Tarih: 03.11.2021 17:16

Elektriğini Kendisi Üretecek

Facebook Twitter Linked-in

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak,kirlenen atık suların çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde doğal arıtma yöntemleri ile arıtılarak uygun alanlarda kullanımını sağlamak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

 

Afyonkarahisar ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

 

ÇEVRE DOSTU PROJE

 

Afyonkarahisar Dinar Çölovası Kapalı Havza Atıksu Arıtma Tesisi inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,çalışmalarda sona gelindiğini‘ Arıtma tesisinin tamamlanması ile günlük 3.264 m3Atıksuyun arıtılacağını söyledi.

 

ATIKSULAR ZİRAİ SULAMADA KULLANILACAK

 

Genel Müdür Yıldız, ’Arıtma Tesisi ve Kollektör Hattı ileDinar Tatarlı, Haydarlı Beldeleri ve Yıprak, Kadılar, Doğanlı, Kınık, Çiçektepe, Göçerli köylerinin toplam 3264 m³/gün atıksu arıtımının sağlanacağının altını çizerek, günde 3264 m³ atıksunun arıtılarak ve dezenfekteedilerek 600 dekar tarım arazisi de sulanabilecektir. ’dedi.

 

İş kapsamında; Göçerli 21 m Q200; Doğanlı 531,78 Q300; Okçular 1087 m Q300; Kadılar 79 m Q300 olmak üzere yaklaşık 1,7 km kolektör hattı ve 3264 m3/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisi yapılması bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarla fiziksel gerçekleşme % 95 seviyelerine ulaşmış olup çalışmaların 2021 yılı içinde bitirilmesi hedeflenmektedir.

 

ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

 

Atıksu arıtma tesislerinde yaşanan en büyük sıkıntı işletme giderleri olup özellikle elektrik enerjisi işletme giderleri içinde en büyük paya sahiptir.  Afyonkarahisar Dinar Çölovası Kapalı Havza Atıksu Arıtma Tesisi ‘nin enerji ihtiyacını karşılamak için proje aşamasında tesisin yanına güneş enerjisi santrali kurulması planlanmıştır ve yapımı devam etmektedir. İnşaatı devam eden güneş enerjisi santrali 997 adet 455kW gücünde solar panelden oluşmaktadır.

 

 Arıtma Tesisinin inşaası ilk 15 yıllık 1. Kademeye göre yapılmakta olup tesis enerji tüketiminin yaklaşık %50 sinin (yaklaşık 50.000kWh/ay) güneş enerjisi santralinden karşılanması planlanmaktadır. Güneş enerjisi santrali alanında GES 2. Kademe için boş alan bırakılmış olup ileride tesise ek üniteler yapılması durumunda GES üretim kapasitesi ilave paneller ile artırılmaya uygundur




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —