Gözden kaçırmayın

Bu gün 19 milyon öğrenci yarı yıl tatiline adım atacakBu gün 19 milyon öğrenci yarı yıl tatiline adım atacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine “Beden Dili” konulu konferans verildi.
PMYO salonunda verilen konferansa Müdür Yardımcısı, 2. Sınıf Emniyet Müdürü Tacettin Erdoğan, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Şimşek, Komiser Ahmet Topyıldız ve Komiser Yardımcıları Nurettin Duru, Erkan Bayrak, Nuh Esirgenci, Hasan Avcı, Mustafa Kaylak, İlhan Çetin, Ahmet Kul ile Yüksekokul öğrencileri katıldı. 
 
Polisi canımızın, malımızın, namusumuzun, tüm varlığımızın bekçisi ve güvencesi gördüğünü belirterek konuşmasına başlayan Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, beden dilinin gerek bireyler gerekse güvenlik güçleriyle vatandaşlar arasındaki iletişimde en ağırlıklı konuma sahip olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Ağız konuşmasa bile insan bedeni hep konuşur, dış çevreye sürekli mesaj verir ve insanın o anki durumunu rapor eder. İletişimde ilk izlenim önemlidir.
İnsanlar sizi giysilerinizle karşılar, düşüncelerinizle uğurlar, ama düşüncelerinize giysileriniz değer katar. İç güzellikle dış güzellik birbirini bütünlemelidir.
Mevlâna diyor ki: ‘Nice insan gördüm, üstünde elbise yok, nice elbise gördüm, içinde insan yok.’ Doğruyu söyleyen, kalpten gelen ses, beden dili ile desteklendiğinde her zaman etkilidir ve inandırıcı olur.”
 
Konuşmasında ağız dili ile beden dilinin özelliklerine değinen Doç. Dr. Nakilcioğlu, iletişimde beden dilinin sözden çok daha etkili olduğunu vurguladı. Beden dilini yansıtan farklı örnekleri sahnede uygulamalı olarak da gösteren Doç. Dr. Nakilcioğlu, her iki avucun açık olduğu durumda kişinin karşısındakine ‘Sana karşı dürüst olacağım’ mesajı verdiğini hatırlatarak, “Bir çocuk yalan söylediğinde veya bir şeyi gizlediğinde avuçlarını arkasına saklar.
Avuçlarınızın görünmesini sağlayarak karşınızdakine açık ve dürüst bir cevap beklediğinizi sözel olmayan yollarla iletirsiniz” şeklinde konuştu.
Gerek insanın günlük hayatında gerekse suç zanlılarının kriminal sorgusunda aldatma, şüphe, yalan gibi söz ve davranış ögelerinin analizinde beden diliyle ilgili yorumlamaların gerçeği ortaya çıkarmada etkili bir araç olarak kullanıldığına dikkat çeken Nakilcioğlu, üç maymun hareketi olarak bilinen “görmedim, duymadım, söylemedim” örneğini vererek yalanın anlaşılabilmesi için genç polis adaylarına bazı ipuçları verdi.
 
Göz ovuşturma ve gözlerini kaçırma hareketinin de kişiyi ele verdiğini belirterek, “Erkekler genellikle gözlerini oldukça güçlü bir biçimde ovuştururlar ve eğer söyledikleri büyük bir yalansa bakışlarını kaçırırlar ve yere bakarlar. Yalan söylemek, hassas yüz ve boyun dokularında hafif bir kaşınma duygusu uyandırır ve bunun geçmesi için boynu kaşıma veya ovuşturma ya da yaka çekiştirme ihtiyacı duyulur” dedi.
Kenetlenmiş parmakların beden dili açısından yorumlarını da yapan Nakilcioğlu ayrıca, ellerin göğüs hizasında olması durumunda bunun mutluluk yansıması olduğunu, göbek hizasında “eh, idare eder” anlamına geldiğini, aşağıda ise “Peki efendim” anlamı taşıdığını belirtti.
 
İlgiyle izlenen konferansın sonunda Afyonkarahisar PMYO Müdür Yardımcısı Tacettin Erdoğan, Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu’na teşekkür plaketi takdim ederken, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Müjdat Karagöz de Doç. Dr. Nakilcioğlu’nu makamında kabul etti.
Karagöz, Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı, iki yıl süreli ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim verilen parasız yatılı ve üniformalı eğitim kurumu olarak Afyonkarahisar PMYO ile AKÜ arasındaki yakın işbirliğinden son derece memnun olduklarını belirtti ve geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yıl da genç polis adaylarının eğitimine yaptığı katkılardan dolayı Nakilcioğlu’na teşekkür etti.