Gözden kaçırmayın

Duayen Turizm 340 kişi ile yola çıkacakDuayen Turizm 340 kişi ile yola çıkacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi ve AKÜ Turizm Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Hijyen Semineri”, 14 Şubat 2014 Cuma günü, ANS Kampusü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleşti. 
Seminere, AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir’in yanı sıra Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Seminerin açış konuşmasını yapan AKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı, “Bugünkü hijyen seminerimizde iki ayrı konumuz ve konuğumuz var.
Katılımcılarımıza bizi kırmayıp buraya geldikleri için teşekkür ediyorum. Umarım bugün burada alacağınız bilgiler faydalı olur” diye konuştu. 
“Konaklama İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları” konusunda sunum yapan Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Genel Başkanı Aydın Özdemir, “Aslında günlük hayatta hijyeni çok konuşuyoruz. Herkes tanım olarak, hijyenin ne anlama geldiğini bilir. Ancak ben yine de basit bir tanımını yapayım. Hijyen, sağlığın korunması, hastalıkların ve insana geçebilen zararların önlenmesi bilimidir. Hijyen, sağlıklı yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüz insanları artık kesinlikle seçici ve titiz” dedi. 
Özdemir, “Türkiye’de ‘her şey dâhil’ sistemini kaliteli uygulamamız gerekir. Her şey dâhil sistemi Türkiye’ye büyük bir ivme kazandırdı. Ancak bazı tesislerimizde kaliteyi ön plana almadığımız için sorun yaşıyoruz. Türkiye artık her bakımdan bölgesinde lider bir ülke olmaya doğru ilerliyor. Turizmde liderliği bir başkasına kaptırmadan; çalışmalarımızı yazıyla, kışıyla, kongre turizmi ile, aklınıza gelen her yönüyle lider bir ülke olabileceğine inanarak yapmamız gerekir” diye konuştu. 
“Konaklama İşletmelerinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Uygulamaları” konusunda bilgi veren Trendy Otelleri Kalite ve Yiyecek-İçecek Koordinatörü Hamza Yalçın ise, “Gıda aslında bilinmeyen bir zehirdir.
Öyle bir şey ki, sizin bir anlık yapacağınız bir dikkatsizlik sonucunda zehirlenme gerçekleşebilir. Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalarla kirlenmiş, güvenli olmayan gıdaların veya suyun tüketilmesi sonucunda 1-72 saat içinde belirtilerini gösteren bir hastalıktır. Gıda zehirlenmelerinde karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma ve ateş gibi şikâyetler oluşabilir” dedi. 
Yalçın konuşmasına şöyle devam etti:

“ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi üzerindeki çalışmalara 1959’da başlamıştır. HACCP kavramı ilk kez 1973’te NASA, Natick, Amerika Ordu Laboratuarı, Pillsbury grubunun astronotlar için gıda üretiminde sıfır hata ortak projesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Sistemlerin içinde en etkin kullanılan sistemdir.
Bu sistem ile birlikte, güvenli gıda sunumu, rekabet gücünde artış, müşteri memnuniyetinde artış, gıda kaynakları hastalıklarının önlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi gibi birçok alanda artış gerçekleşmiştir.” Seminer, katılımcıların soruların cevaplandırılmasının ardından konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.