Gözden kaçırmayın

Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri; kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Yaş ilerledikçe, kanser riski yükselir. 25 yaşında bu oran yüz binde 5 iken, 75 yaşında yüz binde 200`e kadar çıkıyor.
“1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” nedeniyle konuyla ilgili açıklama yapan, Özel Fuar Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Mehmet Bulut, “Meme kanserinin dünyada kadınlarda en çok görülen ve en çok öldüren bir hastalık olduğunu vurgulayarak,tüm meme kanserlerinin yüzde 1`inden azının ise, erkeklerde oluştuğunu, her yıl yaklaşık 300 erkeğe de “Meme Kanseri “tanısı konduğunu “söyledi.

“ERKEKLERDE DE GÖRÜLÜYOR” “Meme kanserinde yüzde 10’dan fazla genetik etken “olduğunun altını çizen Uzman Bulut,” Östorojen (kadınlık hormonu) seviyeleriniz yüksekse, androjen (erkeklik hormonu) seviyeleriniz düşükse veya Klinefelter sendromu gibi nadiren görülen bir genetik rahatsızlığınız olması halinde de risk yüksektir. Daha önce görülen radyasyon tedavileri gibi nedenlerle yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış olmak da meme kanseri riskini artırır.” dedi.

“MUTLAKA MAMOGRAFİ ÇEKTİRİN”
Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Mehmet Bulut; “Memede kitle, meme kanseri olan kadınların en sık şikayetidir. Diğer belirtiler; memede büyüme, meme başı değişikliği, meme başının içeri çekilmesi veya meme başından kanlı veya renksiz bir akıntının gelmesi, deride kırmızılık, ödem ve koltuk altında kitledir. Yağlı ve hayvansal gıdalardan kaçının hormonlu, turfanda gıdalardan uzak durun. Alkol ve sigara kullanmayın. Meme kanseri oluşumunda rol oynayan diğer faktörler; radyasyon, hormonlar ve diyettir. Yağlı ve yüksek kalorili beslenmek, kanser riskini artırır. Hormonlar ile meme kanseri arasındaki ilişki de, pek çok çalışmaya konu oldu. Doğum kontrol hapı veya menopoz semptomlarının önlenmesi için hormon kullanılması meme kanseri riskini artırır.”diyerek, riski olmayan kadınların 20 yaşından itibaren, iki yılda bir kez meme muayenesinden geçmelerini önerdi. 
“PSİKOLOJİK DESTEK ÇOK ÖNEMLİ”
“Meme kanseri olan hastanın yaşadığı psikolojik streslere de vurgu yapan Op.Bulut,” Hastanın hem ailesi ve çevresi tarafından desteklenmesi, hem de tıbbi destek, tedavinin sürecinde ve iyileşmesinde önemli faktörlerdir. Kadınların birçoğu da memesinin alınmasına karşı çıkıyorlar. Bütün kanserlerin cerrahi tedavisinde olduğu gibi meme kanserlerinde de temel amaç tümörlü dokunun temizlenmesidir. Bu nedenle sadece tümörlü dokunun alınması, hastanın kendisini iyi hissetmesine ve iyileşme sürecine katkıda bulunur” dedi. 
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Mehmet Bulut aşağıdaki belirtilerden en az birinin görülmesi halinde,vakit geçirmeden uzmana başvurulması konusunda da uyardı:• Memede veya koltukaltında ele gelen kitle (sertlik, şişlik)• Meme başından akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli)• Meme cildinde yara veya kızarıklık• Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu• Meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma)• Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü)• Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.)