Gözden kaçırmayın
Duayen Turizm 340 kişi ile yola çıkacakAfyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Profesyonel Aşçılar Derneği ve pek çok kurumun paydaşlığında organize edilen IV. Uluslararası Afyonkarahisar Turizm ve Lezzet Festivali çeşitli etkinliklerle, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl 4. kez kapılarını ziyaretçilerine açan GastroAfyon 2022, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar protokolünün öncülüğünde kortej yürüyüşü ile başladı. Korteje protokolün yanı sıra dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefleri, UNESCO gastronomi şehirleri temsilcileri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri, gurmeler, gastronomi yazarları, şehrin üreticileri, yerli ve yabancı basın temsilcileri ve vatandaşların katıldı. Yürüyüş Mevlevihane’den başlayarak Zafer Meydanına kadar sürdü.
Motor Sporları Merkezindeki etkinliklerle devam eden festivalde, sokak sanatçılarının müzikal gösterileri, çocuk etkinlikleri, fotoğraf sergisi, yaren gecesi gibi yüzden fazla etkinlik vatandaşlarla buluştu. Festivalin ilk gününde Araştırmacı, yemek yazarı Nevin Halıcı ve Yazar, Şef Ulaş Tekerkaya ‘Mevlevi Mutfağı’ üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. GastroAfyon için şehre gelen ünlü gastronomi profesyonelleri bir taraftan hünerlerini sergilerken, bir taraftan da Afyonkarahisar’ın yerel mutfağını tanıma fırsatı buldu.
Festivalin resmi açılışı için düzenlenen törene Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, TÜRSAB Dumlupınar Temsilcisi Bilal Şenel, büyükelçiler, gastronomi profesyonelleri, şefler ve vatandaşlar katıldı.
Gastronomi Alanında İlkleri Gerçekleştirmeye Devam Ediyoruz
Festivalin açılış töreninde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon’un 2019 yılında UNESCO tarafından tescillenen Gastronomi şehri olduğunu hatırlatarak; “Geçen yılki festivalimiz geniş bir katılımla yapıldı. Bu seneki festivalimizin daha güzel olması için Valimiz, üniversitemiz, Zafer Kalkınma Ajansımız, ATSO, Aşçılar Derneğimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte hazırlıklarımızı tamamladık. Bu seneki Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivalimizin açılışını da güzel ve yoğun bir katılımla yapıyoruz.
Büyük Taarruz’ un 100. Yılında 75 etkinlik yaptık. Bunların birçoğu da uluslararası düzeyde organizasyonlardı. Bu organizasyonlar sayesinde ilimiz tanıtım açısından bir adım daha ileriye gitmiş oldu. 600’ün üzerinde yöresel lezzetimiz var. 32 ürün tescillendi, 31 ürünümüzün de tescili için başvuru yapıldı. 99 ürünümüzün tescil almasını hedefliyoruz. Diğer gastronomi şehirlerinden farkımız ürünlerimizin sebze ağırlıklı olması. Afyonkarahisar’da Gastronomi alanında ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu konuda darphanede gastronomi hatıra paraları bastırdık, seyahat halinde lezzet yolculuğu sunan ilk gastronomi trenimizde şehrimizden uğurladık. Dezavantajlı grupların yararlanabileceği, istihdama olanak sağlayan Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezimizi tamamlayarak önümüzdeki günlerde hizmete sunacağız. Gastronomi Festivalimize katılan herkese teşekkürlerimi sunuyor, festivalimizin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Bizim Şehrimiz Bir Çeşitlilik Şehridir
Daha sonra konuşan ve “Bizim şehrimiz bir çeşitlilik şehridir” diyen Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, “ Afyonkarahisar yalnızca yolların kesiştiği bir lokasyon olmaktan öte, tarihin, hafızanın, kültürün, sanatın ve lezzetin buluştuğu bir kültür merkezidir. Friglerden Osmanlı’ya, Milli Mücadeleden Cumhuriyet tarihine kadar coğrafyamızın ve tarihimizin dönüm noktalarına ev sahipliği yapmış; ülke ekonomisine önemli kalemlerde katkılar sunmuş ve Anadolu’nun kültürel değerlerinin yaşatılmasında öncü roller üstlenmiş dinamik bir şehirdir. Bu anlamda, böylesi uluslararası bir festivalin, ülkemizin böyle anlamlı bir şehrinde yapılması bizim için bir gurur vesilesidir” dedi.
Afyonkarahisar, Yerel Kültürel Değerlerin Taşıyıcısı Konumundadır
Afyonkarahisar’ın kültür başkenti olma yolunda önemli adımlar attığına değinen Vali Yiğitbaşı: “Günümüzde tüm dünyada kentlerin planlanması, tasarımı ve manzaralarının inşa edilmesinde önemli bir dönüşüm yaşanmaktadır. Tüm dünyada kentler artık daha maliyetli ve sürdürülebilirliğini kaybetmiş ağır sanayi yatırımları yerine, kendi kültürel, folklorik ve tarihsel değerlerini öne çıkararak yumuşak güçler kazanmaya çalışmaktadır. Bu dönüşümü Afyonkarahisar erken zamanda yakalayabilmiş şehirlerimiz arasındadır ve kendine özgü olan, yerel ve biricik olan neyi varsa şehrin markalaşma sürecinde kültür hazinesine dahil ederek bir “kültür başkenti” olma yolunda önemli adımlar atmaktadır.
Türkiye’de kimi kentler sanayi merkezi, kimi kentler teknoloji merkezi olarak anılırken, Afyonkarahisar Gastroafyon gibi büyük çaplı organizasyonlarla yerel kültürel değerlerin taşıyıcısı konumundadır. Bugün ülkemizin kalkınması, birçok alanda açılımlar yapabilmesi ve farklı alanlarda temsil gücünü artırabilmesi için kültürümüzün festivalleşmesi ve uluslararası hatlara taşınması gerekmektedir ki Afyonkarahisar bu alanda ülkemizin öncü şehirleri arasındadır. “Bizim mutfağımızda önce insan pişer.” sloganıyla çıkılan bu yol, Sufi-meşreb şehrimizin mutfak-birey-toplum arasında kurduğu ilişkinin günümüze intikal etmiş halini de temsil etmektedir” diye konuştu.
Afyonkarahisar Sahip Olduğu Değerleri Yaratıcılıkla Harmanlıyor
Vali Yiğitbaşı konuşmasına şöyle devam etti: “2004 yılında UNESCO tarafından dünya kentleri arasındaki etkileşimi güçlendirmek ve sürdürülebilir bir kentsel gelişme için yaratıcılığı stratejik bir hedef olarak tanımlamak amacıyla oluşturulan Yaratıcı Kentler Ağı’na 2019 yılında Gastronomi dalında dahil olan Afyonkarahisar, ülkemizde hem yaratıcılık merkezli kentsel gelişmenin hem de sürdürülebilirlik çalışmalarının öncü kentlerinden biridir. Diğer taraftan, ulusal düzeyde yeni yerellikler inşa etme sürecinde Anadolu’nun hızla gelişen kentleri arasında yerini alan Afyonkarahisar, sahip olduğu değerleri yaratıcılıkla harmanlayarak sergilemede önemli adımlar atmaya devam etmektedir.”
Yemek Kültürü Gündelik Hayatın Her Anına Yayılmıştır
Afyonkarahisar’da yemek kültürü, halkımızın gündelik hayatının her anına yayıldığını söyleyen Vali Yiğitbaşı, “ Gastronomi, şehrimizde yalnızca festivallerde veya restoranlarda yaşayan bir değer değildir. Afyonkarahisar’da yemek kültürü, halkımızın gündelik hayatının her anına yayılmış, hayatın rutinlerinin içine işlemiş, kendine bir gelenek inşa etmiştir. Afyonkarahisar’ın evlerinde, köylerinde özellikle kadınlarımız bu kültürel değerin taşıyıcılarıdır. Doğumda, ölümde, sünnette, düğünde, kınada çeyizde ve daha birçok toplumsal etkileşim alanlarında sürdürülen, yaşatılan bu eşsiz yemek kültürü kadınlarımızın ellerinin maharetine ve lezzetine çok şey borçludur. Bu vesileyle, öncelikle kadınlarımıza, Belediyemize, Üniversitemize, Aşçılar Derneğimize, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğine ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Vali Yiğitbaşı Hünerlerini Sergiledi
Festival kapsamında Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve yemek yazarı Sahrap Soysal ile keyifli bir atölye çalışması yaptı. Kaymaklı sucuklu yumurta pişiren Vali Yiğitbaşı, şehrimizin meşhur ve ünü dünyaya yayılmış sucuğunu farklı bir yöntemle pişirmiş oldu. Mutfakta keyifli anların da yaşandığı atölye çalışması herkesten tam not aldı.
İpek Açar İlgiyle İzlendi
Vali Kübra Güran Yiğitbaşı GastroAfyon' un ikinci gününde yağışlı havaya aldırmadan festival alanında bulunan misafirlerle birlikteydi. Stantları gezip gençlerle ve vatandaşlarla sohbet etti. Ardından İpek Acar konserine katılan Vali Yiğitbaşı, konser sonrası sanatçı ipek Acar’a teşekkür etti.
Yabancı Basın Yoğun İlgi Gösterdi
Yabancı basının GastroAfyon 2022'ye yabancı basının da ilgisi bir hayli yoğundu. Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel yerlerine inceleme gezisi yapan basın mensupları ardından Vali Yiğitbaşı ile festival alnında bir araya geldiler.
Festivalin son gününe havanın da güzel olmasıyla vatandaşların yoğun ilgisi vardı. Vali Kübra Güran Yiğitbaşı stantları ziyaret ederek, sac üstünde gözleme pişirdi.
Son olarak 4. Uluslararası GastroAfyon 2022 Festivali’nin kapanış toplantısına katılan Vali Yiğitbaşı, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Kaynak Afyon Valiliği
Yorumlar
Yorum Yap