Dış gebelik ( ektopik gebelik ) nedir?

Dış gebelik ( ektopik gebelik ) nedir?

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Murat Ülger, dış gebelik ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Murat Ülger, dış gebelik ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

 

Ülger yapmış olduğu bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi;

 

"Dış gebelik,  döllenmiş bir yumurtanın rahim içi dışında bir yere yerleşmesidir. En sık fallop tüplerinde görülür. İlk 3 ayda yaşanan anne ölümlerinin en sık sebebidir  ve gebeliklerin yaklaşık %1? inde görülür. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan seyahatini tamamlayamaz. En sık tüplerde görüldüğü için ektopik gebelik denildiğinde genelde tubal gebelik anlaşılır.

 

Gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusmalar, memelerde hassasiyet normal gebelikte olduğu gibi dış gebelikte de görülür. Tüplere yerleşen gebelik büyümeye başlar ve belirli bir noktaya geldikten sonra tüpleri germesi neticesinde burada bir yırtılmaya ve kanamaya neden olur. Bu durum fark edilmez ve tedavi edilmez ise iç kanama sonucu anne ölümü ile sonlanabilir.

 

DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

-Karın, pelvis, omuz veya boyun bölgesinde yoğunluğu değişebilen keskin ağrılar,

-Karnın bir tarafında oluşan şiddetli ağrı,

-Normal periyottan daha ağır ya da daha hafif vajinal kanama,

-Halsizlik, baş dönmesi  veya bayılma,

-Rektal basınç ( makatta baskı hissi )

 

DIŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?

 

-Fallop tüpünde enfeksiyon olması,

-Dış gebelik geçmişinin olması,

-Rahim içi araç (RIA) kullanırken hamile kalmak,

-Bazı doğum kontrol hapları,

-Pelvik bölgede ya da tüplerde yapılmış bir cerrahi müdehale,

-Tüpte doğumsal şekil bozuklukları,

 

DIŞ GEBELİĞİN TEDAVİSİ?  DIŞ GEBELİK NASIL SONLANDIRILIR ?

 

İlaç Tedavisi: Eğer doktorunuz acil komplikasyon olasılığının düşük olduğuna karar verirse ektopik kütlenin patlamasını önleyecek birkaç ilaç reçete edebilir. Doktorunuz bu ilacı size enjeksiyon olarak verecektir. Ayrıca ilacın etkili olmasını sağlamak için düzenli kan testleri yaptırmalısınız. Eğer ilaç etkili olduysa, yaşadığınız bulgular kasılma, kanama gibi düşük yapma belirtileriyle aynı olacaktır.

 

Cerrahi Tedavi: Çoğu cerrah, embriyonun çıkarılması yoluyla dış gebeliğin sonlandırılmasını ve eğer herhangi bir hasar varsa bunun onarılmasını önermektedir.Bu işleme laparotomi denir. Doktorunuz yaptığı işi görebilmek için küçük bir kesi ile içeriye küçük bir kamera yerleştirecektir. Bu işlemden sonra embriyo çıkarılır ve fallop tüpündeki hasarlar onarılır. Ameliyat başarısız olursa cerrah, bu kez büyük bir kesi ile laparotomiyi tekrarlayabilir ve eğer fallop tüpü hasarlıysa işlem sırasında onu çıkarmayı tercih edebilir.



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.