Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

Proje kapsamında kamu ve yerel yönetim çalışanları ile sivil toplum kuruluşlarının çalışanlarına Döngüsel Ekonomi Eğitimi verilecek.
 
Konu ile ilgili olarak Kent ve İnsan Derneği tarafından yapılan açıklamada “TÜİK Tarafından gerçekleştirilen tüm belediyelere uygulanan 2018 yılı Belediye Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre ülkemizde 1.399 belediyenin 1.395'inde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Atık hizmeti veren belediyelerin 32 milyon 209 bin ton atık topladığı belirlendi. Kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 1,16 kg olarak hesaplandı Anket sonuçlarına göre 2018 yılında belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,16 kg olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarının İstanbul için 1,28 kg, Ankara için 1,18 kg ve İzmir için 1,36 kg oldugu tespit edildi. Belediye atıklarının %67,2'si düzenli depolama tesislerine gönderildi.
 
Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 32 milyon 209 bin ton atığın %67,2'si düzenli depolama tesislerine, %20,2'si belediye çöplüklerine ve yalnızca %12,3'ü geri kazanım tesislerine gönderilirken, %0,2'si ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi.” denilerek, Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda katı atık miktarında büyük artış yaşanmaktadır. Ülkemiz genelinde yılda 32 milyon 209 ton atık oluşurken, atık kaynaklı çevresel ve ekonomik problemler, basta yerel yönetimler olmak üzere ilgili çevreleri yönetimleri daha çok geri dönüşüm projesini hayata geçirmeye itiyor. Türkiye'de oluşan atıkların sadece yüzde 15-20 si geri dönüştürülebiliyor ve dönüştürülebilen bu miktardan senelik 5 milyar dolar ciro elde edildiğine değinildi.
 
Türkiye'de topraga gömülen geri dönüştürülebilir atıkların ekonomik değerinin ise 15 milyar TL nin üstünde olduğunun belirtildiği açıklamada, TÜİK in gerçekleştirdiği ankette de net bir şekilde görülmektedir ki ülkemizdeki toplam katı atık miktarından sadece %12 gibi küçük bir kısmı geri dönüş görüldüğü, bunun da hem gezegenimizin yasamsal sınırlarını geri dönülmez bir sekilde etkilerken hem de ekonomik anlamda ciddi kayıplara sebep olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, “Ayrıca, ülkemizde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili çevreler bu ekonomik büyüklüğünün farkında değillerdir. Bu yüzden de konu ile ilgili ciddi çalışmalar yapılmamaktadır. Bunun sebebi ise, alanda yeteri kadar yetişmiş eleman bulunmamasıdır. Ayrıca konu ile ilgili olarak kamuoyunda ciddi bir bilinçten de söz etmek mümkün değildir. Projemiz, Dönüşüm Ekonomisi ile ilgili çalışabilecek insan kaynağının yetistirilmesine katkı sağlayacağı gibi kamuoyunda bilinç oluşmasına da etkileri olacaktır. Projemize desteklerinden dolayı Afyonkarahisar Belediyesi’ne de teşekkürlerimizi sunuyoruz.” denildi.
 
Eğitimin İçeriğinde Neler Var?
 
Eğitimin içeriğinde, Neden Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik, Döngüsel Ekonominin Tanımı, Döngüsel Ekonominin Temel İlkeleri, Stratejik Düşünme, Döngüsel Ekonomi Çevrimi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Döngüsel Ekonominin Kolaylastırıcı Faktörleri, Döngüsel Ekonomi Yol Haritası, Döngüsel Ekonomi ile Karlılık ve Büyüme, Hammadde Kaynak Pasaportu, Doğrusal Ekonomi Döngüsel Ekonomi, Döngüsel Isletme, Döngüsel Ekonomi Sistem Diyagramı, Döngüsel Ekonomi Is Modeli, Döngüsel Ekonomi için Sorunsuz Geçiş, RICOH Döngüsel Ekonomi Çevrimi, Diğer Yaklaşımlar, Döngüsel Ekonominin Potansiyeli, İşletmemizde/Kurumumuzda Döngüsel Ekonomi Uygulaması gibi başlıklar yer alıyor.
 
Eğitim Ne Zaman, Nerede?
 
Döngüsel Ekonomi Eğitimi, 24 Mart 2022 Perşembe günü saat 09.00'da Afyonkarahisar Belediyesi 5. katta bulunan Belediye Meclis Salonunda başlayacak. Eğitim, 24-25-26-27 Mart tarihlerinde dört gün olarak aynı yerde, 9.00 - 16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.