Ayak Burkulması Nedir Ve Nasıl Geçer

Ayak Burkulması Nedir Ve Nasıl Geçer

Burkulma insanın başına sıklıkla gelen bir sorun olmaktadır. Herhangi bir  yerde ani bir hareket halinde ya da ters bir davranışta burkulmalar olabilmektedir.

 

Birçok burkulma çeşidi vardır. Bunların tedavisi de burkulmanın türüne göre yapılmaktadır. Kimi burkulmalar kolaylıkla geçerken kimileri bir süre sürmektedir. Bu burkulmalardan bir tanesi de yürürken dahi olabilen ayak burkulması olarak öne çıkmaktadır.

 

Ayak Burkulması Nedir?

 

Ayak burkulması yürürken dahi karşılaşılması mümkün bir burkulma türüdür. İnsanın yaşamının herhangi bir döneminde birçok defa karşısına çıkması mümkündür. Yaşandığında acı verici olmakta ve acı tedavi süresince devam etmektedir. Ayak burkulması sert doku bantlarındaki yaralanma olarak tanımlanmaktadır. Bu sert doku bantlarına ligament ismi verilmektedir. Bu doku bantları bacak kemiklerini ayağa bağlamaktadır. Burkulmanın meydana gelmesinde bileğin anormal biçimde zorlanması ya da hareket ettirilmesi etkendir. Burkulmadan dolayı ayak bileğini basitçe çevirmek veya hareket ettirmek zorlaşmaktadır.

 

Ayak Burkulmasında Görülenler

 

Ayak burkulması belirtisi olarak ilk yaşanan yoğun acı şeklindedir. Ancak belirtiler burkulmaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Burada önemli olan burkulmanın şiddetidir.  Yaşanan acı dışında pek çok belirti vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Ayak bileğinde yoğun bir şekilde duyarlılık meydana gelir.
Özellikle burkulan ayağın üstünde ayakta dururken ağrı hissi yoğunlaşır.

 

  • Burkulan bölgede şişkinlik oluşur,- Burkulan yerde gözle görülür morarma olur,
  • Burkulmadan dolayı harekette zorlanma ve sınırlanma yaşanır,
  • Burkulan ayak bileğinde gevşeme gerçekleşir,
  • Burkulma sırasında patlama hissi olur ya da patlama sesi duyulur.

Ayak Burkulmasında Şişme Nedir?

 

Ayak burkulması şişmesi belirtilerden en sık olanlarından bir tanesidir. Şişme burkulan noktada meydana gelmektedir. Şişmenin görülmesi durumunda panik yapmaya gerek yoktur. Şişme normal bir burkulma belirtisidir. Bunun nedeni bileğin ani hareketi sırasında yüksek basınç yaşanmasıdır. İlgili dokunun toparlanması ve tekrar eskisi gibi olması zamana ihtiyacı vardır. Bu süre boyunca şişme ile ilgili endişe yapmamak gerekir.  Ayak burkulması şişme durumu azaldıkça burkulmanın şiddeti de paralel şekilde azalmaya başlayacaktır.

 

Ayak Burkulmasında Yapılması Gerekenler

 

Burkulmanın verdiği acı ile akla ilk gelen ayak burkulması ne yapılmalı soru olmaktadır. İnsanlar acı içinde bir çözüm yolu aramaktadır. Öncelikle rastgele bir yola başvurmak doğru değildir. Bilinçli bir şekilde hareket etmek gerekir. Burkulmanın şiddetini anlamak yapılması gereken konusunda yardımcı olacaktır. Aksi durumda kalıcı hasarlar yaratılabilmekte ve daha fazla acıya neden olunmaktadır. Burkulma sonrası burkulan bilek üzerine basmamak gerekir. Bileği harekete zorlamak tehlikeli olacaktır. Burkulan yerin üzerine baskı yapmamak de ilk yapılması gerekenler arasındadır.

 

Burkulma yaşandıktan bir süre burkulmanın bir an önce tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Bu şekilde eskisi gibi olmak istenmektedir. Haliyle ayak burkulması ne iyi gelir sıklıkla sorulan bir soru konumunda yer almaktadır. Pek çok kulaktan dolma ve tıbbi olmayan çözüm yolları vardır. Ancak bunların kanıtlanmış bir faydası yoktur. Kesin yöntem olarak doktor kontrolü her zaman önceliktir. Bunun yanında yardımcı tedavi olarak yöntemler mevcuttur. Buz torbası uygulaması bunlardan biridir. Burkulan bileğin dinlendirilmesi de burkulan bölgeye iyi gelmektedir. Ayrıca burkulan bileğin yüksekte tutulması da faydalı olmaktadır.

 

Ayak Burkulması Nasıl Geçmektedir?

 

Burkulma yaşandıktan sonra işlev kaybından dolayı bir an önce eski duruma dönmek istenmektedir. İnsanlar can havliyle ayak burkulması nasıl geçer sorusuna cevap aramaktadır. Bazen doktor müdahalesine gerek kalmadan geçmesi mümkündür. Bununla ilgili burkulmanın şiddeti en önemli etken olmaktadır. Burkulma şiddeti fazla değilse doktora gitmek zorunlu değildir. Birkaç pratik yöntemle kendiliğinden geçmesi söz konusudur.

 

Ayak burkulması tedavi yöntemi iki farklı şekilde olmaktadır. İlk olarak yoğun ve şiddetli olmayan burkulma vardır. Bu burkulma türünde doktor tedavisi zorunlu değildir. Evde uygulanacak birkaç adımla burkulmanın iyileşmesi gerçekleşir. Bunun için bileğin üzerinde durulmamalı ve bilek yüksekte tutulmalıdır. Yüksekte olan burkulma bölgesinde kan akışı hızlanmakta ve iyileşme süreci kısalmaktadır. İkinci olarak yoğun ve şiddetli burkulma vardır. Bu durumda doktora müracaat etmek en doğrusudur. Sağlık kuruluşunda ayak burkulması tedavisi olarak muayene işlemi yapılmakta ve bilekteki ödem giderilmektedir.

 

Ayak Burkulması Kaç Günde Geçmektedir?

 

Ayak burkulması kaç günde geçer sorusu yanıtını farklı şekillerde almaktadır. Bunun nedeni burkulmanın şiddetidir. Şiddete bağlı olarak iyileşme süresi değişim göstermektedir. Burkulma şiddetli değilse 3 hafta içinde iyileşme mümkündür. Şiddetli burkulma durumunda ise süreç biraz daha uzun olmaktadır. Yoğun şiddette yaklaşık 6 hafta ideal bir iyileşme sürecidir.



Anahtar Kelimeler: Burkulması Nedir Nasıl Geçer

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.