullarının mevcut binaları kullanarak oluşturulduğuna işaret eden Yalçın, “Merkez’de Hüseyin Sümer’de 2 tane binamız vardı. Bir tanesi normal ortaokul olarak devam ediyor. Diğeri de İmam Hatip ortaokulu olarak devam ediyor. Birde kadınana İmam Hatip ortaokulu var. Ancak orada ikili öğretim devam edecek fiziki yetersizlikten dolayı. Normal ortaokulla İmam Hatip ortaokulu ikili eğitimle devam edecek. Ne zaman ki normal ortaokul oradan tasfiye olunca İmam Hatip ortaokulu olarak kalacak. İlçelerde de buna benzer birer tane okulumuz var. Yalnız üç ilçemizde İmam Hatip bünyesinde açıldı. Üç ilçemizde ise hiç açılmadı. Geri kalan 14 tanesinde açıldı. Kanunda sadece İmam Hatip ortaokullarını açılması var. O bizim kanun çerçevesinde yapmış olduğumuz bişey. Kanunda ilköğretim kurumları 4 yıl süreli ilkokul 4 yıl süreli genel ortaokul ve 4 yıl süreli İmam Hatip ortaokulu şeklinde oluşur diyor. İmam Hatip ortaokulları da bu ifadeye istinaden açılıyor. Diğer meslek liselerinde ortaokul kısmı sadece ortaokullardaki seçmeli derslerde olacak” diye konuştu.
Öğretmen açığı
Afyonkarahisar’daki öğretmen açığının yeni atamalar nedeniyle tam olarak bilemediklerini belirten Yalçın, 2 bine yakın öğretmen açığının olabileceğini ifade etti.Yalçın, “Belki üç beş tane ilçelerimizde ya da uzak köylerimizde sınıf öğretmeni açığımız olabilir. Onun dışında branş öğretmenleri olarak şu kadar açığımız var diyemiyorum; çünkü il dışı tayinler oldu. Yine 170 civarında il dışına giden öğretmenimiz oldu. 130 civarındada il dışından gelen oldu. Oradan 40 kadar açığımız var. Yine özür müracaatları başladı. Eş durumundan gidecek olan ve gelecek olan öğretmenlerimiz var. Ondan sonra ilk atamalar ay sonuna doğru başlayacak onlarda geldikten sonra bizim net açığımız belli olacak” dedi.
4+4+4 sisteminde sıkıntılar yaşanacak
Afyonkarahisar’daki eksik olan branş öğretmenliğini görevlendirmeyle doldurduklarını ifade eden İL Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, yeni eğitim sistemiyle birlikte okul ve derslik ihtiyacının da arttığını belirtti.Yalçın, 4+4+4 Eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte yaşanan sıkıntıları ise şöyle anlattı:“Öğretmen eksikliğimizi bir noktada giderebiliyoruz. Şu anda bu sistemden önce 33 tane okulumuz ikili öğretim yapıyordu. Bunların sanırım 10 tanesi ilçelerden, geriye kalanı merkezden. 11 tane meslek lisemiz ikili öğretim yapıyordu. Şimdi zorunlu eğitim 12 yıla çıktı. Daha önce yüzde 65 olan orta öğretimde okullaşma oranı, şimdi yüzde 100’e çıkacak. Yani 100 öğrenciden 65 öğrenci devam ederken, şuanda 100 öğrenci yani bir 35 öğrenci daha fazla. İl genelinde bir istatistik oluşturursak. Bu zorunlu eğitimden dolayı 3 bin 500 öğrenci artışı var. Bunun beşyüz civarı Anadolu lisesinde kontenjan artışıyla gideririz. Şu anda 3 bin civarında bir liseye gelecek öğrencilerimiz var. Belki bazı Anadolu liselerimizi ikili öğretime dönüştüreceğiz. Bu öğrencileri bu ikili eğitim yapan okullarda eriteceğiz. Hızlı bir bina ve derslik yapma durumumuz olması gerekiyor. Ancak bu yıla yetişmesi mümkün değil.”
İnşaatlar devam ediyor ama yetişmeyecek
Afyonkarahisar genelindeki okullaşmalar hakkında da bilgi veren Yalçın, “3 Endüstri Meslek Lisesi inşaatı başladı ama 2014’te bitecek. Sosyal Bilimler Lisesinin inşaatı başladı ama yine 2013 sonlarında bitecek. 2012 yılı sonunda bitecek İlköğretim okullarımız var. Dolayısıyla böyle bir sıkıntımız var. Bu öğrencileri ya ikili öğretimle eritmeye çalışacağız ya da hiç arzu etmediğimiz halde sınıflarda kabarmalar oluşacak” dedi.Afyonkarahisar genelinde 500’e yakın yeni dersliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yalçın, şu bilgileri verdi:“Şuanda bizim yaptığımız tespite göre 498 dersliğe ihtiyacımız var. 24 derslikli bir okula olarak düşündüğümüzde 21 tane okul yapıyor. Liseleri baz aldığımızda normal öğretime geçebilmemiz için 701 derslik, yani 31 okul gerekiyor. Paranız var arsa bulamıyorsunuz. Onu hayat geçiremiyorsunuz. Arsanız var para bulamıyoruz en büyük sıkıntıda bu. Ben geldikten sonra arkadaşlarla oturup konuştuk bunu nasıl çözebiliriz diye. Dedik ki orta öğretim kurumlarını şehrin dışına kaydıralım. Bulabilirsek büyük araziler bulalım kampüs şeklinde beş tane Anadolu lisesini olduğu veya 4 meslek lisesinin bulunduğu ortak atölyelerin bulunduğu. İmkanlar ölçüsünde sosyal tesislerin olduğu bir kampüs. Bakanlık da buna destek veriyor.”
Maaş zammı alamayan bakana küsüyor
Afyonkarahisar’da görev yapan öğretmenlerin yüzde 80’ninin Afyonkarahisarlı olmasına rağmen, eğitimdeki başarının alt sıralarda yer almasına bir türlü anlam veremediğini belirten Yalçın, “Afyonkarahisarlı bir öğretmen kendi memleketinin başarısını istemez mi?” dedi.Öğretmenlerin görev yaptıkları okulların başarını artırma adına İl Milli Eğitim Müdürlüğünü sürekli sıkıştırması gerektiğini ifade eden Yalçın, şöyle dedi:“Benim dikkatimi çeken konu Afyon’daki öğretmenlerin yüzde 80 Afyonlu. Ben diyorum ki; Afyonlu öğretmenler olarak biz ilimizin başarılı olmasını istemez miyiz? Bu noktada bizim öğretmenleri zorlamamız yerine onların bizi zorlaması lazım. Ama maalesef bu da tam sağlıklı değil. Birtakım şeylerden bakana küsülüyor, devlete küsülüyor. Bakan beyin öğretmenlere zam vermiyor gibi şeylerden. Bu konular bizim eğitimi ihmal etmememizi gerektirmez mi?”
Okulda veremediğini özel eğitimle mi verecek?
Bazı velilerden öğretmenler hakkında değişik şikayetler de aldıklarını hatırlatan Yalçın, “Maalesef geçen bir velimizden duydum. Dedi ki; müdür bey ben çocuğuma bazı derslerden özel ders aldırmak zorundayım. Neden diye sordum, aldırmazsam notları düşüyor. Bişey öğrenemiyor gibi öyle şeyler anlattı ki; benim tüylerim diken diken oldu. Şikâyet edin dedim, ya biz korkuyoruz. Şikayet ettiğinizde ispatlayamıyoruz. Öğrencilerimizi teşhir ediliyor. Bir zamanlar doktorların dediği gibi saat 10’da gelip de 2’de giderken, saat 3,5’ta gel demesi gibi. Eğer bu noktaya geldiysek vay halimize. Öğretmen eğer bunu verebiliyorsa sınıfta verecek evinde değil” diye konuştu.
Kayıt parası alan 100 okul müdürüne ceza
Veliler okul kayıtlarında kesinlikle para vermemelerini isteyen Afyonkarahisar İl milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bundan dolayı geçtiğimiz yıl 100’e yakın okul müdürüne ceza kesildiğini hatırlattı.Yaşçın, “Para alımları konusunda şimdi siz diyor musunuz ki bu hoş görülüyor? Ya da göz yumuluyor? 100 civarında okul müdürüne caza verildi. İncelemeleri sürenler var. Biz yaptığımız her toplantıda bu konun üzerinde duruyoruz. Bize 3 şikayet gelirse işlem yaparız diyoruz. Ama buna rağmen maalesef çıkıyor. Bu defa diyorlar ki bizim moralimiz bozuyorsunuz, sürekli ceza veriyorsunuz. İyi de kardeşim sana bakanlık alma diyor. Niye alıyorsun? Ee o zaman para gönder. Ya her halde bunu da gören olur. Başka bir noktalarda kaynak oluşturmaya çalışın” şeklinde konuştu.
Okulların hazırlığı erken bitecek
Okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlığı konusunda da okullar açılmadan hazırlıkların bitirilmesi için talimat verildiğini belirten Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı:“Yapılan toplantısında dedik ki; okulların açılışı yaklaşıyor. Okullarımızda her ne kadar tadilatları özel idare kanalıyla yapıyor ise de bu işleri kontrol edin. Bu sizin asli görevinizdir. 2. Nokta ise Okullar açılmadan okulları yıkayacak mısınız, süpürecek misiniz, her ne yapacaksanız yapın. 1 Eylül’den önce hazır hale gelsin, dedik. Ben geçen yıl müfettişleri görevlendirdim. Merkez ilçedeki tüm okulların temizliğini kontrol ettirdim. Tespitlerimize göre uyarı yazısı yazdık. Yüzde beş civarında bir rapor geldi. Birincide uyardınız 2 de uyardınız, 3 alın şu yöneticiyi buradan. İşte o zaman düzelecek. Soruşturma açıyorsun kanunlar nedir kınama –uyarı-maaş dosyası kabarıyor. Ama hala görevde. Bazen yer değişikliğine gidiyorsun. İdari mahkemeye gidiyor aynen yerine geliyor. Sizlerin veli olarak karşılaştığınız şeylerle biz her gün karşılaşıyoruz. Bazen bağırıyoruz, bazen yalvarıyoruz. Temizleyin diyoruz.”YEHA