Gözden kaçırmayın
Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen "Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı", Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde, ERÜ Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi`nde, 30`dan fazla kurumdan, 90`ın üzerinde katılımcıyla Kayseri`de gerçekleştirildi.
Kök hücre alanındaki çalışma ve araştırmaların taşıdığı stratejik öneme dikkat çekmek ve kök hücre çalışmalarındaki ulusal politikaları belirlemek üzere düzenlenen çalıştaya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Eşyürütücüsü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü, aynı zamanda TÜBİTAK Bilim Kurulu ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılış oturumunun ardından düzenlenen bilimsel program, Erciyes Üniversitesi Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi`nin 9 ayrı salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaylar, "Hücresel Tedaviler: Plüripotent Kök Hücreler; Hücresel Tedaviler: Erişkin Kök Hücreler; Rejeneratif Tıp ve Hücresel İmmünoterapi; Kök Hücre Çalışmalarında Kurallar ve Düzenlemeler; Kök Hücre Merkezleri Koordinasyonu; Etik Uygulamalar ve Düzenlemeler; TÜBİTAK Projelerinde ve Sağlık Bakanlığı Projelerinde TÜBA ile Koordinasyon; Ulusal Doku Bilgi Bankası ve Kordon Kanı Bankası; Eğitim ve Kök Hücre Merkezleri (ARGE-GMP) Koordinasyonu başlıklı toplam 9 masanın faaliyetleriyle devam etti.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak`ın moderatörlüğünü yaptığı "Kök Hücre Çalışmalarında Kurallar ve Düzenlemeler" başlıklı 4. Masada ise pediatrik ve erişkinde kök hücre uygulamaları ve konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgeler ile tedavi protokolleri gözden geçirildi. Mevzuat açısından güncellenmesi gereken uygulamalar belirlenerek hazırlanan metnin sonuç raporunda yer alması istendi.
Çalıştay süresince ülkemizde araştırma ve GMP standartlarında üretim yapma potansiyeline sahip merkezler ile deneyimli bilim insanlarının bulunduğu, insan embriyonik kök hücrelerle onay almış bir tedavi yönteminin henüz bulunmadığı, kök hücre üretim ve kullanımında ilaç üretim ve kullanımındaki gibi kesin kural ve düzenlemelerin, ayrıca denetleme mekanizmalarının ve hukuki düzenlemelerin henüz yeterli düzeyde olmadığı tespit edildi.
Türkiye`nin bölgesel artan ağırlığı, Dünyadaki kök hücre tedavisinin yeni başlaması ve henüz yaygın olmaması fırsat olarak belirlendi.
Konu ile ilgili yasal düzenleme eksikliği, finansal destek yetersizliği, yetişmiş eleman azlığı, multidisiplinel ve multisektörel çalışmanın eksikliği sorun olarak tespit edildi.
Sonuç olarak gelecek için umut vaat eden bu alanda en kısa sürede mevcut yasal düzenlemenin güncellenmesi, kök hücre ile ilgili lisansüstü ve sertifikasyon eğitim programlarının oluşturulması, yeti personelin istihdamının teşvik edilmesi, belirli koşullar altında insan embriyonik kök hücre çalışmalarına izin verilmesi için düzenleme yapılması önerildi.
Kök hücre çalışmaları öncelikli alan ilan edilip, gereklilikleri en kısa sürede tamamlanması, konu ile ilgili paydaşlarca ulusal referans merkez ya da merkezleri oluşturulması, kök hücre uygulamalarının hücresel tedavi ürünü olarak kabul edilmesi ve Avrupa Birliği direktifinde tanımlanan ileri tıbbi tedavi ürünleri kapsamında değerlendirilmesi konuları bir rapor haline getirilerek TÜBA Başkanlığına sunuldu.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK ve TÜBA`nın bu alandaki koordinasyonun devam etmesi, çalışmaların işbirliği içerisinde
Yorumlar
Yorum Yap