Tarih: 17.01.2019 21:01

Dr Ayva iyileşmeyen ayak ağrısı hakkında bilgi verdi

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkrahisar Özel Fuar Hastanesi,Kalp damar cerrahi uzmanı op. Dr. Ercüment Ayva, iyileşmeyen ayak ağrısı ile ilgili olark vatandaşları bilgilendirdi.

 

Ayva bilgilendirme babında şu ifadelere yer verdi;

 

 

İYİLEŞMEYEN AYAK YARASI (DİYABETİK AYAK)

 

 "Bacak damarlarındaki tıkanıklık nedenlerinin başında şeker hastalığı gelmektedir. Damar tıkanıklığının neden olduğu ayaklarda iyileşmeyen yaralar  bu hastaların hayatını tehdit eden çok ciddi bir sorundur.

 

DİKKAT! İYİLEŞMEYEN AYAK YARASI DAMAR TIKANIKLIĞINDAN OLABİLİR!

 

İyileşmeyen ayak yaralarının tedavisinde özellikle şeker hastalarında mutlaka bacak damar tıkanıklığından şüphelenilmeli ve bu açıdan tetkik edilmelidir.

 

Şeker ayağı olarak adlandırılan diyabetik ayak yarası, genellikle 5-10 yıldan uzun süredir şeker hastalığı olan hastalarda görülmektedir. Şeker hastalığı süresi arttıkça görülme ihtimali de artmaktadır. Her 5 şeker hastasının birinde yaşamı boyunca ayakta yara oluşma riski vardır.

 

 Şeker hastalığına bağlı ayak yaralarının çoğunda  damar tıkanıklığı mevcuttur. Ancak bu genellikle ihmal edilir. Bu nedenle ayağında yara çıkan bir şeker hastasının bacak damar tıkanıklığı yönünden acil değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü damar tıkanıklığı varsa ayaktaki yarada iyileşme olmamakta ve zaman kaybı nedeniyle ayağın ya da bacağın kesilmesiyle sonuçlanabilmektedir.

 

Hastanemizde şeker hastalığına bağlı ayak yaralarının tedavisinde tıkalı damarların saptanması ve bu tıkanıklıkların açılarak bakımı ve tedavisi başarıyla yapılmaktadır. Özellikle damar tıkanıklığı tespit edilen hastalara ameliyatsız balon anjiyoplasti  işlemi yapılarak tıkalı damar açılmakta ve yara iyileşmesi sağlanmaktadır.

 

Ne yazık ki dünya genelinde travma dışı nedenlere bağlı ayak kesilmesi sebepleri arasında şeker hastalığı birinci sıradadır. Yürüme güçlüğü, ağrılar, kapanmayan yaralar, doku kayıpları ve şiddetli enfeksiyonlarla mücadele eden bu hastalar modern tedavi yöntemlerinin kullanımı sayesinde en az kayıpla normal hayatlarına dönebiliyorlar. Diyabetik ayak hastalarında damar tıkanıklığının erken teşhisi ve  yapılan anjiyo eşliğinde tedavilerin hayat kurtaracağını bilmek gerekiyor.

 

 Özellikle diz altı seviyedeki damar tıkanıklıklarının tedavi edilemeyeceği açılamayacağı şeklinde bir kanı var ancak yeni yöntemlerle açılamaz denilen birçok damar tıkanıklığını açabiliyoruz"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —