Tarih: 17.11.2021 12:25

Artrit Nedir | Romatoid Artrit Belirtileri

Facebook Twitter Linked-in

Bir hastalık söz konusu olduğunda kısa sürede bir doktora görünmek gerekebiliyor. Çünkü hastalıklar doğası gereği tedavi edilmediklerinde ilerliyor. İlerleyen bir hastalık ise tedavisi güçleşen bir hal alıyor. Konu sağlık sorunu olduğunda artrit öne çıkan hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Artrit Nedir?

 

Konu artrit olduğunda insanlar tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi artrit nedir sorusu olmaktadır. Bu sorunun yanıtını merak eden ve araştıran pek çok insan varlık göstermektedir. Bundan dolayı önemli bir konu başlığı oluşturmaktadır. Artrit nedir sorusunun yanıtı şu şekilde olmaktadır; vücut tarafından üretilen, eklemlerde ortaya çıkan  iltihabik bir durumdur. Diz, ayak bileği, el bileği gibi eklemlerin iltihaplanmasıyla beraber şişme, sertleşme gibi sorunlara sebebiyet veren hastalıklar ve eklemlerde ağrı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

 

Eklemler vücutta, 2 ya da daha fazla kemiğin birleşmiş olduğu bölgelerde görülür. Artrit hastalığının 100’ün üzerinde çok tipi bulunur. Romatizmal hastalıklar sertliğe, şişliğe ve sebep olmaktadır. Bu durumun etkili olduğu bölgeler:

 

Romatoid Artrit Nedir?

 

Konu sağlık sorunu olduğunda en çok sorulmakta olan bir başka soru da romatoid artrit nedir sorusudur. Romatoid Artrit (RA), ayak ve el eklemleri gibi daha çok küçük olan eklemleri simetrik yani karşılıklı olarak tutmakta olan ve son derece müzmin seyirli iltihaplı bir romatizmadır. Yalnızca küçük eklem tutulumuyla kalmayarak kalça, diz ve omuz gibi büyük eklemleri de tutabilmektedir. Dünya üzerinde insanlarda en sık görülen iltihaplı romatizmaların başında gelmektedir. Ayrıca eklemlerde en fazla düzeyde tahribata ve şekil bozukluğuna (deformite) sebebiyet veren romatizmalardan biridir.

 

Romatoit Artrit Nedir?

 

Romatizmal sağlık sorunları konu olduğunda en sık sorulan sorulardan bir diğeri romatoit artrit nedir sorusudur. Romatoid artrit eklem iltihabının fazla görülen formu olmaktadır. Eklemlerin içinde bulunan zarda (sinoviyumda) ya da diğer iç organlarda iltihaba neden olur. Bu hastalığın söz konusu olduğu durumlarda eklem hattı kalınlaşır.

 

Aynı zamanda  eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya neden olabilme durumu söz konusudur.  Romatoid artrit yıllar boyunca devam eder diğer bir tabirle kronik bir hastalıktır. Romatoid artrit vücutta değişik birçok eklemi olumsuz yönde etkiler. Kıkırdak, kemik ve eklem yapılarına önemli ölçüde zarar verir.

 

Romatoid Artrit Belirtileri

 

Her sağlık sorununda olduğu gibi romatoid artrit belirtileri varlığı da söz konusudur. Romatoid artrit belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Romatoid artrit, ilk olarak küçük eklemleri etkileme eğilimi göstermektedir. Bunlar özellikle de el ve ayak parmaklarında bulunan eklemler olmaktadır. Hastalık ilerledikçe, ortaya çıkan semptomlar genellikle el ve ayak bileklerine yayılır.

 

Daha sonra diz ve diz kapaklarına ilerler. Bunun beraberinde kol dirseklere, kalça kemiklerine ve omuz çevresine yayılır. Çoğu zaman, hastalığın belirtileri vücudun her iki tarafında aynı eklemlerde kendisini gösterir. Romatoid artrit hastalarının yaklaşık  olarak %35-40’ı,yalnızca eklemsel sorun yaşamaz. Hastalık pek çok yapıyı olumsuz etkileyebilir. 

 

Artrit Ne Demek?

 

İnsanların sık sorduğu sorulardan bir tanesi de artrit ne demek olmaktadır. Bu yönüyle cevabı büyük önem barındıran bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlarda çok sık görülen sağlık sorunlarından biri  artrit olmaktadır. Artrit, eklemlerde kızarıklık ve şişlik (iltihaplanma) demektir.

 

Romatoid Artrit Tedavi

 

Son derece ciddi bir sağlık sorunu olan romatoid artrit tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü tedavi edilmeyen hastalık ilerleyerek vücutta çok daha fazla organı etkileyebilir. Bunun sonucu olarak hastalığın kişiyi çok daha sıkıntılı bir durum içine düşürmesi söz konusu olabilir.  Bundan dolayı romatoid artrit tedavi edilmesi gerekliliği olan bir sağlık sorunudur.

 

Romatoid hastalığı söz konusu olduğunda romatoid artrit tedavisi konusu büyük önem kazanmaktadır. Romatoid hastalığında tamamen bir iyileşme yoktur. Ancak güncel romatoid artrit tedavi tedavisi yöntemleriyle hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olmaktadır. Uygulanan tedavi metotları iltihabı azaltma, ağrıyı rahatlatma, eklem hasarını önleme veya yavaşlatmayı sağlar. 

 

Uygulanan tedavi esasında hastanın iyilik halini sürdürmeyi amaçlar. Uygulanan modern tedaviler Romatoid artritli hastaların hayat kalitesini arttırmaktadır. Tedavi programı; hastanın gereksinimleri, bireysel yaşam tarzı doğrusunda düzenlenir. Bunun yanında hastanın diğer tıbbi sorunları, hastalığının şiddeti ve ciddiyeti göz önünde bulundurulur.

 

Romatoit Artrit Belirtileri

 

Romatoit tanısının konulmasında romatoit artrit belirtileri önemli bir role sahiptir. Bu hastalığın en yaygın görülen belirtileri şunlardır:

Romatoit Artrit Tedavisi

 

Tedavi semptomlara, yaşa, genel sağlığa, artritin tipi ve şiddetine göre romatoit artrit tedavisi planlanmaktadır. Artrit hastalığını bütünüyle ortadan kaldıracak bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat gerçekleştirilecek olan tedaviyle birlikte ağrı ve iltihabı sınırlamak mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra ekleme işlevinin geri kazandırılması sağlanmaktadır. Tedavi planları hem kısa hem de uzun vadeli yöntemler barındırabilmektedir. 

 

Kısa süreli tedaviler şunları içerir:

Uzun süreli tedaviler ise şunları içerir:

 

Septik Artrit

 

Septik artrit, çoğunlukla bakterilerin yol açtığı fakat mantar veya mikrobiktekilerin de sebep olabileceği eklem enfeksiyonudur. Eklemde bulunan bakterilerin DNA’sı, immun sistemi harekete geçirmesiyle oluşan süreç eklem kıkırdağını hasarlanması ile sonuçlanır. Septik artrit hastalığında erken tanı ve uygun tedaviye önemlidir. Ancak buna rağmen hastaların %25-50’sinde eklem fonksiyon kaybı söz konusu olabilmektedir.

 

Romatoid Artrit Evreleri

 

Önemli bir sağlık sorunu olan romatoid artrit evreleri konusu önem taşımaktadır. Romatoid artrit (RA) vücudun bağışıklık sisteminin eklem dokularına saldırmasıyla inflamasyona neden olur. Eklemlerde tutukluk, sertlik ve hatta normal hareketleri yapmayı güçleştiren bir duruma dönüşebilir. Bundan dolayı hastalığın erken evrelerinde tedavi önem kazanmaktadır.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —