Raziye Celep


Dünden Bugüne Afyonkarahisarda Kadınanalar

Hak’kın rızasını gözeterek toplum yararına hayırlı ve yararlı işler yaparak öncü ve örnek olan kadınlar için kullanılır.


Afyonkarahisar’da Kadınana kavramı; ahlakı, bilgisi, görgüsü, çalışkanlığı ile sahip olduğu meziyetleri ilim, irfan ve maddi varlığını hiçbir çıkarı olmadan tamamen Hak’kın rızasını gözeterek toplum yararına hayırlı ve yararlı işler yaparak öncü ve örnek olan kadınlar için kullanılır.

 

Yüce kitabımız Kuranı Kerim’ de; Hayırlı işlerde (topluma örnek olup) önden gidenler ahirette mükkâfatta da önden gidecek (ve cennete ilk önce onlar girecektir) buyrulmuştur. (Vakıa Suresı- 10 ayet)

 

İşte Afyonkarahisar’ da hayırlı işlerde önden giden ve topluma örnek olan kadınların başında da kadınanalar olarak bilinen üç sultan kızı gelmektedir.

Anadolu Selçuklu Devletinin son hükümdarlarından III. Alaaddin Keykubat’ın Moğol prensesi ile evliliğinden olma üç kızı Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultanlar Afyonkarahisar’da Kadınana  yada Kadınanalar olarak bilinmektedir.

Anadolu’nun atanan Moğol valiler ile yönetildiği dönemlerde can güvenlikleri tehlikeye giren sultanlar, 1318’de Selçuklu’nun başkenti Konya’dan Moğol zulmünden kaçarak ilimiz o dönemki adı ile bilinen Karahisarı Sahip’e sığınmışlardır. İlimize yerleşen Sultanlar, beraberlerinde saman çuvallarının içerisinde gizleyerek getirdikleri baba miraslarını hazinelerini, Afyonkarahisar halkı için kullanmışlardır. Yol, su, dere ıslahı, köprüler, mezarlık gibi işler dışında idari ve yöneticilik işlerinde de söz sahibi olmuşlar, toplumun kanaat önderleri arasında yer almışlardır.

Halk tarafından takdir gören saygı duyulan çok sevilen sultanlar, bu işlerin dışında yetiştirildikleri yüksek Selçuklu kültürünü de şehrimize taşıyarak ilimizin sosyal ve kültürel yaşamına da katkı sağlamışlardır. Türk kızlarımıza ve kadınlarımıza aktardıkları kültür ve medeniyet sadece yaşadıkları 1300 lü yıllar için değil gelecek nesillere de yüzyıllar boyunca aktarıla gelmiştir.

 

Afyonkarahisar’ın Kadınanalarının ilimizde başlıca bilinen hizmetleri şunlardır.

 

Önceleri halk arasında Ölçek Suyu olarak bilinse de sonraları bugün olduğu gibi KADINANA SUYU olarak bilinen Kışlacık ve Kalecik’ in yüksek yerlerinden arklarla gelen suyun MELEK PEYKER Sultan tarafından sahibinden satın alınarak, şehrimize kapalı borularla getirilmesi. İçimi yumuşak ve leziz olan Kadınana Suyu 700 yıldır merkezdeki belirli çeşmelerimizden halen akmaktadır.

 

Kadınanalardan ortanca olan NAİME GEVHER Sultan ise şehrin ortasından geçerek şehri Hıdırlık ve Kale olarak ikiye bölen DERENİN ISLAHI, yatağının genişletilmesi ve üzerine belirli aralıklarla 40 adet KÖPRÜ yaptırılması.  Bu köprü ve dere daha sonradan üzeri tamamen kapatılarak şehrin kanalizasyonuna dahil edilmiştir.

 

Kadınanaların en küçüğü ASİYE Sultan ise perişan mezarlık problemi ile ilgilenmiştir. Harabe halindeki mezarlıkların bakım ve onarımını yaptırmış şehrin merkezinde Ambaryolu’ndan Ordu Bulvarı’na  Saraçlar’dan Uzun Çarşı’daki dükkanların arkasını da içine alan kısma KADINANA MEZARLIĞI yaptırılmıştır. 1000 adet modern kapaklı mezar yaptırarak ihtiyaç sahibi halkın kullanımına bırakılmıştır. Ölümünden sonra kendisinin de buraya defnedilmesini vasiyet etmiştir. Cumhuriyet döneminde merkezden taşınan mezarlığın yerinden bugün sadece Ambaryolu’nun girişinde bulunan Asiye Sultan Türbesi’nin bulunduğu yer kalmıştır.

 

Yaptıkları hayırlı ve yararlı hizmetler ile topluma örnek olan Kadınanalarımızın bugünde binlerce temsilleri bulunmaktadır. Esasen Kadınanalık bir cinsiyeti temsilden öte bir karakteri temsil eder. Bu bağlamda, ahlakı, görgüsü, ilmi, irfanı, malları ve çalışkanlığı ile topluma faydalı olmak adına çalışan kadınlarımız kadar erkeklerimizde bu temsilde yerini alır. Önemli olan kadın erkek hiç fark etmez topluma yaptığı hizmetler ile faydalı olabilmektir.

                                                              

                                                                   KADINANA PANELİ

Kadının ve emeğinin değerinden ve öneminden bahsettiğimiz ve kutladığımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yıl ilimizde Valiliğimiz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve AFYAŞAD tarafından organize edilen KADINANA PANELİ ile kutlandı. Panele Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, AFYAŞAD Başkanı Muharrem Günay, il protokol üyeleri ve davetliler katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda kıymetli protokol üyelerimizin konuşmaları sonrası ilimizde gerçekleştirilen ‘’Kadınanalar ‘’ konulu liselerarası kompozisyon yarışması ve üniversitelerimizdeki araştırma sonucu kazananlarının ödülleri verildi.

 

İkinci oturum ise Av. Nilgün Seçen’ in Moderatör’ lüğünü yaptığı panelistlerin konuşmaları ile devam etti. Panelist konuşmacılar Dr. Zekiye Sönmez, Av .Gönül Ar Güngör ve Raziye Demiralay Celep tarafından Dünden Bugüne Afyonkarahisar da Kadınanalar, Yahudilikte, Hristiyanlıkta ve İslam da Kadın, Hukukta Güncel Gelişmeler Lafzında Kadının Yeri başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi.

 

Panel sonrası yaptığı hizmetler ile topluma faydalı ve örnek olan günümüz kadınana temsillerine ‘’Yılın Kadınanası Ödülü’’ takdim edildi.

 

KADINANA PANELİ büyük bir protokol ve genç yaşlı her yaştan katılım sağlayan halkımızın yoğun ilgisi ile Hattat Karahisari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ve 1300 Yılların hayırsever, yüce gönüllü, kanaat önderleri Kadınanalar bir kez daha yad edildi. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. İsimleri yüzyıllar boyunca yeni kadınanalarımızda yaşayacak.

Foto Galeri

dünyanın en ilginçgörüntüleri
Hizmet İş İftar yemeğinde bir araya geldi
İnternet habercileri kimliklerini aldı
Fikri Asım Bayatta Piknikte
En çok tıklanan karikatürler
Yüksel varlı İlkokulu Etkinlik

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.