Gözden kaçırmayın

Sultandağı sallandıSultandağı sallandı

Bugüne kadar 3 kilometrelik hattın izolasyonunu yapan OEDAŞ, 2023 sonuna kadar 7 kilometrelik hatta daha izolasyon yaparak, 10 kilometreye ulaşmayı planlıyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, yaptıkları çalışmalar neticesinde kuşların direklere güvenli bir şekilde konduklarını ve hatta yuva yaptıklarını söyledi.
 
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), faaliyetleri esnasında biyoçeşitliliği korumak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. 2020 yılında yayımladığı ‘Osmangazi Dağıtım Hatları Kuş İzleme Raporu’ ile bölgedeki canlı türlerini gözlemleyen OEDAŞ, göçmen kuşların zarar görmemesi için enerji nakil hatlarında çeşitli önlemler de alıyor. Kuşların direklere konduğunda tellerdeki akımdan etkilenmemesi için hatların izolasyonunu yapan OEDAŞ, her elektrik direğinebir izolatöryerleştiriyor.
 
2023 sonuna kadar izolasyonu yapılan hat 10 km’ye ulaşacak
 
2021 yılından günümüze kadar 3 kilometrelik hat üzerindeki bin direkte izolasyon çalışması tamamlanırken, 2023 yılı sonuna kadar 7 kilometrelik hat üzerindeki iki bini aşkın direğin daha izolasyonunun yapılması hedefleniyor. Böylece OEDAŞ iki yılda 10 kilometrelik hattın izolasyonunu tamamlamış olacak.Hattaki üç bini aşkın direğin tamamına da birer izolatör yerleştirilecek.
 
Muzaffer Yalçın: “Kuşlar tellere güvenle konarken kuş kaynaklı arızalar da azalıyor”
 
Göçmen kuşların güzergahı üzerindeki enerji nakil hatlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “OEDAŞ olarak tüketicilerimize sürdürülebilir ve güvenli elektrik arzı sağlamak için yaptığımız tüm çalışmalarda çevresel etkiyi gözetiyor, biyoçeşitliliği koruyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz bölge, göçmen kuşların güzergahı üzerinde yer aldığından, bu konuda uzmanlarla birlikte bir rapor hazırlayarak bölgemizdeki çeşitliliği tespit etmiştik. Böylece elektrik hat güzergahlarımızı mümkün olduğunca bu rapor doğrultusunda planladık. Göçmen kuşların sıklıkla konduğu hatta yuvalarını kurduğu hatlarda izolasyon çalışmaları yapıyoruz. Şu ana kadar 3 kilometrelik hatta çalışmamızı tamamladık, 7 kilometrelik hatta da çalışmalarımız devam ediyor. Böylece kuşlar elektrik direklerine konduklarında veya yuva yaptıklarında tellerdeki akımdan etkilenmiyor, burada konaklayıp ardından güvenli bir şekilde yollarına devam edebiliyor” dedi.
 
Hatlarda yapılan çalışmalar ile birlikte arızaların da azaldığına dikkat çeken Yalçın şöyle devam etti; “Bölgemizdeki tüm arıza kayıtlarımızın yüzde 3’ü kuş kaynaklı. Hatlarda yaptığımız çalışmalar neticesinde bu yüzde 3’lük kısımda geçen yıla kıyasla kaydadeğer biriyileşme kaydettik. Kuş kaynaklı arızaları tamamen sonlandırıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Kaynak HUB iletişim Lena Kuruç