Gözden kaçırmayın

Adenoviral konjonktivit / faringokonjonktival ateş (ADENOVİRÜS GÖZ HASTALIĞI) soğuk algınlıklarına ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan adenovirüslerin, gözleri enfekte ettiği klinik tablonun adıdır. Adenovirüsler, gözleri kolayca enfekte edip, salgınlara yol açabilirler.Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Melih KURT, ” hastalıkta, gözlerde, kızarıklık, batma , yanma , sulanma, kaşıntı, çapaklanma şikayetlerinin yanında, bazen kulak önündeki lenf bezinde şişme, kapaklarda ileri derecede ödem, konjonktiva damarlarında kanama ve yine kapak konjonktivasında iltihabi zarların olabileceğini” belirtti.
Belirtilerin başlamasından bir hafta sonra gözün şeffaf tabakası olan kornea da beyaz noktalar oluşabildiğini hatırlatan Uzman Dr.Kurt, “bu noktalar batma ve bulanık görmeye neden olurlar. Noktalar yüzeysel ise 2 haftada geçebilir, derinlere inerse iyileşme aylar, hatta yıllar alabilir.”dedi.
Nasıl Bulaşır?
Göz Hastalıkları Uzmanı Kurt, Adenoviral keratokonjonktivit’in çok kolay ve hızlı bulaşabilen bir hastalık olup, bu yüzden bu enfeksiyondan sonra salgınların kaçınılmazlığına vurgu yaparak,” virüs vücuda alındıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Hastalığı boyunca da kişi aktif bulaştırıcıdır.
Okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve kalabalık iş yerleri bu açıdan risk altındadır. Bu enfeksiyon, soğuk hava, nemsiz kapalı mekanlar ve havadaki virüsler ile kendini daha çok göstererek, salgınlara sebep oluyor.”açıklamasını yaptı.
İlaç tedavisi başlangıcından itibaren şikayetlerin ilk haftadan sonra giderek azalacağının bilinmesini isteyen, fakat tamamiyle iyileşme sürecinin, üçüncü haftada gerçekleştiği unutulmamalıdır.”diyen Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Melih Kurt, hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu.
- Eller göze dokundurulmamalı ve gözler ovuşturulmamalı.- Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı.- Tokalaşma ile öpüşmeden mümkün olduğunca kaçınılmalı.- Hapşırırken ağız kol iç yüzü ile kapatılmalı ve eller yıkanmalı- Havlular ortak kullanılmamalı, kişiye özel olmalı, kâğıt havlular ya da mendiller tek kullanımlık olmalı. - Yastık kılıfı, gözlük, makyaj malzemesi, göz damlası veya merhemi ortak kullanılmamalı.- Enfeksiyon öncesinde kullanılan kişisel makyaj malzemesi, krem, kontakt lens gibi materyaller yenisi ile değiştirilmeli.- Yaşadığımız oda sık sık havalandırılmalı.- Çok kalabalık ve havasız ortamlarda gereksiz yere uzun süre kalınmamalı.
Yorumlar
Yorum Yap