Gözden kaçırmayın

Fuar hastanesi çalışmalarına devam ediyorFuar hastanesi çalışmalarına devam ediyor

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Adalı konuk olarak katıldı. Programda varis hastalığı konuşuldu.
“Varis hastalıkları geniş bir yelpazeyi kapsar”
Varisin bazen kozmetik olarak rahatsızlık veren, bazen de daha büyük problemlere yol açan bir hastalık olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Fahri Adalı, “Varis hastalıkları geniş bir yelpazeyi kapsar.
Normalde vücudumuzda kalpten çıkan kan atardamarlarla birlikte dokulara iletilmektedir. Bu kan dokuların besin gereksinimini sağladıktan sonra kalbe döner. Bu kalbe dönüş ise toplardamarlarla olur. Bacaklara giden kanın tekrar kalbe dönmesi için yerçekimini yenmesi gerekir.
Bunun için damarların elastik yapısı kasılmaya neden olur. Genel kaçışı önlemek için damarlardaki kapakçıklar fonksiyon görür. İlave olarak kasların kasılmasıyla kas doku fonksiyonu devreye girer.
Böylece bacaklara giden kanın tekrar kalbe dönmesi sağlanmış olur. Eğer çeşitli faktörlerle damarın duvar yapısı bozulursa, kapakçıklarda yetmezlik oluşursa ya da sürekli istirahat hali oturma gibi karın içi basıncı artıran durumlardan dolayı kanın kalbe geri dönüşü engellenirse venöz yetmezlik ve buna bağlı olarak da varis ortaya çıkar” diye bilgi verdi.
“Kadınların üçte ikisinde, erkeklerin ise üçte birinde bu hastalık görülmektedir”Sürekli ayakta hareketsiz durmanın varisin oluşmasında etken olduğunu belirten Adalı, “Bu durum bacakta şişlik, ödem gibi sorunlara yol açar. Ayakta durmak varisin oluşmasına neden olan faktörlerden biridir. Varisin risk faktörlerinde cinsiyet, yaş, genetik yatkınlık, gebelik ve obezite sayılabilir. Kadınlarda daha sık görülür. 
Kadınların üçte ikisinde, erkeklerin ise üçte birinde bu hastalık görülmektedir” dedi.Varisin ilerlemesinin kendiliğinden durmadığını kaydeden Adalı bu hastalığa mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü