Tarih: 01.04.2018 18:26

?Sadece günde bir dakika okuyoruz?

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz Pazartesi?den başlayarak Kütüphaneler Haftası?nın kutlandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, ?Kütüphaneler Haftası 1964 yılından bu yana ülkemizde kutlanıyor. İnternet ve sosyal medya hayatımıza girdiğinden bu yana ne yazık ki kütüphane ve kitaplara ilgi azaldı. Ülkemizde kitap okuma oranları oldukça düşük.

 

Ülkemizde gazete tirajları da maalesef istenilen seviyede değil. Yapılan araştırmaya göre en fazla kitap okuyan ülkeler sırasıyla Fransa, İngiltere, Japonya, ABD ve İspanya olarak sıralanıyor. Türk insanı günde sadece bir dakikasını kitap okumaya ayırıyor. Bu süre dünya ile kıyaslandığında oldukça yetersiz. Ama insanımız televizyon izlemeye 6 saat, internete ise 3 saatini ayırıyor? dedi.

 

?İnsanlarımız okumaya bir türlü gereken önemi vermemiştir?

 

Türk insanının okumaya gereken önemi vermediğini belirten Gazeteci Ahmet Tunca, ?Bizde okuma alışkanlığı Cumhuriyetin ilk yıllarında tavan yapmıştır. O yıllardaki milliyetçilik akımının bunda kuşkusuz payı büyüktür. Sonraki yıllarda ise okumaya gereken önem verilmemiştir. Dinimizin ilk emri, ?oku? olmuştur. Buna rağmen insanlarımız okumaya bir türlü gereken önemi vermemiştir. Geçmişte ilkokul mezunu zor bulurken sonraki yıllarda kademe kademe eğitim düzeyimiz yükseldi. Bugün okuma-yazma oranımız iyi durumda. Ama kitap okuyan maalesef çok az? şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

?Okuma ile ilgili ciddi politikalar geliştirilmelidir?

 

Dünya ile kıyaslandığında ülkemizdeki kitap okuma oranının oldukça düşük olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, ?Televizyon ve internete yoğun zaman ayırırken okumaya neredeyse hiç zaman ayırmıyoruz. Bunun temelinde yatan eğitim politikalarının durmadan değiştirilmesidir. Göreve yeni gelen her Bakan yeni bir model uyguluyor. Eğitim sistemimizde çocuklar bilime yönlendirilemedikleri gibi okumaya da yönlendirilemiyorlar.  Aileden okuma alışkanlığı kazandırılamadığı gibi okulda da bu ne yazık ki başarılamıyor. Okuma ile ilgili ciddi politikalar geliştirilmelidir? diye konuştu.

 

?Cehaletle mücadele edilmeli?

 

Okuma alışanlığı geride olan ülkelere bakıldığında bunların arasında İslam ülkelerinin de bulunmasının acı olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, ?Dinimizin ilk emrinin oku  olması ve okumanın öneminin sürekli vurgulanmasına rağmen okuma oranı maalesef istenilen düzeyde değil. Cehaletle mücadele edilmeli. Gelişmiş dünya ülkeleri İslam ülkelerini geri bırakmak için uğraşıyorlar. Okuyan her şeyi bilir, sorar ve sorgular. Ülkemizde entel, çok bilmiş diye sözler hakaret olarak kullanılıyor. Bu olur mu? Kitap okuyan entelektüel insanlardan niye korkuyoruz? Okumanın önemini keşfetmeliyiz? şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —