Tarih: 28.12.2017 14:30

?Bir dönemin tanıkları: Kartpostallar?

Facebook Twitter Linked-in

Gün FM?de yayınlanan Geçmiş Zaman Olur Ki 2017 yılının son programında dinleyicileriyle buluştu. Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir?in birlikte sundukları programda kaybolan bir gelenek olan kartpostal gönderme konusu işlendi.

 

 

Yeni yıla girmemize az bir zaman kaldığı şu günlerde gözlerinin kartpostal satıcılarını aradığını söyleyen Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, ?Her yılbaşı ve bayram öncesi PTT önünden başlayıp Kadınana İlkokulu önüne kadar uzayıp giden ve ara sokaklara taşan kartpostalcıları özlemle hatırlıyorum. Hayatımızdan sessizce çıkan birçok şey gibi kartpostalcılar da anılarımızda kaldı. İlk olarak ne zaman kartpostal sergileri açılmaya başladı bilmiyorum ama kendimi bildim bileli onlar hep oradaydı. Yıl seksenlerin başı olmalı.

 

 

Yaklaşan bayram sebebiyle başka şehirlerdeki yakınlarımıza tebrik kartı atacağız. Kurban Bayramı ise nazar boncuklu bir koç, Ramazan Bayramı veya yılbaşı ise güzel bir şehir manzarasının olduğu kartpostalları tercih ederdik. Kartpostal satın almak için hemen PTT önüne koşardık. İlk aldığım kartpostalı hiç unutmadım. İmaret meydanında bekleyen faytoncular ve Anıtpark?a doğru uzayıp giden tek tük aracın gözüktüğü bankalar Caddesi?nin fotoğrafı bu kartpostalda görünüyordu. Yıllar boyu her bayram ve yılbaşı öncesi kart seçip postaladık. Özellikle askerdeyken gönderilen kartpostallar da ayrı bir heyecandı. Her çarşı izninde eşe, dosta gönderdiğim kartpostallar son gönderdiğim kartpostallar oldu? şeklinde konuştu.

 

?Bu güzel geleneği yaşatmaya devam edelim?

 

Afyonkarahisar kartpostallarını biriktirdiğini belirten Özpunar, ?Bu kartpostalların herhalde gün gelip tarih olacakları içime doğmuştu. Hatırı sayılır bir kartpostal koleksiyonuna sahip oldum. Yakın geçmişe ışık tutan kartpostallar adeta bir dönemin tanıkları. Manzara resimlerinden tutun sporculara, sinema-magazin yıldızlarından çizgi film kahramanlarına, asker kartpostallarından şiirli kartpostallara varıncaya dek çok geniş yelpazede kartpostallar biriktirdim. Bu kartpostallar içinde en çok satılanı ve akılda kalanı meşhur Ağlayan Çocuk resmi oldu.

 

 

Cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle doksanlı yıllardan sonra kartpostal gönderme geleneği oldukça azaldı. Bugün geçmişteki kadar olmasa da nadir olarak yine kartpostal satan işletmelere rastlanıyor. Bana kalırsa cep telefonundan gönderilen kutlama mesajları insanı kartpostal kadar mutlu etmez. Bu güzel geleneği yaşatmaya devam edelim? diye değerlendirmede bulundu.

 

 

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir ise yeni yılın sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederek teknolojiye inat kartpostal göndermenin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —