Haş haş çiçekleri ovayı beyaza bürüdü

Haş haş çiçekleri ovayı beyaza bürüdü

Afyonkarahisar`da ekimi yapılan haşhaş bitkisinin açan çiçekleri Sandıklı Ovası`nı beyaza bürürken, ortaya tabloyu andıran görüntüler çıktı.

Afyonkarahisar`da ekimi yapılan haşhaş bitkisinin açan çiçekleri Sandıklı Ovası`nı beyaza bürürken, ortaya tabloyu andıran görüntüler çıktı. 

  
 

 
Sandıklı Ovasındaki  haşhaş tarlaları ilkbaharda açan, yazın da olgunlaşan çiçeklerle görsel şölenin yaşandığı bölge haline geliyor. ilçemize bağlı Alagöz Köyü, haşhaşın en yoğun ekim alanlarının başında geliyor. Bölgede yılda en az 200 dönümde haşhaş ekimi yapılıyor. Asırlardır çiftçinin geçim kaynağı olan, insanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaşın beyaz çiçekleri Afyon Ovası`nda tabloyu andıran görüntüsüyle büyülüyor. Aralarında siyah haşhaşların mor açan çiçekleri ise ayrı bir güzellik katıyor.

 


Alagöz köyü Muhtarı Ramazan Çetinkay, ?Afyon çiçekleri afyon ovamızda açarak güzelliğini gösterdi. Mayıs ayının sonlarında başlayan bu güzellik Haziran ayının 15?ine kadar devam eder. Bu güzellik ovamızda görsel bir şölen haline dönüyor. Tarlalara gelerek hatıra fotoğrafları çektiriyoruz. İlimiz afyon ismini bu bitkiden alırken, Afyon spor?da renklerini bu bitkinin çiçeklerinden almıştır. Siyah haşhaşın çiçekleri mor açarken, beyaz haşhaşın çiçekleri de beyaz açıyor. Afyon sporumuzun forma rengide mor ve beyazdır. Siyah haşhaşın fiyatı düşük olduğu için şimdi genelde beyaz haşhaş ekimi yapılıyor. Haşhaşlar çiçek açtığında da Afyon ovası beyaza bürünüyor.? Diye konuştu.

 


Afyon bitkisinin üretimini de anlatan muhtar Çetinkaya, ?Bu bitkinin ekimi ekim ayı sonlarında başlayarak Kasım ayı içersinde tamamlanır. İki sefer çapası yapılır. Mayıs ayı sonlarında çiçeğini açar ve Haziran ayının 15?ine kadar çiçek dönemi devam eder. Temmuz ayının 1 ve 15?i arası da hasadını yaparız. Hasat zamanı çok hashasdır. Bu dönemde yağmurdan etkilenir.Onun için hasatını 15 gün içinde tamamlamamız gerekir.  

 

 

Hasat sonrası haşhaşının kapsülünden makine yardımı ile ayırırız. Kapsülünü Toprak Mahsulleri Ofisine, haşhaşını da tüccara satarız. Köyümün başlıca geçim kaynaklarından biride Afyon bitkisidir. Yöresel olarak ta bu bitki örtüsünün bir çok adı vardır. Yöresel olarak Afyon,Afyan, Haşgeş, Haşhaş gibide isimler verilir? dedi.

 


Afyon bitkisinin bir çok alanda kulanıldığını söyleyen muhtar Çetinkaya, ? Bu afyon?un kapsülü ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Haşhaşı ise sürtülerek yendiği gibi yemeklerde de kullanılmaktadır.? dedi   



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.