Tarih: 15.08.2024 15:36

Dikkat Yeni Bir Salgın Kapıda mı? Maymun Çiçeği Hastalığı

Facebook Twitter Linked-in

Dünya genelinde dikkat çeken bir hastalık olan Maymun Çiçeği, zoonotik yani hayvanlardan insanlara geçen viral bir enfeksiyondur.Enfekte olan hastalardan da bulaşır.

 

Bu hastalık, genellikle ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati), kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın en belirgin özelliklerinden biri ise ciltte meydana gelen döküntülerdir. Bu döküntüler, genellikle yüz, el, ayak ve ağız bölgelerinde ortaya çıkar ve zamanla içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Belirtiler, 2 ila 4 hafta süresince devam eder ve ardından hastalık kendiliğinden geçer.

 

Maymun Çiçeği, öpüşme, temas, cilt teması ve damlacık yolu ile yayılabilen bir hastalıktır. Ayrıca, virüslü bir kişinin temas ettiği giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyalarla da bulaşabilir. Bunun yanında, hastalıklı hayvanların etinin tüketilmesi de virüsün bulaşma yolları arasında yer almaktadır. Şu anda Türkiye’de kesin teşhisi konulmuş bir vaka olmamakla birlikte, Uzm. Dr. Bahadır çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Hastalığa Karşı Alınacak Önlemler: 

 

  1. Aşı Olun: Çiçek hastalığı için geliştirilen aşılar, Maymun Çiçeği hastalığına karşı koruyucu olabilir.
  2. Hastalık Belirtisi Gösteren Kişilerden Uzak Durun: Virüsü taşıyan kişilerden kaçınmak hastalığın yayılmasını engelleyebilir.
  3. Cilt Temasından Kaçının: Fiziksel temas yoluyla bulaşma riskini azaltın.
  4. Elleri Sık Sık Yıkayın: Şüpheli bir temas durumunda ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın; dezenfektanlarla temizleyin.
  5. Virüsü Taşıyabilecek Hayvanlardan Kaçının: Hastalıklı hayvanlarla temas etmekten kaçının.

Henüz Maymun Çiçeği hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşme görülmektedir. Döküntüler kuruyup düştüğünde ise hastalık sona erer. Ölümcül olmasa da, bu hastalığa karşı alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır.

 

Unutmayın, kişisel tedbirler ve toplumsal farkındalıkla hastalığın yayılmasını engellemek elimizde!. Kaynak Özel Fuar Hastanesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —