Gözden kaçırmayın

Başkan Koyuncu'dan Gençlere Sömestr HediyesiBaşkan Koyuncu'dan Gençlere Sömestr Hediyesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi tarafından "Araştırma Makalelerinde: Planlama, Yazım ve Dergilere Gönderme Konularında Teknik Detaylar" konulu bir konferans düzenledi. 
Ali Çetinkaya Kampüsü Tıp Fakültesi Binasında, 16 Ocak 2014 Perşembe günü düzenlenen konferansı AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Keşli verdi.
Öğretim elemanı ve lisansüstü öğrencilerin katıldığı konferansta Doç. Dr. Recep Keşli, araştırma konusu planlama, konu seçimi, uluslararası dergilere makale gönderme ve dergi seçimi, yayım etiği ve etik ihlaller gibi konularda bilgi verdi. 
Doç. Dr. Keşli konuşmasında "Çalışmaya başlamadan önce benzer konuda yapılmış ve prestijli (Impact Faktörü Yüksek) dergilerde yayımlanmış en az beş adet makalenin tam metinlerini en az üçer kez okuyun. Aynı konunun faklı yön ve vecihleri üzerinde çalışmalar planlamak hem yürütme hem de yazma konusunda kolaylık sağladığı gibi ihtisaslaşma açısından da kolaylık sağlayabilir.
Kaliteli bir makale, mükemmel planlanmış, özgün bir çalışmanın sonucu olabilir. Çalışma ile ilgili "Çalışma yenilik getiriyor mu?, Çalışma doğru yapılmış mı?, Çalışma sonuçları önemli mi?" soruları sorulmalıdır.
Çünkü çalışma bittikten ve bir dergiye gönderildikten sonra dergi editörü bu soruları makaleye soracaktır. Yeni bir bulgu ortaya koymak, tartışmalı olan bir konuda kesin sonuca ulaşmak, bir konuda en kapsamlı bulguları açıklamak, yenilik olarak kabul edilir. Bir hipotez oluşturulmasını sağlayacak verilere ulaşan çalışmalar çok değerlidir ve tüm editörlerce çok önemsenir.
Planlama da şu hususlara dikkat edilmelidir" dedi. 
Bilimsel makalelerin iyi bir dergide yayımlanabilmesi için taşıması gereken özelliklere de değinen Doç. Dr. Recep Keşli, "Ya vaka sayısı çok fazla olmalıdır ki bu durum uzun yıllara dağıtılmış ciddi bir çalışmanın sonucudur.
Ya da materyal metotta ileri moleküler, biyoteknolojik, genetik metotlar kullanılmış olmalıdır veya materyal metotta el emeği göz nuru olan uygulaması zor, zahmetli bir veya birtakım metotlar başarı ile uygulanmış olmalıdır.
Çalışmadan ilk defa vurgulanacak yeni bir sonuca ulaşılmalıdır. Çalışmadan daha önceden benzeri sonuçlara ulaşılmış ancak çarpıcı ve klinik açıdan çok anlamlı bir veya birtakım sonuçlar elde edilmeli ve bu sonuçlar çok güzel, açık ve net bir şekilde detaylı ve farklı yönleri ile tartışılmış olmalıdır.
Daha önceden doğru kabul edilen bir kuralı değiştirecek yeni, güçlü bir iddia ve ispatı, veya usul ve metodolojide değişiklik yapacak yeni bir yaklaşım gibi bir güçlü iddia ve ispat içermelidir. Olgu sunumları için çok nadir görülen veya yeni ve farklı tedavi metotlarının denediği ve güzel sonuçların alındığı, ilginç, dikkate değer yeni bir vaka tanımı olmalıdır" diye konuştu.

Konferans Doç. Dr. Recep Keşli`nin, katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.