Güldane Kaya

Tarih: 23.04.2021 00:05

23 Nisan kutlu olsun!

Facebook Twitter Linked-in

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın ve Türkiye Büyük Millet Meclis`imizin kuruluşunun 101. yıldönümünü kutluyoruz. Her yıl okullarda sokaklarda büyük bir coşku ve sevinçle yaşadığımız 23 Nisan coşkusunu maalesef geçen yıl gibi bu yılda yaşayamayacağız.

 

Koronavirüs pandemisi yüzünden 23 Nisan`la ilgili etkinlikler bu yılda yapılamayacak. Sokağa çıkma yasağı ile neredeyse tüm anmaların en minimuma indiği, günlerde yaşıyoruz. Bugünlerde geçecek düşüncesiyle en azından 23 Nisan Cuma saat 13.00?ten itibaren Antalya Büyükşehir, Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez ilçe belediyelerinin düzenleyeceği kortejle halk selamlanacak, neredeyse tüm Türkiye belediyeleri aynı coşkulu kortejle halkın özellikle çocukların bir nebzede olsa yüzlerini güldürecekler. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda balkonlarımızı al bayrakla süsleyip 23 Nisan ruhunu yaşatacağız. 

 

23 Nisan`ı bu yıl meydanlarda kutlayamasak da, yüreğimiz 23 Nisan ruhuyla olacaktır. 23 Nisan; kutsal topraklarımızı işgal eden düşmanları yurdumuzdan atmak için ant içtiğimiz gündür. Yok, edilmeye çalışılan asil bir ulusun, tek yürek, tek bilek, tek vücut haline geldiği gündür. Kendisini bu vatanın bir evladı hisseden herkesin göğüslerinin gururla dolduğu gündür. Köhne bir binada, yepyeni bir ruh ve imanla, yepyeni bağımsız bir devletin temellerinin atıldığı gündür. Milli egemenliğimizin Türk ve dünya çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür.

 

ULUSAL EGEMENLİK

 

Asıl bayram olarak kutlamamız gereken ulusal egemenliktir. Ulusal Egemenlik kavramı; Türkiye Cumhuriyeti`nin varlık nedenleri arasında önemli yer tutar. Bu yüzden ilk resmi ve en büyük bayramımızdır. Ulu Önder Atatürk, çocuklara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, milli bayramımız olan 23 Nisanları her ne kadar çocuklara armağan etmişse de, ulusal egemenlik kavramını unutun dememiştir. Çocuklar, 23 Nisan`ın kendileri için neden bayram olduğunu, neden kutladıklarını bilmeleri gerekir.

 

Burada vurgulanması gereken asıl kavram "Ulusal Egemenlik" olmalıdır. Esas amaç, millî egemenlik fikrinin genç nesillerce, ruhunda ve anlamında gönülden benimsenmesi ve onu yaşatmasıdır. 23 Nisan, 19 Mayıs?la başlayan Kuvva-i Milliye hareketinin bir milletin kurtuluş mücadelesinin finali niteliğindedir. Meydana çıkan eserin kıymetini anlamak için o yolda verilen mücadeleleri hatırlamamız ve bunu çocuklarımıza anlatmamız gerekir. İşte o zaman Mustafa Kemal Atatürk?ün 19 Mayıs?ta Samsun?a neden çıktığı, belleklere çok daha iyi kazınmış olacaktır.

 

Her türlü olumsuz şartlara rağmen, toprakları işgal altında yakılmış yıkılmış bir ülkenin yepyeni bağımsız bir devlete kavuşması, dünya tarihine de örnek olmuştur. Bu gurur verici tabloyu çocuklarımıza neden iyice anlatmıyoruz? Yüce Atatürk, yarınımızın geleceği çocuklarımıza bu bayramı armağan ederken, bugünün gençlerini ve yarının büyüklerini işaret etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, "Türküm" diyen her insanın vatan toprakları üstünde ayrıcalıksız ve kaynaşmış bir Türk ulusunu temsil ettiğini özellikle vurgulamıştır. "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Ulusun Olacaktır" ilkesi doğrultusunda hiçbir güç, hiçbir iç ve dış kuvvet bu hakkı ulusun elinden alamaz. Ulusumuz, en kutsal varlığı olan bağımsızlığını gerektiğinde canı pahasına korumuştur ve her zaman da koruyacaktır.

 

Atatürk`ün milli egemenlik ilkesine sadece düşünceleriyle değil, derin kişisel duygularıyla da ne kadar bağlı olduğu, annesinin ölümünden birkaç gün sonra onun mezarı başında yaptığı şu konuşmada görülmektedir: "Validem bu toprağın altında, fakat milli egemenlik ilelebet payidar olsun. Beni teselli eden en büyük kuvvet budur... Validemin mezarı önünde ve Allah huzurunda ant içiyorum, bu kadar kan dökerek milletin elde ettiği ve belirttiği egemenliğin muhafaza ve müdafaası için icap ederse validemin yanına gitmekte asla tereddüt etmeyeceğim. Milli egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun."

 

 

23 Nisan, 19 Mayıs,30 Ağustos, 29 Ekim demek, bu ülkenin kurtuluşu, kuruluşu ile Atatürk ve Cumhuriyet demektir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız ve TBMM`nin 101. kuruluş yıldönümü ulusumuza kutlu olsun.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —