Tarih: 10.02.2018 17:22

?Büyükşehir olan iller gelişir?

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci İsmail Akar?ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

 

Afyonkarahisar?ın turizm ve üniversite kenti olması gerektiğini belirten Gazeteci İsmail Akar, ?Maalesef ilimizde tarım istenilen seviyede değil. Yine sanayileşme konusunda da yüksek bir çıta yakalayamadık. Bu durumda turizmden ve termalden daha yoğun yararlanılması lazım. İlimizin termal turizmin yanına tarihsel değerlerimizin tanıtımını da eklemesi ve turizmi çeşitlendirmesi gerekli diye düşünüyorum. İlimizde ikinci üniversite de mutlaka kurulmalı. Öğrenci kenti haline gelirsek bu ekonomiyi de iyileştirecektir. Türkiye?de 30 adet büyükşehir bulunuyor. Büyükşehir olmak için 750 bin nüfus gerekiyor. Büyükşehir olunca genel bütçeden yüksek miktarda pay alınıyor. Bu önemli bir avantaj? diye konuştu.

 

?Biz büyükşehir olma sınırındaki tek iliz?

 

Etrafımızdaki büyükşehir olan illere bakıldığında gelişmişlik düzeyinin iyi olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, ?Bize benzer şehirler içinde büyükşehir olup da kötü durumda olan il yok. Geriye giden de yok. Büyükşehir olan iller gelişir, olmayanlar geride kalır. Büyükşehir olan iller iyi yönetildiği takdirde o şehrin sosyal ve kültürel hayatı gelişir. Belki büyükşehire geçişte ilk anlarda zorluklar yaşanabilir. Ama bunlar da zamanla aşılacaktır. Afyon birçok beldesi köy statüsüne dönmesine rağmen hala belde sayısı yüksek illerden biri. Afyon bir kasabalar şehri. Zihniyet, yaşantı ve demografik yapı böyle. Bu kasabaları büyükşehire dönüştürmek kolay değil. İlçelerimiz de kasaba gibi. Biz büyükşehir olma sınırındaki tek iliz. Bence olmalıyız ve kasaba zihniyetini yok ederek gelişmeliyiz? şeklinde konuştu.

 

?Zihniyet anlamında kentlileşmemiz lazım?

 

Büyükşehir olunca ilimizin genel bütçeden daha fazla pay alacağını kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, ?İlimiz ekonomik açıdan iyi bir duruma gelecektir. Ama bizim zihniyet anlamında kentlileşmemiz lazım geldiğini de söylemek lazım. Birçok kasaba ve ilçemiz zihniyet ve gelişmişlik açısından köyden farklı değil. İlçelere yüksekokullar açıldı. Ancak öğrenci tercih etmiyor. Çünkü ilçelerimizin gelişmişlik düzeyleri öğrenciyi karşılamıyor. Büyükşehir olmak için sadece nüfusun tamamlanması yetmez. Bunun zihinsel, sosyal ve kültürel olarak da tamamlanması gereklidir. Büyükşehir olunca uzak noktalara hizmetin ulaşması anlamında belki sıkıntılar yaşanabilir. Bunu uygulamada görmeden bir şey söyleyemeyiz? diye değerlendirmede bulundu.

 

?Büyükşehir olunca ciddi bir tasarruf sağlanmış olacağını düşünüyorum?

 

Büyükşehir olunca iyileştirmelerin tavan yapacağını ummanın yanlış olduğunu söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, ?Bu konu neticede idarenin tasarrufudur. Yönetme biçiminin değişi olarak değerlendirmek lazım. Mesela Antalya?ya bakacak olursak orada da çok uzak noktalar var. Ancak hizmetlerin ulaşımı konusunda bir sıkıntı olmuyor. Afyonkarahisar büyükşehir olursa bence burada da sorun yaşanmaz. Büyükşehir olunca İl Özel İdaresi kalkacak ve köylere hizmet götürme yetkisi belediyelere verilecek. Ben büyükşehir olunca ciddi bir tasarruf sağlanmış olacağını düşünüyorum. Yoksa şehirleşme anlamında büyük beklentilere girmemek lazım. Bu ayrı bir konudur? diye görüşlerini açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —