Ahmet Kaplan

Tarih: 06.04.2022 14:40

KARACAAHMET SULTAN VE OLUCAK ÇEŞMESİ 

Facebook Twitter Linked-in

1320. Li yıllarda Hoca Ahmet yesevi derğahında  ( Ocağında) yetişmiş 57. Bin Alp erenle Horasandan Anadoluya gelerek buraları yurt edinmişler aynı zamanda bu toprakları fethe hazırlamış insanları irşad  görevini üstlenmişlerdir ve önemli bir çok savaşlarda görev alarak hiçbir zaman geri dönmeyi düşünmemiş buraları öz vatanı olarak kabûl etmişlerdir.

 

O dönemde beyliklerle yönetilen köyler çok küçük nüfus sayıları ise azmış 57. Bin kişilik ordunun başında bulunan  Karacaahmet sultan Alp ereleri birer ikişer köylere yerleştirir dağıtır buraları hem yurt edinmelerini hemde irşad görevini yerine getirmelerini emreder.

 

Kendisi'de Afyonkarahisar İlimizin İhsaniye İlçesinde bulunan eski adı (Kağnıcılar) şimdiki adı ise. Karacaahmet köyü olan köye yerleşir ve orada irşad görevine başlar kendisinde manevi doktorluk bulunan Karacaahmet sultan buraya bir tekke kurar ve psikolojik rahatlığı olan hastaları tedaviye başlar. 
Ve yedi asırdır buraya gelen hastaların çoğu sağlığına kavuşmuş olarak evine yurduna dönerler her fırsatta türbesinde dua edip ziyarette bulunurlar.

 

Karacaahmet sultan Sahib'i Karahisar'a ilk geldiğinde yanına. Eski adı (İnlüce) olan yeni adı ise . Seydiler kasabasında türbesi bulunan. Hasan-i Basri Hazretlerinin 10. Cu kuşak torunu olan ve dedesinin adıyla anılan Hasan-i Basri ve Işıklar kasabasında türbesi bulunan Balı dedeyi alarak şöyle bir kalenin etrafını ve hıdırlık dağının eteklerini keşfe çıkarlar mevsim yaz sıcak tam tepeden vurmuş güneşin sıcaklığından dil damak kurumuş tam olucak mevkiine gelince .

 

Mahmut dede ve Hasan-i Basri Karacaahmet sultan' a Sultan'ım çok sıcakvar dilimiz damağımız kurudu şurada su olsada içsek derler o, Allah'ın mübarek kulu koca Sultan Karacaahmet asasını kaldırır ve Bismillah ya Allah der burada su olacak diye olanca gücüyle asasını yere vurur oradan su çıkar ve yerin altından büngüldemeye başlar o gün bu gündür olucak çeşmesi akar insanlar buradan su ihtiyacını özelliklede içme suyu ihtiyacını karşılarlar. 

 

Yedi asırlık tarihi geçmişi olan bu suyu .


Afyonkarahisar halkı çok beğenerek içmektedir testilerle bidonlarla evlerine götütürüp içerler özellikle o bölgede yada o bölgeye yakın oturanlar içme suyunu buradan kullanırlar su şişkinlik yapmadığı gibi hazmıda kolaylaştırıcı olduğu bölge halkı tarafından söylenmekte (Bu suyun adına olucak suyu denilmekte) 
Kadınana suyuyla aynı dönemde Şehrimizin faydasına sunulmuş ama  Kadınana suyu şehrin merkezinde olduğundan herkes tarafından bilinmekte.
Olucak suyu ise yukarıda Çavuşbaş' ın Olucak mahallesindedir yani şehrin kenarında olduğundan bu bölge insanı tarafından daha iyi  bilinmektedir birde meraklıları tarafından çok iyi bilinir . 


Mahallenin de adını bu çeşmeden aldığı söylenir   

(Kaynak: Hasan özpunar .Kocatepe gazetesi.9 Ekim.2019 
Mehmet Gündoğan. Afyonkarahisar Alimleri ve Evliyaları ve Karacaahmet sultan. Kitapları. 32.Muharrem Bayar. Afyonkarahisar araştırmaları sempozyumu vı)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —