Gözden kaçırmayın
Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıOrman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yüzeysel sular ile yeraltı sularının korunması ve planlanmasına yönelik havza koruma ve yönetim planının oluşturulması amacıyla, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak adına Afyonkarahisar’da bulunan Akarçay Havzası için ilgili kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından oluşacak ve başkanlığını Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yapacağı Havza Üst Yönetim Heyeti seçimleri ilimizde yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezi Kocatepe Konferans Salonu’nda yapılan seçimlerine Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra DSİ 18. Bölge Müdürü Mustafa Altınok, Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı daire müdürleri ile konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.
Programının açılış konuşmasını yapan DSİ 18. Bölge Müdürü Mustafa Altınok; “Bilindiği gibi doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması konusu, günümüz insanlığının en büyük sorunu olarak görülmektedir.
Ülkemiz, kişi başına dü su miktarına bakıldığında, bilinenin aksine su zengini bir ülke değildir. Su kaynaklarımızın artan nüfus, sanayileşme, tarımsal faaliyetler nedeniyle hızlı bir şekilde kirlenmesi ve yarı kurak iklim bölgesinde yer almamız nedeniyle, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı tedbirli olunabilmesi için suyun akılcı, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde yönetimi hususu, büyük önem arz etmektedir.
Su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımı için en uygun yöntem; suyun havza ölçeğinde planlanması ve yönetimidir. Suyun politik ve idari sınırlara göre değil, hidrolojik ve fiziksel sınırlara göre hareket ettiği gerçeğinden hareketle, havzaların entegre su yönetimi uygulamaları için, en uygun ölçek olduğu ortaya çıkmaktadır. Ülkemiz, hidrolojik açıdan 25 akarsu havzasına bölünmüştür.
Akarçay Havzası Afyonkarahisar, Konya, Isparta, Uşak ve Kütahya İllerine giren, 7995 kilometre kare alana sahip kapalı bir havzadır. Sanayileşme ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hızlı nüfus artışı ve tarımsal faaliyetler sonucu oluşan endüstriyel, evsel ve tarımsal kaynaklar, Akarçay Havzasını olumsuz etkilemiş, yaşanan kuraklık bu etkilerin daha fazla hissedilmesine sebep olmuştur.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Havza Yönetimi ile ilgili yürürlüğe giren, tebliğ ile havza ölçeğinde Yönetim Heyetlerinin oluşturulması sağlanmış, suyu yöneten, kullanan ve etkilerine maruz kalan tüm paydaşların bir arada, ortak kararlar alabilmesine zemin oluşturulmuş, havzanın yerinden bizzat havzadaki paydaşlar tarafından alınacak kararlar ile yönetimi için ilk adım atılmıştır.
Bu kapsamda, Akarçay Havza Yönetim Kurulu ilk toplantısını 18 Haziran 2013 tarihinde yapmış, bu toplantıda Havza Yönetim Üst Heyetinin seçimine karar verilmiştir. Bugün seçilecek olan Havza Üst Yönetim Heyetini, şimdiden tebrik eder, çalışmalarında başarılar diler, hepinize saygılar sunarım.’’ dedi.
DSİ 18. Bölge Müdürü Mustafa Altınok, konuşmasının ardından Akarçay Havzası hakkında bilgiler içeren bir sunum yaptı.
Daha sonra programda söz alan Vali Balkanlıoğlu; “Türkiye, sanılandan farklı olarak küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları bakımından zengin değil. Dolayısıyla sularımızı akıllıca ve rantabıl kullanmalıyız.
Genelde su havzalarının bulunduğu yerlerde ender türde yaşayan canlı türleri de bulunuyor. Bu nedenle birçok açıdan su havzaları çok önemlidir. Sularımız aşırı tüketme, çevre kirliliği gibi nedenlerle bu güne kadar hor kullanıldı. Su havzaları, bulunduğu bölgenin coğrafi konumuna göre doğar, bir ilden başka bir ile akar.
Bu nedenle havzaların korunmasını bir tek ilin sorumluluğuna bırakmak yanlış olacaktır. Geçmişte de bunu örneklerini gördük. Bu anlamda Sayın Bakanımızın isabetli bir kararı ile Türkiye’de akarsuların tamamı havza sistemi ile değişik ve farklı bir yönetim tarzına geçilmek üzere programlandı.
Şimdi konu itibarıyla havzalarla DSİ ilgili gibi görünse de birçok müdürlükte bu konuda görevlidir. Bu sular adı üstünde tarımsal anlamda kullanılıyor, içme suyu olarak kullanılıyor. Bu sulara ev ve sanayi atıkları bırakılıyor. Kullanılan sular bu Akarçay havzasına dökülüyor.
Eber’de biriken suda bir çok canlılar yaşıyor, bunların içerisinde biri olan eber sarısı bitkisi ise dünyada başka bir yerde yetişmiyor. İşte bunların korunması son derece önemlidir. Bu anlamda sorumlu ve yetkili kurumların birleşip koordineli bir biçimde etkin bir çalışma sergilemesi gerekiyor. Böylece Akarçay Havzasının korunması ve burada yaşayan canlıların devamlılığı sağlanmış olacaktır.” dedi.
İlimize Sayın Bakanımızın büyük çabasıyla atık su arıtma tesisi kuruldu diyerek sözlerine devam eden Vali Balkanlıoğlu; “Bu tür çalışmaların örnekleri de birçok yerde görülmektedir. Artık kamu veya özel sektör atıkları eskisi gibi akarsulara ve derelere bırakılmayacak. Çok sıkı takip edilecek ve müsamaha gösterilmeden gerekli iş ve işlemler yapılacaktır.
Bu konuda da ciddi çalışmalar yapılmaktadır. İşte bu anlamda bir yönetimin oluşturularak sorunların tespiti, alınacak kararların uygulanması ve sorunlara çözüm üretilmesi ve üretilemezse de bu durumun üst mercilere iletilmesi, mevzuatta bir boşluk varsa ve mevzuatta oluşan sıkıntıların düzeltilmesi için ilgili kurumlara iletilmesi bu gibi çalışmaları yürüteceğiz.
Bu çalışmaları somut hale getirmek için burada Akarçay Havzası Havza Üst Yönetim Heyeti Seçimini gerçekleştireceğiz. Oluşacak heyetin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunuyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından Havza Üst Yönetim Heyeti Seçimi Vali Balkanlıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi.
Yorumlar
Yorum Yap