Gözden kaçırmayın

Dr Garibova anne adaylarına normal doğumu öneriyorDr Garibova anne adaylarına normal doğumu öneriyor

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Afyonkarahisar İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar ile Tıp Fakültesi öğrencileri Eda Boz, Büşra Küçük ve Ümran Gezginci konuk olarak katıldılar. Programda engelsiz yaşam konuşuldu. 
“Tıp Fakültesi öğrencilerimizin duyarsız kalmayacaklarına emindik”

Tıp Fakültesi’nde öğrencilere Engelsiz Yaşam dersi verdiğini kaydeden Turamanlar, “Geçen sene Eğitim Komisyonu üyesi olarak toplantıda Engelsiz Yaşam ile ilgili bir ders konulması konusunda benim bir teklifim oldu.
Komisyon üyesi hocalarımız da bu önerime sıcak yaklaştı. Engelli bireylere yönelik çalışmalarımıza Tıp Fakültesi öğrencilerimizin duyarsız kalmayacaklarına emindik. Sonuç olarak bu yıl Engelsiz Yaşam dersini seçmeli olarak koyduk.
Yaklaşık 10 öğrencimiz var. Hepsi de aktif olarak görevler alıyorlar. Bunu kamuoyuyla paylaşmaktan dolayı mutluyum. Gün FM’e bu imkânı sunduğu için teşekkür ederim” diye konuştu. 
“Güzel neticeler alacağımıza inanıyoruz”

2013 yılı Haziran ayından bu yana Bedensel Engelliler Spor Federasyonu İl Tepsiciliği görevini yaptığını belirten Turamanlar, “Bu konudaki faaliyetlerimiz de devam ediyor. Hem Engelsiz Yaşam hem de Bedensel Engelliler Spor Federasyonu İl Temsilciliği olarak çeşitli faaliyetlerimizi ortak olarak yapmaktayız.
Güzel neticeler alacağımıza inanıyoruz. Engellilerimizle ilgili toplumda büyük eksiklikler var. Bizler bu faaliyetlerin içine girince eksiklikleri gördük ve farkındalığı yaşadık. Bu farkındalığı herkese aşılamak için faaliyetlerimiz sürüyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Engel sadece doğuştan değildir”

Engelliliğin doğuştan olabileceği gibi bir kaza ya da hastalık sonucu da oluşabileceğini belirten Tıp Fakültesi öğrencisi Ümran Gezginci, “Her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğu unutulmamalıdır. Engel sadece doğuştan değildir. Umulmadık bir kaza sonucu engelli olmuş pek çok kimse vardır” diye konuştu. 
“Ülkemizde yaklaşık bir buçuk milyon engelli yurttaşımız var”

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 10’unun engelli bireylerden oluştuğunu söyleyen Tıp Fakültesi öğrencisi Eda Boz, “Ülkemizde ise yaklaşık bir buçuk milyon engelli yurttaşımız var. İlimizdeki engelli vatandaşımızın sayısı yaklaşık 15 bin civarında. Erkek engelli birey sayısı kadın engelli birey sayısından daha fazla. Yaşa aralığına baktığımızda ise en çok 8-14 yaş aralığında engelli birey bulunuyor” diye bilgi verdi. 
“Sorunların çözülmesi için herkese önemli görevler düşüyor”

Engelli bireylerin hayatın çeşitli alanlarında birçok engelle karşılaştıklarını söyleyen Tıp Fakültesi öğrencisi Büşra Küçük, “Yeşil alanların ve spor alanlarının engellilerin de
yararlanabileceği şekilde düzenlenmemiş olması oldukça önemli bir sorun. Yaşadıkları ve çalıştıkları ortamlarda dışlanmaları da yine önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunların çözülmesi için herkese önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu. 
Programın ardından konuklarla bir süre görü Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar, engelli bireylerin sorunlarının aşılması için herkese önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar ise Gün FM’in desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini kaydederek Akar’a katkılarından dolayı bir plaket takdim etti. 
Yayın sonunda Tıp Fakültesi öğrencisi Orçun Aktaş gitarıyla şarkılar söyleyerek dinleyicilere unutulmayan anlar yaşattı.