Gözden kaçırmayın

Fuar hastanesi 1 Mayıs Perşembe günü de hizmet verecekFuar hastanesi 1 Mayıs Perşembe günü de hizmet verecek

Bahar ve Yaz Aylarında Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığına Dikkat

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan; ateş, halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama ile seyrederek ölüme neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir enfeksiyon hastalığıdır.

İlk defa Kırım’da, daha sonra Kongo’da görülmüş olup “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” ismi verilmiştir. Memleketimizde çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde görülmektedir. Afyon ve bölgemizde tanı konulan bir vaka görülmemiştir, fakat dikkatli olmak gerekir.

Hastalık, kene tutulmasından sonra 1–3 gün (en fazla 10 gün) içerisinde ortaya çıkar. Hastalığın tedavisi yoktur. Bugün için kanıtlanmış bir aşı ve spesifik bir ilaç geliştirilmemiştir.

Korunmak için kene yönünden riskli alanlarda (tarla, bağ, bahçe, orman, piknik alanları) mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli; bu alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Varsa çıplak elle dokunmadan, uygun bir malzeme ile çıkarılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sağlık kuruluşunda, kene uygun şartlarda çıkarılmalı ve gerekli kan tetkikleri yapılmalıdır. Önemli bir durum yoksa, kişi 10 gün süreyle izlenmeli; bu sürede ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler açısından gözlemlenmelidir. Bu belirtilerin bir kısmı varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi söylenmelidir.

Bu belirtiler olmasa bile, hasta sağlık kuruluşu tarafından kontrole çağırılmalı ve kan tetkikleri yapılmalıdır. Kaynak Fuar Hastanesi