Tarih: 24.11.2023 22:41

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası

Facebook Twitter Linked-in

Konu ile açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Bahadır: “18-24 Kasım tarihleri arasında, dünya genelinde mikroplarla mücadele edilmesine ve antimikrobiyal direnç konusunda farkındalık oluşturulmasına odaklanan önemli bir haftaya daha adım atıyoruz. Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, sağlık uzmanları, bilim insanları ve toplumun her kesimi için mikropların oluşturduğu tehditlere karşı bir birlik ve dayanışma çağrısı yapıyor.


Mikroplar, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir faktör haline geldi. Antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı ve hijyen kurallarına uyulmaması gibi sebeplerle mikroplar giderek direnç kazanıyor. Bu durum, tedavi edilebilir hastalıkların daha zor kontrol altına alınmasına ve daha uzun süreli tedavi gereksinimine neden oluyor.


Antimikrobiyal direnç, küresel bir sağlık krizi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunla mücadele etmek için toplumun her kesiminin bilinçlenmesi ve ortak bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, bu konuda farkındalık yaratmak, doğru bilgileri yaymak ve insanları eğitmek amacıyla önemli bir platform sunuyor.


Sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve eğitim kurumları, insanlara mikropların nasıl oluştuğu, nasıl bulaştığı ve nasıl önlenmesi gerektiği konusunda bilgi vererek etkinlikler düzenleyerek katkı sağlayabilirler.


Bireyler olarak bizler de, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, antibiyotikleri gereksiz yere kullanmamak ve sağlık profesyonellerinin önerilerine uymak gibi basit önlemlerle bu küresel soruna karşı sorumluluklarımızı yerine getirebiliriz.


Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, mikroplarla mücadelede küresel bir dayanışma çağrısı yaparken, gelecek nesillerin sağlıklı bir dünyada yaşamasına katkı sağlamak adına atılacak adımların önemini vurguluyor. Bu hafta, mikroplara karşı birlikte mücadele etmek ve sağlıklı bir gelecek için adım atmaktan geri durmayalım. NE KISA, NE UZUN YETERLİ SÜRE.” Dedi.

 

AMD ile mücadele için yapılması gerekenler:
• Antimikrobiyallerin akılcı kullanımının sağlanması; Bu çerçevede;
1. Antibiyotikleri sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için
2. Ne kısa, ne de uzun, yeterli sürede kullanmalıyız
3. Enfeksiyonların ve etkenlerinin doğru tanımlanması için laboratuvarı daha etkin kullanmalıyız
• Enfeksiyon kontrol önlemlerinin (El hijyeni, tarama, izolasyon vb.) etkin uygulanması
• Antimikrobiyal yönetim programları uygulanması
• Etkili iletişim, eğitim ve öğretim yoluyla AMD ve akılcı antimikrobiyal kullanımı konusunda farkındalığın artırılması
• Sürveyans ve araştırma yoluyla bilgi ve kanıt tabanının güçlendirilmesi
• Hızlı tanı ve direnç tespiti için laboratuvar alt yapısının güçlendirilmesi ve yeni tanı yöntemleri geliştirilmesi
• Laboratuvarlardan antimikrobiyal duyarlılığı ile ilgili kısıtlı bildirim yapılması
• Etkili bağışıklama programları uygulanması
• Güvenli gıda üretiminin sağlanması
• Temiz suya, sanitasyona, hijyene erişimin sağlanması
• Tıp, Diş Hekimliği, başta olmak üzere, bu alanlardaki meslek/meslek yüksekokulu eğitim programlarında antimikrobiyal direnç ve antimikrobiyallerin doğru kullanılması ile ilgili eğitimlerin müfredatlara eklenmesi Kaynak Afyon Özel Fuar Hastanesi


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —