Vali yiğitbaşı Güvenlik ve asayişi değerlendirdi

Vali yiğitbaşı Güvenlik ve asayişi değerlendirdi

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, il genelinde asayiş ve huzurun temini noktasında 8 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında yürütülen asayiş çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vali Yiğitbaşı toplantıda, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Tolga Yağan ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile birlikte uyuşturucudan, teröre, trafikten, göçle mücadeleye kadar her alanda büyük bir titizlikle çalışma yürütüldüğünü söyledi.

 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya öncülüğünde, vatandaşların emniyetini sağlamak adına siber suçlar, narkotik suçlar, terör ve kaçakçılık gibi suçlarla mücadelenin sürdüğüne değinen Vali Yiğitbaşı,  diğer yandan trafikte emniyet ve güvenliğin sağlanması için de trafik denetimlerinin aralıksız yapıldığını ifade etti.

 

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ve yaz ayları nedeniyle vatandaşlarımızın iller arası hareketliliğinin artacağına değinen Vali Yiğitbaşı, vatandaşların emniyetli bir şekilde yolculuk yapmaları için gerekli hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

 

2 Bin 506 Personel Bayram Süresince Sahada Olacak

 

Kurban Bayramı tedbirleri konusunda da bilgiler veren Vali Yiğitbaşı şöyle konuştu: “12 Haziran 2024 Çarşamba gününden itibaren yoğunluğun artmasını bekliyoruz. Bu kapsamda emniyet ve trafik tedbirleri ile çalışmalara başlıyoruz. Emniyet ve Jandarma birimleri olarak 129 trafik ekibi, 729 asayiş ekibi olmak üzere toplam 2 bin 506 personel ile bayram süresince ekiplerimiz sahada olacaklar.

 

 Burada maksadımız vatandaşlara zorluk çıkarmak değil, kimsenin burnu kanamadan, canına, malına zarar gelmeden bayramı bayram tadında yaşaması için, sevdiklerine güvenle kavuşmasıdır. Vatandaşlarımızın bu konuda bilgi sahibi olmalarını istirham ediyorum. Gece ve gündüz bu uygulamalarımız aralıksız devam edecek. Tüm güzergâhlarda radar uygulamalarımız olacak, radar uygulamasını gece saatlerinde de mutlaka yapacağız. Çünkü istatistikler bize gösteriyor ki yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının yaklaşık %40’ı aşırı hızdan kaynaklanmaktadır. En çok üzerinde duracağımız husus da bu olacaktır.”

 

Yoğunluk Arefe ve Bayram Dönüşünde

Emniyet kemeri konusunda da uyarılarda bulunan Vali Yiğitbaşı, “Vatandaşlarımızı; emniyet kemeri takma konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden bilgi paylaşımı yapılacak, otogarlarda, yol kontrol noktalarında ve toplu taşıma araçlarında bu konu üzerinde önemle durulacaktır. Gabari dışı ve azami yüklü ağırlığı aşacak şekilde yükleme yapan araçların geçişlerine bayram süresince izin verilmeyecektir. İlave alacağımız birçok tedbirle trafik düzenini sağlamaya gayret edeceğiz. Tedbirlerimizin en yoğun olduğu gün arefe ve bayram dönüşü olan Cumartesi günü olacaktır” dedi.

 

Bayramda Üzücü Hadiseler Yaşanmasın

 

Kurban bayramında vatandaşların icra edeceği dini vecibeler konusunda da bazı hususlara dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, “Kurbanlık alışverişlerini İl Tarım Müdürlüğünce belirlenen hayvan pazarlarından, insan ve hayvan sağlığı açısından kayıtlı-küpeli hayvanlardan yapılmasını tavsiye ediyorum. Bayramda 4 gün boyunca kurban kesimi yapılabilmektedir. Kurban kesiminin işin uzmanı kasaplar marifeti ile yapılabilmesi için ilk güne sıkıştırılmaması ve yetkili kurumlar tarafından belirlenen yerlerde kesim yapılması, her bayram gördüğümüz üzücü hadiselerin yaşanmaması adına önem arz etmektedir. 

 

Ayrıca hayvan pazarlarında, köylerde, çiftliklerde hırsızlıklara karşı hayvanları kilit altında, mümkünse güvenlik kamerası olan yerlerde tutma gibi temel kurallara riayet etmelerini tavsiye ediyorum. İlaveten sahte para, sahte hesaplar ile dolandırıcılık olayları yaşanabilir. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli ve duyarlı olmasını istirham ediyorum” dedi.

 

2 Bin 264 Asayiş Olayının Yüzde 93’ü Aydınlatıldı

 

Asayiş olaylarına ilişkin de bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, “En son bilgilendirme yaptığımız 08 Mayıs tarihinden bugüne kadar ilimizde 2 bin 264 genel asayiş olayı meydana gelmiş, bu olayların yüzde 93’ü aydınlatılmıştır. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlarda, özellikle Evden, İş Yerinden ve Otodan Hırsızlık olaylarında yüzde 55’lik bir azalma meydana gelmiş, buna mukabil aydınlatma oranı yüzde 10’luk artışla yüzde 88’e yükselmiştir. Dönem içerisinde 3 kasten adam öldürme olayı meydana gelmiş, yakalanan 8 şahıs sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. 

 

Sinanpaşa ve Emirdağ ilçelerimizde meydana gelen 6 faili meçhul hırsızlık olayı ile ilgili olarak JASAT ekiplerimizce yapılan çalışmalar neticesinde olayı gerçekleştirdiği tespit edilen 3 şahıs yakalanmış, 1 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Kolluk birimlerimizce çeşitli sebeplerle yakalaması bulunan veya aranan şahısların aramızda serbestçe dolaşmasına asla müsaade edilmeyecektir. Buna yönelik yapılan çalışmalarda, dönem içerisinde 537 şahıs yakalanmış, aralarında çocuğun cinsel istismarı suçundan 14 yıl hapis cezası bulunan ve İzmir İlinde yakalanan 1 şahıs olmak üzere 108 şahıs tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

8 Bin 145 Şahsın ve 2 Bin 110 Aracın Sorgulandı

 

Asayiş uygulamalarında 47 adet tabanca, 92 adet tüfek, 139 adet bıçak, bin 72 adet fişek, 12 adet şarjör ele geçildiğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, ayrıca jandarmanın sorumluluk alanı olan köy ve beldelerde, düğün, eğlence, asker uğurlaması gibi etkinliklerde havaya ateş edilmesi olayları ile ilgili yapılan kamera incelemeleri neticesinde, 8 farklı ikametgâh adresinde arama yapıldığını, 7 tabanca, 1 av tüfeği ve 88 merminin ele geçirildiğini, 12 şahıs hakkında adli ve idari işlem yapıldığını kaydetti. Vali Yiğitbaşı, şehir girişlerindeki yol uygulamaları ile yapılan 165 Şok Uygulamada da 8 bin 145 şahsın ve 2 bin 110 aracın sorgulandığını, yapılan sorgularda da 7 aranan şahıs yakalandığını duyurdu.

 

107 Siber Olayından Yüzde 96’sı Aydınlatıldı

 

Siber Suçlarla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin de bilgiler veren Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: “19’u nitelikli dolandırıcılık suçunu bilişim sistemleri kullanarak işlemek suçu olmak üzeri 107 Siber olay meydana gelmiş, bu olayların %96’sı aydınlatılmıştır. Dönem içerisinde toplam 9 şahıs yakalanmış, 3 şahıs tutuklanarak adli mercilere teslim edilmiş, 10 rapor adli makamlarla paylaşılmıştır. SİBERAY faaliyetleri kapsamında Güvenli ve Bilinçli İnternet Kullanımı, Siber Zorbalık, Teknoloji Bağımlılığı, Dijital okuryazarlık konularında bilgilendirme faaliyetleri kapsamında 11 bin 453 kişiye ulaşılmıştır.”

Uyuşturucuyla Mücadelede 20 Olaya Müdahale Edildi

 

Terörle Mücadele ve Narkotik Suçlar konularına ilişkin de bilgi veren Vali Yiğitbaşı, “3’ü FETÖ/PDY, 3’ü DEAŞ kapsamında olmak üzere toplamda 12 operasyon yapılmış, 39 şahıs gözaltına alınmış, 5 şahıs adli mercilerce tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiştir. Uyuşturucu ile mücadelede 120 olaya müdahale edilmiş, 168 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış, 29 şahıs tutuklanmıştır. Olaylarda, 16 gram Esrar, 267 gram Metamfetamin maddesi, 6.494 adet Sentetik Ecza maddesi, 11 adet Peçeteye Emdirilmiş Bonzai, 65 gram Sentetik Kannabinoid/Bonzai maddesi, 55 adet Extacy Hap, 1.792 adet Sentetik Ecza, 1 gram Kenevir Tohumu, 30 adet Tıbbi Malzeme, 2 adet Cep Telefonu ve 1 adet Tabanca ele geçirilmiştir. Bölgelerimizde yasa dışı haşhaş ekimi konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Narko Rehber, En İyi Narkotik Polisi Anne faaliyetleri kapsamında 17 faaliyet gerçekleştirilerek bin 123 vatandaşımıza eğitim ve bilgilendirme yapılmıştır” şeklinde konuştu.

 

52 Olayda 75 Şahıs Yakalandı

 

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele konularında da çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Meydana gelen 52 olayda 75 şahıs yakalanmış, 3 şahıs adli mercilerce tutuklanmıştır. 1 adet tarihi eser niteliğinde obje,  224 adet sikke, 147 adet puro, 60 adet kaçak sigara, 9.694.740 adet dolu makaron, 274.780 adet boş makaron, 317 kilo 170 gram nargile tütünü, 491 kilo 510 gram açık kıyılmış tütün, 26 adet elektronik sigara likiti, 21 litre kaçak alkol, 14.590 adet emtia ürün ile muhtelif birçok malzeme yapılan çalışmalar neticesinde ele geçirilmiştir. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele konularında 16 olay meydana gelmiş, 4 operasyonda 4 organizatör yakalanarak adli mercilerce tutuklanmış, 2 araca el konulmuş ve 54 düzensiz göçmen yakalanarak 24 şahsın Geri Gönderme Merkezine sevki sağlanmıştır” dedi.

99 bin Aracın Kontrolü Yapıldı

 

Son olarak trafik konusunda bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, “İl genelinde 99 bin araç kontrol edilerek 37 bin 896 sürücüye tutanak düzenlenmiştir. 241 yaralamalı kaza, 1 ölümlü kaza meydana gelmiş 433 vatandaşımız yaralanmış, 1 vatandaşımız vefat etmiştir. 291 araç trafikten men edilerek 126 şahsa alkollü araç kullanmaktan işlem yapılmıştır. Trafik Eğitimleri kapsamında bin 141 öğrenci ve 593 Sürücü/Yayaya trafik eğitimi verilmiştir. Dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus ise yaz mevsiminin gelmesi ile tarım faaliyetleri başlamış ve bununla birlikte traktör ve patpatların trafik yoğunluğu artmıştır. Trafiğe çıkan traktörlerde ROPS demiri (Koruma Çerçevesi) ve römorklarda üçgen reflektör bulunması, patpatların sadece tarım faaliyetinde kullanılması ve mümkün olduğunca trafiğe çıkmaması önem arz etmektedir” diye konuştu.

 

Aşırı Sıcaklara Dikkat Edelim

 

Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde artan sıcaklıklara dikkat çekerek vatandaşları gerek aşırı sıcaklardan korunmaları gerekse de 9 günlük bayram süresince piknik alanlarında mangal yakarken duyarlı ve dikkatli olmaya davet etti. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda her türlü tedbirin alındığını ifade eden Vali Yiğitbaşı, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyardı. Kaynak Afyon Valiliği



LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.