Gözden kaçırmayın
Helikopterler çarpıştı 6 şehitAfyonkarahisar`ın Suhut ilçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından "67. Verem ve Propaganda Haftası" etkinlikleri çerçevesinde verem hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla ilçede hafta ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekle eğitime kurum amirleri katılırken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bahar Kıyışkan tarafından tüberküloz hastalığı hakkında bilgilendirme yaptı.
Türkiye’de 2012 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam verem hastası 14.691’dur. Bu hastaların ‰ 59’u erkek, ‰ 41’i kadındır. Hastaların ‰1,8’i yabancı ülke doğumlu hastadır. Hastaların ‰64’ünde akciğer tüberkülozu varken, ‰36’sında akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin) tutulmuştur dedi.
Verem en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Tedavi ile tümüyle şifa sağlanabilir. Tedavinin en az 6 ay sürmesi nedeniyle, tüm hastalara doğrudan gözetimli tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT de hastanın tedavisi süresince her gün ilaçlarını alıp almadığı sağlık personeli tarafından kontrol edilmekte hatta bizzat ilaçlar sağlık personeli tarafından hastaya içirilmektedir.
Verem mikrobu vücuda girdikten sonra uzun yıllar hastalık yapmadan kalabilir. Başta AİDS olmak üzere şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci hastalığı gibi hastalıklar vücut direncini kırar ve hastalığın gelişmesine yol açar.
Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenilir.Hastalarda şu yakınmalar olabilir:
iki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama (kilo kaybı), çocuklarda kilo alamama da olabilir; halsizlik, kan tükürme.
Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir.
Bazıları da yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri ya da tutulan diğer organları tahrip eder. Yanlış teşhis ve yanlış tedaviler de hastalığın ilerlemesine neden olur; aynı zamanda çevresine mikrop saçmayı sürdürmesine yol açar.
Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir. Verem savaşı dispanserlerinde tanı işlemleri, tedavi, ilaçlar ve takip ücretsizdir.
VEREM NASIL BULAŞIR?
Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar.
Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmaz.
VEREM HASTASININ AİLESİNE NE ÖNERİLMELİDİR?
Verem hastasının ailesine verem mikrobunu bulaştırma olasılığı çok yüksektir. Çünkü, aynı havayı en uzun süre paylaştığı kişiler aile bireyleridir. Bu nedenle, verem tanısı kesinleşince, bütün aile bireyleri ve hasta ile aynı havayı paylaşan işyeri ya da başka ortamdaki kişiler verem savaşı dispanserine muayene için çağrılırlar ve koruyucu tedaviye alınırlar.
Hastanın ailesinin bir bütün halinde bu konuda seferber olması, tedavinin düzenli ve yeterli süre sürdürülmesinde önemlidir.
VEREM HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN;
BCG aşısı (verem aşısı) yaptırılmalı, havasız ortamlarda kalmamalı, bulunduğumuz ortam sık sık havalandırılmalı, güneşin girmesi sağlanmalı, dengeli beslenmeli, genel hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
Hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserlerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir.
5-11 Ocak 2014 tarihleri arasında kutladığımız Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası vesilesi ile halkımızın bu hastalığa karşı daha duyarlı ve bilinçli olmasını diler, her türlü sağlık sorunlarında başvuruların en kısa zamanda olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim dedi.
Yorumlar
Yorum Yap