Gözden kaçırmayın
Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıKış mevsimin gelmesi ile birlikte soğuk algınlığı ve gripten korunmak için aktarların yolunun tutmaya başlayan Afyon’daki vatandaşların, hastalıklara karşı koruyucu olduğu bilinin ıhlamurun yanı sıra günlük ağacından elde edilen ‘gül sakızına da’ yoğun ilgi gösterdiği kaydedildi.
Gribal enfeksiyonların arttığı şu dönemde hastalanmamak için bitkilere karşı olan ilginin geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yıl da fazlası ile arttığını kaydeden Çakıroğlu Aktar’ın sahibi Murat Çakır, günlük ağacından elde edilen sakızın burun akıntısı, bademcik iltihabı ve bronşite iyi geldiği bildirildi. Afyon’da faaliyet gösteren aktar Murat Çakır, sakız yağının, bebeklerde görülen bronşiti 7 günde tamamen kestiğini, nezle, grip gibi viral enfeksiyonların kış aylarında bebeklerde daha fazla görüldüğünü vurguladı.
Bronşit tamamen kesiliyorÇakır, burun akıntısı, bademcik iltihabı veya bronşit tedavisinde halk arasında günlük ağacı diye bilinen Anadolu Sığla ağacından elde edilen sakızı tavsiye ettiklerini belirtti. Sakızı yakarak elde edilen yağın 7 gün boyunca vücudun sırt ve göğüs bölgelerine sürerek kullanıldığını anlatan Çakır şöyle konuştu: “Günlük ağacından çıkan sakızı tavada eriterek yağını çıkartıyoruz. Bu yağı bir kaba alarak 7 gün boyunca günde bir defa olmak üzere sırt ve göğsümüze sürüyoruz. Bunu 7 gün boyunca uyguladığımızda bronşitini tamamen kesme imkanı var.”
“Keçiboynuzu akciğeri temizliyor”Günlük sakızının genellikle bebeklerde faydalı olduğunu belirten Çakır, büyüklerde ise zencefil ve bal karışımını önerdiklerini söyledi. Çakır, zencefil ve bal karışımının faydalarını ise şöyle anlattı:“Zencefil, bal karışımının içine bir miktar zerdeçal ilave edip macun kıvamına getiririz. Bu vatandaşları hem üst solunum yollarından hem de viral enfeksiyondan koruyacaktır. Aynı zamanda hem öksürüğü keser hem de bronşlarını temizlemeye devam eder. Boğazda balgam ve hırıltıya ise keçiboynuzu iyi gelir. Keçiboynuzu özünü ıslatarak yiyebilirler. Dişleri keçiboynuzunu kesmeyen vatandaşlar keçiboynuzu ununu kullanabilirler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Aynı zamanda akciğer ve bronşların temizlenmesini sağlar. Tabi bunu düzenli yapmak gerekiyor” dedi.
“9 bitkiden kış çayı hazırlıyoruz”Çakır, ayrıca gribal enfeksiyonlara karşı kış çayı karışımı hazırlayarak paket halinde müşterilerine sunduklarını belirterek, “Genelde biz müşterilerimizin isteği üzerine bir kış çayı hazırlıyoruz. Bunun içinde ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, nar çiçeği, hinnabi, elma, tarçın, zencefil, karanfil bitkileri bulunuyor. Bu çay düzenli olarak kullanıldığında viral enfeksiyonu engellemiş oluyoruz. Kış aylarında migren, sinüzit, kalp enfeksiyonları ve menenjit gibi hastalıkların engellenmesi açısından da kullanılması gerekli. Ayrıca kuşburnu çok fazla C vitamini içeren bir bitkidir. Meyan balı da öksürük seviyesini düzenler, bronşları yumuşatır ve vücuttaki balgam seviyesini düzenler” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap