Tarih: 04.07.2023 18:48

AFAD Uyardı Suda Boğulmaları Birlikte Önleyelim

Facebook Twitter Linked-in

AFAD 'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı.

 

Yaz mevsiminin gelmesi ile artan boğulma vakaları her yıl çok sayıda vatandaşımızı sevdiklerinden ayırıyor. Vatandaşlarımızın özellikle bu dönemde boğulma vakalarına karşı dikkatli ve tedbirli olması büyük önem arz ediyor.

 

Peki hangi sularda yüzmek daha güvenlidir?

 

Öncelikle yüzmeyi öğrenmeniz gerekir. Yüzmek için kurumsal hizmet veren tesisleri, can kurtaran bulunan plajları ve havuzları tercih edin. Toplum tarafından güvenli olarak bilinen ve tercih edilen alanlarda yüzmeyi seçin, bilmediğiniz sularda ve ıssız alanlarda suya girmekten kaçının.

 

Göllerin, göletlerin ve barajların izin verilen kısımlarını tercih edin, izin verilmeyen yerlerde suya kesinlikle girmeyin. Akarsularda akıntı az gibi görünse de buralarda yüzmenin tehlikeli sonuçları olabilir. Sulama kanalları yüzmek için uygun alanlar değildir ve ölümcül sonuçları olabilir.

 

Yüzerken öncelikle nelere dikkat edilmeli?

 

Boğulan Kişinin Kurtarılması

Boğulan Kişi Kıyıya 15- 20m Mesafede İse’ Hayat İpi İle Çekerek Kurtarma’

Boğulan Kişi Kıyıdan Uzakta İse Kurtarıcı:

Kano, Kayık ve Sal Gibi Araçlardan Düşmede Kendini Kurtarma

“Çeken Akıntı” Tehlikesine Karşı Hangi Tedbirler Alınabilir?

“Çeken akıntı”, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan çeken akıntı, Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerinde insanımızı tehdit ediyor. Peki, çeken akıntı nedir? Akıntıya kapılan kişiler nasıl kurtulabilir?

Çeken Akıntı Nedir?

Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır.

Çeken Akıntı Nerelerde ve Ne Zaman Görülür?

Çeken akıntılar Karadeniz ve Akdeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü̈ de artar.

Çeken Akıntı Neden Tehlikelidir?

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

Çeken Akıntıyı Nasıl Tespit Ederiz?

Çeken Akıntıya Kapılmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Çeken Akıntıya Kapılırsak Neler Yapmalıyız?

Çeken Akıntıya Kapılan Birini Gördüğümüzde Nasıl Yardım Etmeliyiz?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —